Κέικ με καραμέλα και σοκολάτα από το Γιώργο Λέκκα

<div>μερίδες 10</div>
<div>χρ. Πρ 30΄</div>
<div>χρ.ψης 55-60΄</div>
<div> </div>
<div><strong>Υλικά</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για το κέικ</strong></div>
<div> </div>
<div>2 1/3 φλιτζάνια τσαγ αλεύρι για όλες της χρήσεις</div>
<div>3/4 φλιτζάνι τσαγ άγλυκη σκόνη κακάο</div>
<div>1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ</div>
<div>1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι</div>
<div>3/4 φλιτζανιού τσαγ ανάλατο βούτυρο αγελαδινό, μαλακό</div>
<div>1 1/4 φλιτζάνια τσαγ κρυσταλλική ζάχαρη</div>
<div>2 μεγάλα αυγά</div>
<div>1 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας</div>
<div>1 3/4 φλιτζάνια τσαγ γάλα</div>
<div>1 3/4 φλιτζανιού τσαγ κομμάτια μαύρης σοκολάτας</div>
<div>1 φλιτζάνι τσαγ τσίπ σοκολάτα φυστικοβούτυρο</div>
<div>1 φλιτζάνι τσαγ καραμέλας βουτύρου σε κομμάτια ή σοκολάτα καραμέλα</div>
<div> </div>
<div><strong>Για την επικάλυψη</strong></div>
<div> </div>
<div>1/3 φλιτζάνι τσαγ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγή</div>
<div>3/4 φλιτζανιού τσαγ φιστίκι ανάλατο χοντροκομμένο</div>
<div>3/4 φλιτζάνι τσαγ μπισκότα σάντουιτς σοκολάτας χοντροκομμένα</div>
<div>1/4 φλιτζάνι τσαγ αλατισμένα φιστίκια χοντροκομμένα</div>
<div>1/3 φλιτζάνι τσαγ σάλτσα καραμέλας</div>
<div> </div>
<div><strong>Διαδικασία</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για το κέικ:</strong> Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς . Βουτυρώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα κέικ 20εκ. Σε ένα μεσαίο μπόλ Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το κακάο σκόνη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπόλ χτυπήστε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη για 6΄μέχρι να είναι άσπρο και αφράτο. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά και χτυπήστε για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την βανίλια. Ρίξτε εναλλάξ το γάλα και το μείγμα αλευριού και χτυπήστε για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε τα τσιπ σοκολάτας, τα τσιπ σοκολάτα φυστικοβούτυρο και τα κομμάτια καραμέλας βουτύρου. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και απλώστε με μια σπάτουλα σιλικόνης να είναι ομοιόμορφο. Ψήστε στο φούρνο στους 175 c στης αντιστάσεις για 55-60 λεπτά ή μέχρι όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή. Βγάλτε και αφήστε το κέικ να κρυώσει για 45 λεπτά.</div>
<div> </div>
<div><strong>Για την επικάλυψη:</strong> Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε την κρέμα γάλακτος. βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε τα επιπλέον 3/4 φλιτζανιού τσαγ κομματάκια σοκολάτας. Ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει και ομογενοποιηθούν. Τρυπήστε με ένα μαχαίρι το κέικ σε όλη την επιφάνεια. Περιχύσετε ομοιόμορφα πάνω από το κέικ την σάλτσα σοκολάτας. Πασπαλίστε με το τριμμένο μπισκότο, τα φιστίκια στην κορυφή και τις πλευρές του κέικ. Τέλος περιχύσετε με σάλτσα καραμέλας.</div>

Σχετικά άρθρα