Γονείς Ρωμανού: Ή ο γιος μας θα πάρει την άδεια, ή θα πεθάνει

4 Δεκεμβρίου 2014

Παυλίνα Νάσιουτζικ και Γιώργος Ρωμανός κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ψεύδεται - Οι δικηγόροι του κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση αναίρεσης της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου δίνουν με επιστολή τους οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού απορρίπτοντας ουσιαστικά τη λύση που προωθείται για παρακολούθηση των σπουδών του μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ και ο Γιώργος Ρωμανός κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ψεύδεται πως ο γιος τους σιτίζεται με υγρή τροφή και γι' αυτό μάλιστα απαιτούν να εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν.

Προειδοποιούν επίσης ότι αν δεν δοθεί λύση που να επιτρέπει στον Νίκο Ρωμανό να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες και να παρακολουθεί τη σχολή του τότε «η  Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας».

«Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική» συμπληρώνουν.

Όπως εξηγούν «οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία». 

Και η δήλωση-ανακοίνωσή τους καταλήγει με τη φράση: Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του Ρωμανού κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως κατεπείγον αίτημα αναίρεσης της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για το θέμα των αδειών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των γονέων του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού

Όχι άλλα νεκρά παιδιά 

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε χθες ότι προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας. 

Είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη 
διάθεσή του όταν, πριν από 7 ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε. 

Είναι θλιβερό να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος σιτίζεται με υγρή τροφή. Απαιτούμε να 
εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν για να φανεί η αλήθεια.

Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση. Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία. 

Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας 
είναι πραγματική.

Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η απάντηση είναι μία. Αλλιώς, η  Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας. 

Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.

Οι γονείς του Νίκου Ρωμανού

Παυλίνα Νάσιουτζικ, Γιώργος Ρωμανός


Διαβάστε όλο το κείμενο της τροπολογίας που προβλέπει την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων όταν δεν τους χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε περίπτωση που δεν τους χορηγούνται εκπαιδευτικές άδειες, με την οποία επιχειρείται να πειστεί να σταματήσει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός.

 Πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί μετά την απόρριψη από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά της αίτησης του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού προκειμένου να του χορηγηθούν άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων της σχολής των ΤΕΙ Αθήνας στην οποία έχει επιτύχει μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις».

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα καθορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.   

 


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ……….

ΑΡΘΡΟ……

Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σ’ αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες»

 Αιτιολογική
Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια. Με το μέτρο αυτό , που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων,  δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας , του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη.   


Protothema.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τι σημαίνει να είσαι γονιός;
Ο σύνθετος ρόλος του γονιού και γιατί...