Τι να προσέχεις όταν ο μπαμπάς λείπει πολλές ώρες από το σπίτι

25 Νοεμβρίου 2014

Στις περισσότερες οικογένειες ο πατέρας εργάζεται πολλές ώρες και απουσιάζει σχεδόν όλη την ημέρα από το σπίτι. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα να περνάει πολύ λίγες ώρες μαζί με το παιδί και σε εκείνο να δημιουργείτε αγωνία και άγχος για το πότε θα τον δει.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης (www.mandou.gr), Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει ότι η απουσία του πατέρα από το σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν και κυρίως για το παιδί που προσμένει.


Τι να κάνετε για να καθησυχάσετε το παιδί σας:
• Εξηγήστε στο παιδί τις συνθήκες εργασίας και το ωράριο σας
• Επιβεβαιώστε του ότι τις ώρες που απουσιάζετε το σκέφτεστε συνέχεια και θέλετε να περνά όμορφα
• Παροτρύνετε το να σας μιλήσει για τα συναισθήματα του και καθησυχάστε τις ανασφάλειες που μπορεί να νιώθει
• Εξηγήστε του ότι η εργασία σας απαιτεί να απουσιάζετε αρκετές ώρες και δεν γίνεται να το αποφύγετε
• Εάν το παιδί γνωρίζει να γράφει και να διαβάζει, προτείνετε του να κρατάει ημερολόγιο και να σημειώνει όσα του συμβαίνουν τις ώρες που απουσιάζετε
• Παροτρύνετε το παιδί να σας τηλεφωνεί όσες φορές θέλει και έχει την ανάγκη να σας ακούσει, χωρίς δισταγμούς
• Μπορείτε να ηχογραφήσετε ένα παραμύθι και να το βάζετε στο παιδί ώστε να το ακούει από τη φωνή σας

Η συζήτηση και η αναφορά στον πατέρα τις ώρες που απουσιάζει είναι πολύ σημαντική και βοηθά το παιδί να νιώθει καλύτερα. Η τακτική τηλεφωνική επικοινωνία σε συνδυασμό με τον ποιοτικό χρόνο που θα αφιερώσει ο πατέρας στο παιδί όταν επιστρέψει σπίτι, προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Προσπαθείτε πάντα να ενισχύετε αυτά τα συναισθήματα στο παιδί σας και να συζητάτε μαζί του για οτιδήποτε το απασχολεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Η μέχρι τώρα στερεοτυπική θεωρία που ήθελε τους πατεράδες να μην αφιερώνουν πολύ χρόνο στο μεγάλωμα των παιδιών τους φαίνεται να καταρρίπτεται. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι περίπου το 80% των πατεράδων έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά του.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, 
Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα 
του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 
www.andrologia.gr

Οι άνδρες εκτός από τον πατροπαράδοτο ρόλο του πατέρα-προστάτη έχουν αρχίσει να διεκδικούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αφού, σύμφωνα την έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, 4 στους 5 μπαμπάδες επιθυμούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για αυτά.

Η εξισορρόπηση εργασίας και οικογένειας δεν είναι πλέον μόνο γυναικεία υπόθεση

Το αίσθημα ασφάλειας από την εργασία παραμένει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή εργασίας, ωστόσο το ευέλικτο ωράριο που τους επιτρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους έρχεται πάνω από την επιθυμία κατάκτησης πολύ υψηλού εισοδήματος, με το 83% να επιλέγει τη δουλειά του σύμφωνα με το ωράριο και όχι τον μισθό.

Επίσης, το 68% θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό» να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες ως γονιός, ενώ το 84% πιστεύει ότι είναι «πολύ σημαντικό» να δίνει ενεργά το «παρών» στη ζωή των παιδιών του.

Ο πατέρας παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού

Πολλές είναι οι μελέτες που τονίζουν τα οφέλη που έχει ένα παιδί που περνά ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του, όπως λιγότερο παραβατικές συμπεριφορές και περισσότερο αυτοέλεγχο. Ωστόσο, ο ενεργός ρόλος του πατέρα στο μεγάλωμα των παιδιών φαίνεται να παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο! Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας διεξήγαγαν μια έρευνα, όπου διαπίστωσαν ότι ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι ειδικά με τους πατεράδες τους μπορεί να τους προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη, όπως αύξηση της αυτοεκτίμησή τους καθώς και της κοινωνικότητάς τους.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ