Ευρωκαταδίκη για τη φυλάκιση οπαδού του ΠΑΟΚ

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια ιστορία που γνωρίζουν πολύ καλά οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και αφορά την παράτυπη κράτηση οπαδού του ΠΑΟΚ, που υπέφερε από σκλήρυνση κατα πλάκας. Πρόκειται για τον Βλαδίμηρο Κουταλίδη, του οποίου η ιστορία αρχίζει το 2012, όταν  συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Κατά την κράτηση του, ο κ. Κουταλίδης αισθανόταν ζαλάδες και έντονους πόνους στα άκρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στις 12 Οκτωβρίου 2012, να μεταφερθεί στο Γ.Π.Ν.Θ « ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», όπου εκεί υπεβλήθη σε απλό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Ο ασθενής, εξετάστηκε στα Ιατρεία Α΄ βάθμιας φροντίδας που λειτουργεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών Θεσσαλονίκης. Εκεί συστήθηκε η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου η οποία πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά, την 1η Νοεμβρίου 2012 στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».

Δυστυχώς, το πόρισμα, των γιατρών έδειξε πως ο οπαδός του ΠΑΟΚ πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Στις 28 Νοεμβρίου 2012 ο κ. Κουταλίδης παραπέμφθηκε για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία της Γ ́ Νευρολογικής Κλινικής του «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» και στη συνεχεία εισήχθη για νοσηλεία στην κλινική. Ο καταγγέλλων παρέμεινε στην κλινική μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2012 και τότε, τον ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να πάρει εξιτήριο όχι όμως κατόπιν εντολής γιατρού, αλλά μετά από απόφαση της… φυλακής!

Αργότερα, ο κ. Κουταλίδης μεταφέρθηκε πίσω στις φυλακές Διαβατών όπου επιεδινώθηκε η κατάσταση της υγείας του. Έτσι, στις 21 Δεκεμβρίου 2012, εισήχθη και πάλι στη Γ ́ Νευρολογική Κλινική του Γ.Π.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ». Ο ίδιος ο πάσχον, περιγράφει στην προσφυγή του τα εξής: «η επανεισαγωγή μου στη Γ ́ Νευρολογική Κλινική του Γ.Π.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», κατέδειξε σαφώς και επιβεβαίωσε πως εντός του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης ΔΕΝ μπορεί να ακολουθηθεί επιτυχώς η προβλεπόμενη για εμένα θεραπεία με αποτέλεσμα, την διαρκή επιδείνωση της υγείας μου, την αδυναμία σταθεροποίησης της κατάστασής μου και την μη ικανοποιητική ανταπόκριση του οργανισμού μου στο ακολουθούμενο πρόγραμμα θεραπείας μου».

Η Ελλάδα καλείται τώρα να πληρώσει 3000 ευρώ αποζημίωση για παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικά άρθρα