Το μεγάλο θαύμα του Γκόραν Βλάοβιτς

Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ο Γκόραν Βλάοβιτς έφυγε από τον Παναθηναϊκό μετά από μια τετραετία με την πράσινη φανέλα.
Τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να παίξει ποδόσφαιρο. Από την θέληση των γονιών του να γίνει ιερέας, στον θάνατο της μητέρας του όταν αυτός ήταν 12 ετών, στο κάταγμα κνήμης στην ίδια ηλικία, στον πόλεμο των Βαλκανιών που τον ανάγκασε να στρατευτεί και να σταναματήσει το ποδόσφαιρο και τέλος, το 1995 η διάγνωση για όγκο στο κεφάλι. Τότε που άκουσε τον γιατρό να του λέει ότι δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Αυτός όμως έκανε και πάλι το… θαύμα του.

Όλα αυτά αποκαλύπτει σήμερα η ιστοσελίδα libertaddigital.com. Ο Γκόραν Βλάοβιτς γεννήθηκε στη Νόβα Γκραντίσκα, ένα χωριό στην Κροατία, στις 7 του Αυγούστου του 1972. Από μιρκός έδειξε τις ποδοσφαιρικές του αρετές. Ονειρεύτηκε να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά οι γονείς του αποφάσισαν ότι… ίσως πολύ αργότερα. Σε ηλικία δέκα ετών βρέθηκε σε μια σχολή προκειμένου να γίνει ιερέας. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει αργότερα «ο Κύριος θέλησε να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο».

Βρίσκεται στις ακαδημίες της Όσιγιεκ, έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της τότε Γιουγκοσλαβίας. Κάπου εκεί αρχίζουν τα εμπόδια. Σε ηλικία δώδεκα ετών χάνει τη μητέρα του. Ένα χρόνο αργότερα έρχεται το κάταγμα στην κνήμη. Οι γιατροί του λένε να αφήσει το ποδόσφαιρο. Λίγους μήνες αργότερα παίζει κανονικά. Είναι το πρώτο θαύμα του Γκόραν.

Στα 17 του κάνει ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Όσιγιεκ και την πρώτη σεζόν πέτυχε έντεκα γκολ σε 24 αγώνες. Η Κροάσια Ζάγκρεμπ βλέπει στο πρόσωπό του τον αντικλαταστάτη του Νταβόρ Σούκερ που έχει παραχωρηθεί στην Σεβίλλα. Αλλα πριν προλάβει να κάνει το ντερμπούτο του ξεσπά ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Αναγκάζεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο για ένα χρόνο προκειμένου να εκληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Το 1994 κλείνει την καριέρα του στο Ζάγκρεμπο με 61 γκολ σε 81 αγώνες, με το πρωτάθλημα την περίοδο 1992-93
Τέλος, το 1992, κορεσμό στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου θα τελειώσει εκμεταλλεύονται: Σε δύο χρόνια έπαιξε 81 αγώνες και να σκοράρει 61 γκολ. Δύο χρόνια στη σειρά σκόρερ στο κροατικό πρωτάθλημα, πρωτάθλημα κατακτήσει την σεζόν 92/93 για να φτάσετε στο επόμενο έτος Κύπελλο.

Το καλοκαίρι του 1994 συνεχίζει στην Πάντοβα. Είναι η εποχή που όλοι θέλουν να παίξουν στην Ιταλία. Με σημαντικά γκολ βοηθά στην παραμονή της ομάδας.

Η επόμενη χρονιά δείχνει να είναι η δική του αλλά τελικά είναι η χρονιά του μεγάλου εφιάλτη. Στις 22 Αυγούστου αντιμετωπίζει μια σοβαρή κεφαλαλγία. Οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Όμως ο Γκόραν αποφασίζει να επισκεφθεί έναν γιατρό που δεν εργάζεται για την ομάδα του. Η απάντηση είναι σοκαριστική: όγκος στον εγκέφαλο που χρειάζεται άμεσα χεριουργική επέμβαση. Από αυτή δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του αλλά ο γιατρός είναι κατηγορηματικός ότι πρέπει να σταματήσει το ποδόσφαιρο.  

“Φυσικά φοβήθηκα για τη ζωή μου”, λέει ο Κροάτης ποδοσφαιριστής και συνεχίζει: «Στα πρώτα στάδια αυτό διότι στη συνέχεια άλλα ο ίδιος νοοτροπία. ¨οχι μόνο ήξερα ότι θα ζήσω αλλά ήμουν σίγουρος ότι θα παίξω και πάλι ποδόσφαιρο».
Σε αυτή τη δοκιμασία τον βοήθησαν η πίστη του στον Θεό και η γυναίκα του, μοντέλο, τραγουδίστρια και σήμερα πολιτικός, Μιλάνα.
Στις 15 σεπτεμβρίου χειρουργήθηκε. Όλα πήγαν καλά. Αυτό που κανείς δεν πίστευε είναι ότι στις 3 Δεκεμβρίου αγωνίστηκε εναντίον της Φιορεντίνα . Ενα ακόμα θαύμα για τον Γκόραν.

Η Πάντοβα υποβιβάστηκε, θα βρεθεί στη Βαλένθια για τέσσερις σεζόν με 19 γκολ σε 73 αγώνες και την κατάκτηση του Copa del Rey, του Ισπανικού Super Cup, και συμμετοχή σε ένα τελικό του Champions League, τον οποίο όμως θα δει από την εξέδρα. Το 2000 υπέγραψε στον Παναθηναϊκό όπου αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν με απολογισμό 29 γκολ σε 64 αγώνες, ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο.

Σήμερα ο Γκόλαν Βλάοβιτς έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο και διατηρεί γραφείο μάνατζερ.

Σχετικά άρθρα