ΑΕΚ: Επιστροφή στην Πάτρα

Η ΑΕΚ επιστρέφει στην Πάτρα για αγώνα με την Παναχαϊκή μετά από 11 χρόνια. Η ομάδα της Αχαΐας είναι μία από τις παλιές γνώριμες που θα βρουν στο δρόμο τους οι «κιτρινόμαυροι» σε αυτό το πέρασμά τους από τη Football League και μάλιστα είναι από τις αντιπάλους που έβρισκε συστηματικά μπροστά της η ΑΕΚ για αρκετές δεκαετίες στη μεγάλη κατηγορία.

Η τελευταία φορά, όμως, που η ΑΕΚ επισκέφθηκε την Πάτρα ήταν για την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 2002-03. Νίκησε με 2-0 την Παναχαϊκή και αυτή ήταν η 13η από τις συνολικά 15 νίκες που είχε πετύχει η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στους 15 αγώνες του β΄γύρου! 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ομάδα της Πάτρας δεν επανεμφανίστηκε στη μεγάλη κατηγορία κι έτσι διεκόπη η σειρά των επισκέψεων της ΑΕΚ στη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου. Οι οπαδοί της Ένωσης στερήθηκαν έναν αγαπημένο προορισμό, στον οποίον είχαν γίνει κατά καιρούς μεγάλες εκστρατείες και στον οποίον είχαν καταγραφεί κατά καιρούς μεγάλες νίκες, αλλά και κάποιες αποτυχίες.

Η πρώτη επίσκεψη της ΑΕΚ στην έδρα της Παναχαϊκής έγινε στο μακρινό 1954 (νίκη με 3-1) για το τότε πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά σε επίπεδο Α’ Εθνικής η αρχή έγινε σαν αύριο πριν από 45 χρόνια, δηλαδή ίδια ημερομηνία με τον αυριανό αγώνα! Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1969, όταν η ΑΕΚ νίκησε 2-0 με τα γκολ του Βεντούρη και του Παπαϊωάννου στο δεύτερο ημίχρονο. 

Από τότε ακολούθησαν άλλες 25 επισκέψεις, εκ των οποίων οι 13 έληξαν ισόπαλες. Δηλαδή τα μισά από τα συνολικά 26 ματς δεν είχαν νικητή. Στα υπόλοιπα 13 η ΑΕΚ νίκησε δέκα φορά και έχασε τρεις. Από τις νίκες της ΑΕΚ, ξεχωρίζει αυτή της σεζόν 1991-92, όταν η Παναχαϊκή είχε αρχικά καταφέρει να μετατρέψει το 0-1 (με γκολ του Βασίλη Δημητριάδη) σε 2-1 πριν το ημίχρονο, όμως η ΑΕΚ κατάφερε να νικήσει με 2-3, χάρις στα γκολ των Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς και Ντανιέλ Μπατίστα μέσα σε δύο λεπτά (65’-67΄). Ειδικά το δεύτερο του Μπατίστα, με κεραυνό στο «παράθυρο» της εστίας, έχει μείνει αξέχαστο σε όσους το είδαν.

Σχετικά άρθρα