Παιδί και στίγμα μεσογειακής αναιμίας: Τι να προσέχετε

4 Δεκεμβρίου 2014

Τι να κάνω εάν Το παιδί μου έχει στίγμα μεσογειακής αναιμίας:

Επικοινωνώ με τον παιδίατρο μου, και μπαίνω σε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης του παιδιού μου για τα επόμενα χρόνια, όσον αφορά τη διατροφή του, τις δραστηριότητές του, αλλά και ότι άλλο χρειαστεί.

Επιπλέον εξετάσεις, που θα πρέπει να γίνουν (από 5 έως 10 ετών)

  • Ύψος και βάρος (από τον παιδίατρο-διαιτολόγο)
  • Πίεση αίματος (παιδίατρος)
  • Οφθαλμολογική εξέταση (οφθαλμίατρος για Οπτική οξύτητα -Αντίληψη χρωμάτων)
  • Εμβολιασμοί – (παιδίατρο) Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιαστεί για όλες τις γνωστές ασθένειες που καταπολεμούνται με εμβολιασμό και για την Ηπατίτιδα-Α και Β
  • Μanthoux
  • Ω.Ρ.Λ. εξέταση, ακουόγραμμα και τυμπανόγραμμα (μπορεί να γίνει και νωρίτερα, σε ηλικία 3 ετών)
  • Οδοντιατρική εξέταση (από ειδικό παιδο-οδοντίατρο)

Τα περισσότερα παιδιά, δεν δέχονται να κάνουν εξετάσεις και φοβούνται τη βελόνα!!!

Λύσεις στο πρόβλημα:

  1. Μιλήστε στο παιδί για την διαδικασία. Όσο μικρό και αν είναι, θα καταλάβει γιατί πάμε να κάνουμε την εξέταση, εάν το εξηγήσουμε με λόγια απλά-κατάλληλα προς την ηλικία του.
  2. Παίξτε τους ρόλους του αιμολήπτη και του δότη. Πάρτε μια σύριγγα (χωρίς βελόνα), και πάρτε αίμα από την κούκλα, ή το αγαπημένο ζωάκι του. Βάλτε φαντασία και το παιχνίδι αυτό θα αγαπηθεί.
  3. (Πριν πάτε για αιμοληψία) Βρείτε ένα δώρο, το οποίο θα παρουσιάσετε ότι παίρνουν μόνο «τα γενναία παιδιά» και δώστε του το δώρο αυτό, για την γενναιότητα που παρουσίασε το παιδί σας.

Και μη ξεχνάτε πως όλα τα παιδιά κλαίνε σε αυτή τη διαδικασία. Όχι γιατί η διαδικασία αυτή πονάει, αλλά γιατί για αυτά είναι κάτι καινούργιο-άγνωστο και γιατί "τα ακινητοποιούμε"!! Εάν εσείς δεν δείξετε πως φοβάστε μπροστά του και είστε σταθεροί - ήρεμοι, θα βοηθήσετε στην διαδικασία αυτή. Μην ξεχνάτε να θυμάστε τον σκοπό τις διαδικασίας αυτής!. Η αιμοληψία θα μας δώσει στοιχεία για την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού μας, για αυτό στην εσχάτη των περιπτώσεων, ακινητοποιήστε το παιδί σας, για να γίνει σωστά και η δουλειά του αιμολήπτη. Θα τελειώσετε πιο γρήγορα από την διαδικασία σας, ενώ θα γίνει σωστά και η δουλειά σας.

Από την ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα www.diatrofi.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ