Το Μάρτιο στην Ολομέλεια του ΣτΕ η «Αγιά Σοφιά»

Στις 6 Μαρτίου του 2015 θα εξεταστεί από την ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή των 17 (και όχι 19 όπως είχε διαρρεύσει αρχικά), κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας που στρέφονται κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφεια.
Στην υπόθεση θα προεδρεύσει ο κ. Σωτήρης Ρίζος, ενώ εισηγητής θα είναι ο σύμβουλος της Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι η κατασκευή του επίμαχου αθλητικού κέντρου είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία
Όπως σας είχαμε ενημερώσει προ ημερών οι «αντιφρονούντες» ζητούν να ακυρωθούν οι διατάξεις του νόμου 4277/2014 για την δημιουργία κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού, που προβλέπουν:
1. Τον αποχαρακτηρισμό δασικής και αναδασωτέας έκτασης,
2. Την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκιδόνας επί των οδών Φωκών, Καππαδοκίας και Απάλειας.
3. Την δήμευση δημοτικής δασικής και αναδασωτέας και κοινόχρηστης περιουσίας χωρίς αποζημίωση
4. Την τροποποίηση των όρων δόμησης, χωρίς την προβλεπόμενη από την νομοθεσία τροποποίηση του σχεδίου πόλης και
5. Την αλλαγή χρήσεων γης από χώρο στέγασης σε γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με παράλληλες εμπορικές χρήσεις.
 
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» σε έκταση 29.121 τετραγωνικών μέτρων (μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, τα εμπορικά καταστήματα, μουσεία, εστιατόρια,  κ.λπ. που προβλέπονται)  είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Για να σταθεί η αίτηση ακύρωσης «πατάνε» σε οκτώ σημεία. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
1). Η δασική έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ για την ανέγερση του γηπέδου  είναι δημόσια αναδασωτέα έκταση και η αναδάσωσή της δεν έχει εκπληρωθεί.
2). Η δασική έκταση έχει παραχωρηθεί στον εν λόγω Δήμο από το υπουργείο Γεωργίας το 1969 και δεν επιτρέπεται η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, χωρίς την έγγραφη έγκριση του υπουργού Γεωργίας.
3). Στην προκειμένη περίπτωση για την παραχώρηση της δασικής έκτασης δεν προηγήθηκε η αναγκαία έγκριση του υπουργού Γεωργίας, ενώ παράλληλα έγινε αποχαρακτηρισμός 6 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
4). Tο Σύνταγμα στα άρθρα 24 και 117 απαγορεύουν την μεταβολή των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός εάν προέχει  για την  εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που την  επιβάλλει το  δημόσιο συμφέρον.
5). H παραχώρηση της δασικής έκτασης είχε γίνει στο ερασιτεχνικό Σωματείο της ΑΕΚ και όχι στο επαγγελματικό, σημειώνουν οι κάτοικοι.
6). Είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στα άρθρα 2, 4 και 24 του Συντάγματος), όπως είναι αντίθετη και σε Ευρωπαϊκές οδηγίες (85/387/ΕΟΚ και 97/11/ΕΚ) η τροποποίηση του ρυμοτομικού  σχεδίου με την επέκταση και μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών. Και αυτό γιατί έγινε χωρίς την προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία τροποποίησης των σχεδίων πόλεων. 
7). Αντισυνταγματική, όπως και  αντίθετη στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του προσφυγικού συνοικισμού Φιλαδέλφειας είναι και η τροποποίηση των όρων δόμησης που έγινε.8). Οι πολεοδομικές μεταβολές είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν προηγήθηκε  ειδική επιστημονική μελέτη, ενώ παραβιάζονται και οι συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα