Η φανταστική μηλόπιτα της μαμάς από τον Γιώργο Λέκκα

<div>Μερίδες 14</div>
<div>Χρ. Πρ 1 ώρα</div>
<div>Χρ.ψης 1 ώρα και 10 λεπτά</div>
<div> </div>
<div><strong>Υλικά</strong></div>
<div> </div>
<div>Για τη ζύμη</div>
<div>230 γρ.  ανάλατο αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου</div>
<div>1 φλιτζάνι τσαγ. ζάχαρη</div>
<div>2 μεγάλα αυγά</div>
<div>1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ</div>
<div>½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι</div>
<div>χυμός από 1 λεμόνι</div>
<div>3 ½ φλιτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι</div>
<div>Για τα μήλα</div>
<div>10 μεσαίου μήλα (κόκκινα και πράσινα)</div>
<div>φρέσκο χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι</div>
<div>1 φλιτζάνι τσαγ σταφίδες μαύρες κορινθιακές ή φράουλες κομμένες στην μέση</div>
<div>¼ φλιτζάνι τσαγ ζάχαρη</div>
<div>1 ¼ κουταλάκι γλκ κανέλα</div>
<div>1 πρέζα γαρύφαλλο</div>
<div>1 πρέζα μοσχοκάρυδο</div>
<div>Για το πασπάλισμα</div>
<div>60 γρ ζάχαρη</div>
<div> </div>
<div><strong>Διαδικασία</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για την ζύμη:</strong> Στο κάδο του μίξερ ρίξτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 3΄ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε να κτυπάτε για 3΄έως ότου το μίγμα είναι ελαφρύ και αφράτο. Μειώστε την ταχύτητα στο μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήστε να ανακατευτεί για 1΄. Προσθέστε το χυμό λεμονιού (η ζύμη θα κόψει, αλλά μην ανησυχείτε γι 'αυτό). Εξακολουθείτε να λειτουργεί το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, και προσθέστε σταδιακά τα 3 1/2 φλιτζάνια τσαγ αλεύρι. Χτυπήστε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ. Βγάλτε την ζύμη και ακουμπήστε την σε μια επιφάνεια εργασίας. Την ζυμώνετε για 1΄και την χωρίζετε στην μέση. Πατάτε με τα χέρια της δύο ζύμες και τυλίξτε της με  διάφανη μεμβράνη. Βάλτε της ζύμες στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.</div>
<div> </div>
<div><strong>Για τα Μήλα:</strong> Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε κάθετες φέτες περίπου  1,5 εκ.  Ανακατέψτε τις φέτες σε ένα μπολ με χυμό λεμονιού. Σε ένα μπόλ ρίξτε τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατέψτε. Πασπαλίστε τα μήλα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.</div>
<div> </div>
<div><strong>Για το μοντάρισμα:</strong> Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε την για 7΄. Στρώστε στον πάγκο εργασία μια λαδόκολλα πασπαλίστε με αλεύρι και βάλτε την ζύμη. Σκεπάστε με άλλη μια λαδόκολλα και με την βοήθεια του πλάστη ανοίξτε ένα φύλλο μεγαλύτερο από την διάσταση του ταψιού σε πάχος  1,5 εκ.  (δεν πρέπει το φύλλο να είναι πολύ λεπτό).</div>
<div>Σε ένα ταψί 33χ 20 εκ στρώστε μια λαδόκολλα και αλείψτε με βούτυρο. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και στρώστε την ώστε να καλύψει και τα πλάγια του ταψιού. Αδειάστε το μείγμα με τα μήλα και απλώστε τα ομοιόμορφα.</div>
<div>Ανοίγετε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης με τον ίδιο τρόπο σε φύλλο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια με τα μήλα. Τοποθετείτε το φύλλο πάνω από τα μήλα. Τα περισσεύματα που εξέχουν από την ζύμη με την βοήθεια ενός μαχαιριού σπρώξτε τα μέσα στα πλάγια του ταψιού. Ραντίστε ελαφρά με νερό την επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίστε με ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κόψτε 6 έως 8 ισοκατανεμημένες σχισμές στη ζύμη.</div>
<div>Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 c στης αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνετε την προτελευταία σχάρα για 1 ώρα και 10΄ μέχρι να πάρει ομοιόμορφο ξανθό χρώμα και να μην έχει πολλά υγρά. Βγάλτε το ταψί σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει. Κόβετε και σερβίρετε με παγωτό η γιαούρτι.</div>

Σχετικά άρθρα