Πώς είναι το πέος του παρθένου άνδρα...

21 Νοεμβρίου 2014
Νικόλας, 17 ετών ρωτά

Αναγνώστης μας ρωτά: 

Είμαι 16 ετών.  Δεν είμαι ακόμη ενεργός σεξουαλικά και το πετσάκι δεν γνωρίζω την επιστημονική ονομασία δεν μου έχει φύγει ακόμη. Το πέος μου είναι 17 εκ σε μήκος και 14 εκ σε περιφέρεια. Είναι μικρό;  Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Όταν το πέος μου είναι σε στύση από τη μέση του μήκους του κάνει μια καμπύλη προς τα κάτω. Είναι φυσιολογικό; Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Στο ερωτήματά σας απαντά ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Ενδεχομένως να απαιτείται περιτομή αν δεν βγαίνει εύκολα η βάλανος (πετσάκι στενό). Το μέγεθος του πέους που περιγράφετε είναι στα ανώτερα φυσιολογικά. Για το θέμα της καμπύλης αλλά και για τα υπόλοιπα θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό γιατρό.

 

 

14 πράγματα που δεν ήξερες για το πέος και τον αυνανισμό

 

Συχνά, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ή των συμποσίων όπου οι έφηβοι προσκαλούνται για να εκφραστούν γραπτώς ή προφορικώς οι ίδιες ερωτήσεις επαναλαμβάνονται.Ας δούμε τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα για το πέος. 

Aπό τον Δρ. Sylvain Mimoun

1. Όλα τα ανδρικά μόρια έχουν την ίδια μορφή;

Ναι. Όμως, παρόλο που έχουν την ίδια γενικά μορφή, δεν είναι πανομοιότυπα. Μια μεγάλη διαφορά οφείλεται οτο αν το πέος έ­χει υποστεί περιτομή ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, το δέρμα πά­νω από τη βάλανο (που ονομάζεται πόσθη) έχει κοπεί, και η άκρη του πέους εμφανίζεται στρογγυλεμένη. Αντίθετα, γΓ αυτούς που δεν έχουν κάνει περιτομή, το δέρμα μπορεί να έχει περισσότερη σημασία, διότι δίνει στο πέος επίμηκες σχήμα. Το μήκος της πόσθης δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα της επαφής. Ωστό­σο, η επαφή μπορεί να γίνει οδυνηρή, ανάλογα με το αν η πόσθη είναι σφιχτή ή όχι και αν είναι εύκολο ή όχι να αποκαλυφθεί η βά­λανος. Αν η αποκάλυψη είναι δύσκολη, τότε είναι απαραίτητο να γίνει χειρουργική επέμβαση.

2. Είναι φυσιολογικό το πέος μου να μην έχει το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο σώμα μου;

Ναι! Το πέος και το όσχεο είναι συνήθως πιο σκουρόχρωμα. Μια γραμμή πιο καφέ, σαν ραφή, διατρέχει την κάτω πλευρά τους. Και το πέος και το όσχεο μπορεί να έχουν στίγματα εκ γενετής, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.

Κατά τον ίδιο τρόπο, κάποια αγόρια αγχώνονται όταν βλέπουν να εμφανίζεται κάτω από το δέρμα κατά μήκος του πέους η χοντρή φλέβα και τα πολυάριθμα άλλα αγγεία. Είναι εντελώς φυσιολογικό να τα διακρίνετε.

3. Το μέγεθος του πέους σε χαλάρωση είναι ανάλογο με αυτό του πέους σε στύση;

Όχι, τα μικρά πέη έχουν την τάση να αυξάνονται κατά περισσό­τερα εκατοστά όταν είναι σε στύση απ' ό,τι τα μεγάλα πέη. Αυτό

έχει επιστημονικά επιβεβαιωθεί -και μετρηθεί- από τους Αμερικα­νούς σεξολόγους Masters καιJohnson.

4. Έχω μικρό πέος. Ποιο είναι το μέσο μέγεθος σε χαλάρωση και σε στύση;

Όταν κάποιος Βλέπει το πέος από πάνω προς τα κάτω, πάντα του φαίνεται πιο μικρό απ' ό,τι αν το δει ανφάς. ΓΓ αυτόν Λοιπόν το Λό­γο τα αγόρια έχουν συχνά την εντύπωση ότι οι φίλοι τους έχουν μεγαλύτερο πέος από το δικό τους. Για να το επαληθεύσετε, αρκεί να σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και να παρατηρήσετε το πέος σας. θα σας φανεί πιο μεγάλο, όπως το βλέπουν οι άλλοι.

Να γνωρίζετε ότι το θέμα του μεγέθους απασχολεί περίπου έναν στους τρεις άνδρες, ακόμα κι αν αποφεύγει να συμβουλευτεί ένα γιατρό σχετικά με αυτό.

Μερικοί αριθμοί

Κατά μέσο όρο, το πέος σε χαλάρωση έχει μήκος 7 με 11 εκ. και διάμετρο 3 εκ.

Σε στύση, είναι ανάμεσα στα 12 με 20 εκ., με διάμετρο κάτι λιγότερο από 4 εκ. 0 παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14 εκ. Εννοείται ότι υπάρχουν πέη πιο μικρά (10 εκ.) και άλλα 20- 24 εκ. (διαστάσεων τύπου Ρόκο Σιφρέντι). Το πέος φτάνει στο οριστικό του μέγεθος στο τέλος της ήβης, περίπου στα 17 με 18 χρόνια

5. To μέγεθος του πέους επηρεάζει την ηδονή;

Με κίνδυνο να αναφέρουμε κάτι που ήδη γνωρίζετε, η ένταση της ηδονής που αισθάνεται ο άνδρας και η γυναίκα δεν είναι ανά­λογη με το μέγεθος του «οργάνου» του άνδρα. Οι πιο ευαίσθητες ζώνες της γυναίκας βρίσκονται, άλλωστε, στην επιφάνεια (κλειτο­ρίδα) ή στα 4 εκατοστά από την είσοδο του κόλπου. Οριακά, λοι­πόν, ακόμα κι ένα λιλιπούτειο πέος θα μπορούσε να επαρκέσει για τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Όσοι έχουν πέος μέτριου μεγέθους (σε μήκος ή σε διάμετρο) θα πρέπει να παρηγορηθούν, γιατί μπορούν να το χειριστούν με περισσότερη ευκολία. Αντίθετα, όσοι έχουν πέος μεγάλης διαμέ­τρου ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα, διότι η επαφή μπορεί να α- ποδειχθεί οδυνηρή για τη σύντροφό τους.

Μια συχνή σύγχυση: φαντάζεστε ότι το πέος σας είναι πολύ μι­κρό, ενώ στην πραγματικότητα η διάρκεια της επαφής δεν είναι αρκετά μεγάλη. Τα κορίτσια έχουν ανάγκη από προκαταρκτικά και από κάποιο χρόνο για να αισθανθούν την ηδονή με τη σειρά τους. Όταν συμβαίνει αυτό, σπάνια παραπονιούνται. Με μια κουβέντα: το μικρό μέγεθος του πέους μπορεί να αντισταθμιστεί κατά πολύ από τη μακρά διάρκεια της επαφής.

6. Μπορούμε να αυξήσουμε το μέγεθος του πέους με τα αθλήματα;

Όχι, διότι το πέος δεν έχει μυς. Καμία άσκηση για την ανάπτυξη των μυών δεν μπορεί επομένως να αναπτύξει αυτό το μέρος του σώματος.

7. Ποιο είναι το συνηθισμένο μέγεθος των όρχεων;

Αρκεί να έχετε δει στο ντους το φίλο σας που έχει μεγάλους άρ­χεις, για να φανταστείτε αμέσως ότι οι δικοί σας είναι πολύ μι­κροί. Το σύνηθες μέγεθος προσεγγίζει τα 4 με 5 εκ. σε μήκος, τα 3 εκ. σε πλάτος και τα 2,5 εκ. σε πάχος. Έχουν δηλαδή περίπου το μέγεθος μεγάλων κάστανων ή μικρών μανταρινιών.

8.  Η απόλαυση εξαρτάται από το μέγεθος του όσχεου;

Το όσχεο βρίσκεται κάτω από το πέος και είναι μια πτυχή δέρμα­τος που περιβάλλει τους όρχεις. Οι διαστάσεις του δεν έχουν κά­ποια ειδική επίδραση στην ένταση της ηδονής. Πέραν τούτου, αυ­τό το μέρος είναι υπερευαίσθητο, μιας και έχει πολυάριθμους αι­σθητήριους υποδοχείς, οι οποίοι είναι ευαίσθητοι τόσο στην ηδο­νή όσο και στον πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που ένα Βίαιο χτύπημα στην περιοχή του όσχεου μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία.

9.  Είμαστε λιγότερο γόνιμοι όταν έχουμε μικρό πέος ή μικρούς όρχεις;

Και ναι και όχι. Η γονιμότητα δεν είναι συνάρτηση του μεγέ­θους του πέους. Αντίθετα, οι πολύ μικροί όρχεις μπορεί να την επηρεάσουν αρνητικά, μιας και έχουν ως αποστολή τους την πα­ραγωγή σπερματοζωαρίων και αρσενικών ορμονών. Το πέος χρη­σιμεύει μόνο ως «σωλήνας» για να κατευθύνει με ασφάλεια τα σπερματοζωάρια στον προορισμό τους

10. Ο ένας μου όρχις είναι πιο ψηλά από τον άλλο και αυτό μου φαίνεται περίεργο

Φυσιολογικό! 0 δεξιός είναι μάλλον πιο ψηλά απ' ό,τι ο αριστε­ρός, όμως αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία. Άλλωστε, η θέ­ση των όρχεων αλλάζει και εξαιτίας εξωτερικών παραμέτρων. Υπό την επήρεια της ηδονής ή του κρύου, για παράδειγμα, οι όρχεις συσπώνται και σηκώνονται. Με τη ζέστη, πέφτουν. Αυτός ο αντα­νακλαστικός και ακούσιος μηχανισμός επιτρέπει τοπικά τη ρύθμι­ση της κατάλληλης θερμοκρασίας. Τα σπερματοζωάρια πρέπει να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον, δύο Βαθμούς κάτω από τη γενική θερμοκρασία του σώματος.

11. Σε στύσητο πέος μου σηκώνεται προς τα πάνω, αλλά σε άλλους άνδρες κάνει μια γωνία προς τα δεξιά. Ποιο είναι το πιο σύνηθες;

Η γωνία του πέους με το υπογάστριο συχνά ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα και αλλάζει με την ηλικία. Είναι πιο οξεία στους εφήβους και μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός.

12. Είναι φυσιολογικό το πέος να είναι ελαφρώς κυρτό προς τα δεξιά ή τα αριστερά;

Ναι, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συχνά, ο χαλινός της πόσθης είναι λίγο κοντός, με αποτέλεσμα το πέος να παρουσιάζει κλίση προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Όταν η επαφή γίνεται επώδυνη ή ό­ταν η κυρτότητα είναι τόσο έντονη, που η σεξουαλική πράξη γί­νεται μηχανικά δύσκολη, πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, προκειμένου να κάνετε μια χειρουργική επέμβαση

13. Φταίει ο αυνανισμός που το πέος μου είναι κυρτό;

Όχι, ο αυνανισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Υπήρξαν τόσα τρομακτικά συγγράμματα για την πρακτική αυτή κατά τους περα­σμένους αιώνες και τόσες λανθασμένες απόψεις, που κυκλοφο­ρούν ακόμα και σας μέρες μας, που οι έφηβοι -και οι ενήλικες- συ­νεχίζουν να αισθάνονται ενοχές. Φαντάζονται, μεταξύ άλλων, ότι το πέος τους μπορεί να έχει «διαστρεβλωθεί», όπως οι σκέψεις τους. Εντούτοις, κανείς ποτέ δε σκέφτηκε να πει ότι το πέος όλων των Δον Ζουάν είναι κυρτό επειδή το χρησιμοποιούν συνέχεια. Γιατί' η κατά μόνας σεξουαλική πρακτική να έχει αυτή τη δύναμη;

14. Μου χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φτάσω σε στύση. θα πρέπει να ακολουθήσω κάποια θεραπευτική αγωγή;

Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για μια στύση. Μπορεί να επέλθει αμέσως ή να χρειαστεί κάποια λεπτά. Μια διεγερτική φωτογραφία ή ένα όμορφο κορίτσι δε θα επιφέρουν απαραίτητα μια αντίδρα­ση, πόσο μάλλον μια άμεση αντίδραση. Άλλωστε, όσο μεγαλύτε­ρη ψύχωση έχετε με τη στύση σας, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να καθυστερήσει.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Κωστ***** ****
16:56 Τετάρτη 14/06/2017
Έχω πολύ μεγάλο πετσακι και όταν έχω στήσει συσσωρεύεται αρκετό δέρμα ακριβώς κάτω από την βάλανο είναι σοβαρό ειμαι 16 χρόνον
Βαγγ***** ****
01:57 Κυριακή 26/03/2017
Γεια σας θα ηθελα να ρωτησω κατι Ειμαι 21 χρονων Το πεος μου ειναι 16 εκ ειναξ φυσιολογικο Και επισης οταν κανω σεξ με τη κοπελα μου τελειωνω μεσα στο 5λεπτο μπορω να κανω κατι για να αυξηθεί ο χρονος Και παρολο που εχω κανει σεξ το πετσακι υπαρχει ακομα πανω στο πεος μου επηρεαζει κατι αυτο
Στεφ***** ****
17:04 Τετάρτη 8/03/2017
Την πρωτη φορα π θα κανεις σεξ οταν σου βγει το πετσακι ποναει
Ηλια***** ****
03:46 Παρασκευή 6/01/2017
Για σας είμαι 23 ετών το μήκος του πέους μου σε στύση είναι 15 εκ Κ περιφέρεια 16 εκ Είναι μικρό επίσης κατά την διάρκεια του σεξ τελειώνω σχεδόν στο 10λεπτο ενώ στο στοματικό αργώ περισσότερο είναι φυσιολογικοί η χρόνοι ο θυρεοειδής επηρεάζει σε κάτι
Θεοφ***** ****
21:15 Τετάρτη 26/10/2016
Κατ την εκσπερματωση ο ενος μου ορχεις μπαινει μεσα ειναι φυσιλογικο καο κατα την στυση η βαλανος δεν βγαινει απο το πετσακι δεν ξερω πως λεγεται επιστιμονικ πρεπει ν παω στο γιατρο
Μίρη***** ****
03:40 Τρίτη 19/04/2016
θα ηθελα να ρωτίσω εαν η κρεατινη οπως λενε ολοι οντος μικρένη το μικος του μοριου εαν γενικα καποια φορμουλα για αποκτηση μυεικης διαπλασης θα επιρεαζε το μηκος του πεους
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ