Από το «Κόσοβο, Κόσοβο» στη δολοφονία (videos)

Διαβάστε ακόμα:
Νεκρός οπαδός του Ερυθρού Αστέρα στην Πόλη!

Ο 25χρονος Μάρκο Ίβκοβιτς από το Ζένουμ, οπαδός του Ερυθρού Αστέρα έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια επεισοδίων με οπαδούς της Γαλατσαράι. Ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ των δύο ομάδων ήταν για την Ευρωλίγκα και ο Ιβκοβιτς υπέκυψε στα τραύματά που είχε από μαχαίρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Τουρκία και Σερβία, περίπου 400 οπαδοί του Αστέρα βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όπου δέχθηκαν επίθεση από τούρκους χούλιγκαν. Οι Σέρβοι αν και πήγαν στην Κωνσταντινούπολη δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα του Αμπντί Ιπεκτσί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Αστέρα, οι διοργανωτές αθέτησαν τη συμφωνία και εμπόδισαν τους φίλους της ομάδας του Βελιγραδίου να προμηθευτούν εισιτήρια.  Εξω από το γήπεδο οπαδοί της Γαλατά πέταξαν σε αυτούς του Αστέρα πέτρες και φωτοβολίδες. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα και στη διάρκεια αυτών ο Ιβκοβιτς δέχθηκε θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι.  
Η αστυνομία επενέβη και η τουρκική «Χουριέτ» γράφει ότι οι Σέρβοι οπαδοί αποχώρησαν από την περιοχή αφού κατέστρεψαν αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι Σέρβοι καταγγέλουν ότι οι Τούρκοι οπαδοί φώναζαν συνεχώς «Κόσοβο, Κόσοβο» ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούσαν τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».
«Θέλω να τονίσω ότι οι τούρκοι γιατροί πάλεψαν σαν λιοντάρια για να κρατήσουν στην ζωή τον 25χρονο. Η προσπάθεια κράτησε περίπου πέντε ώρες, αλλά τελικά πέθανε λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας», δήλωσε ο πρόξενος της Σερβίας στην Κωνσταντινούπολη, Ζόραν Μάρκοβιτς.
Επεσήμανε ότι το προξενείο της Σερβία ήταν σε συνεχή επαφή με την τουρκική αστυνομία και είχε προειδοποιήσει ότι ο αγώνας ήταν υψηλού κινδύνου όμως οι εκκλήσεις του δεν έγιναν δεκτές.
 «Η οργάνωση ήταν σε πολύ χαμηλό. Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και δύο ημέρες ότι αυτή η συνάντηση ήταν υψηλού κινδύνου, και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο Μάρκοβιτς.
Μάλιστα καταφέρθηκε και εναντίον του προπονητή της Γαλατσαράι, Εργκίν Αταμάν: «Δεδομένου ότι ο προπονητής της Γαλατασαράι έκανε μια δήλωση σύμφωνα με την οποία οι φίλαθλοί μας είναι τρομοκράτες που ήρθαν να τρομοκρατήσουν τον τουρκικό λαό, λέω ότι ο ίδιος είναι τρομοκράτης, και στέκομαι από αυτό».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι Τουρκικές αρχές εξετάζουν ως ύποπτους δώδεκα οπαδούς της Γαλατά.

Σχετικά άρθρα