Με «καθαρό» μυαλό, δεν γλιτώνει…

 
 
Ο πιο απλός συλλογισμός είναι και ο πιο αληθινός. Εφόσον νικήσει τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός παίρνει κεφάλι στη βαθμολογία. Κι η ιστορία των τελευταίων δύο δεκαετιών στο πρωτάθλημα δείχνει πως όταν συμβαίνει αυτό, το πράγμα δεν αλλάζει μέχρι το τέλος. 
 
Το ντέρμπι της Τετάρτης έχει ιδιαιτερότητες. Δεν είναι εύκολο να διαγραφούν από το μυαλό όσων ερυθρόλευκων έζησαν την περσινή ατμόσφαιρα της Τούμπας στο Κύπελλο, όσα έζησαν. Ο Μίτσελ είχε πάθει σοκ όχι με τα ψάρια και τους καπνούς στον πάγκο, αλλά με τις κραυγές στα αποδυτήρια, όταν ρωτούσε αν είχαν μπει οπαδοί και έβριζαν. Αλλά δεν είχαν μπει οπαδοί. 
 
Όμως πρώτος απ’ όλους ο Μίτσελ γνωρίζει πως η ομάδα του δεν πρέπει να έχει τίποτα περισσότερο στη σκέψη της την ώρα του αγώνα, από τον ίδιο τον αγώνα. Προετοιμάζει τον Ολυμπιακό να επιτεθεί, να πιέσει, να ψάξει γρήγορα το γκολ, αλλά δεν ξεχνάει ο Ισπανός – και το μεταφέρει στους παίκτες – πως οι νίκες και τα γκολ δεν έρχονται κατά παραγγελία. Και πολλές φορές τα παιχνίδια, ειδικά τα ντέρμπι, κρύβουν εκπλήξεις και παγίδες για τις οποίες πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα αντίδρασης. 
 
Η συγκέντρωση, το «καθαρό» μυαλό και η προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο είναι τα μυστικά που θα δώσουν στον Ολυμπιακό το τρίποντο και θα τον φέρουν στην κορυφή, απέναντι σε μια ομάδα που είναι έμπειρη σε δύσκολες εκτός έδρας αναμετρήσεις και έχει πολύ καλά αποτελέσματα εδώ και χρόνια όταν αγωνίζεται σε διεθνή γήπεδα, στο Europa League. 
 
Η εξέδρα θα είναι θερμή και θα βοηθήσει την ομάδα και το στόχο της, εφόσον και η ομάδα βοηθήσει την εξέδρα να ασχοληθεί με όσα θα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός καλείται πρωτίστως να αποδείξει ξανά ότι είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα, ότι έχει σημαντική διαφορά ποιότητας από τον τωρινό πρωτοπόρο και βασικό διεκδικητή του τίτλου. Καλείται να πάρει τους τρεις βαθμούς, είτε το παιχνίδι τους φέρει με την ελάχιστη ή με διευρυμένη διαφορά στο σκορ. 
 
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό στο συγκεκριμένο ματς είναι ότι εκτός από τον βασικό κορμό ποδοσφαιριστών του που αγωνίζονται φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ και στα ντέρμπι, υπάρχουν αρκετοί ακόμα σε φόρμα και ρυθμό. Είναι πια και ο Μπενίτες, ο Φουστέρ, ο Φορτούνης, ο Αυλωνίτης, ο Μπουχαλάκης που μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις. Για τον προπονητή είναι ίσως το ματς με τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην επιλογή της ενδεκάδας, αλλά προφανώς αυτά τα «προβλήματα» είναι που θέλουν να έχουν οι προπονητές στις ομάδες κι όχι να ψάχνουν το ρόστερ και να μη βρίσκουν…
 
Αυτό το ντέρμπι είναι ένα πολύ περίεργο ματς που μπορεί να φέρει αποστομωτικές απαντήσεις για τους αντίπαλους του Ολυμπιακού ή να προκαλέσει προβλήματα στον ίδιο τον Ολυμπιακό. Το σημαντικότερο είναι, πηγαίνοντας προς το ντέρμπι, ότι στον Ολυμπιακό έχουν συνειδητοποιήσει πως αυτό που αξίζει είναι να φέρει την ομάδα στην κορυφή. Κι η διαχείριση του αγώνα είναι προς αυτή την κατεύθυνση: ότι με καθαρό κόκκινο μυαλό, ο ΠΑΟΚ δεν γλιτώνει…

Σχετικά άρθρα