Τζώνη Καλημέρης: Ο πολίστας που κατέκτησε την τηλεόραση – Η μάχη με τον καρκίνο, τα δύο διαζύγια και οι νέες κατακτήσεις

Αφορμή για να …σκαλίσουμε τη ζωή του Τζώνη Καλημέρη ήταν η εμφάνισή του το βράδυ της Τετάρτης στην εκπομπή Βινύλιο του Αντώνη Κανάκη. Εκεί ειπώθηκαν πολλά κυρίως για τον χώρο της τηλεόρασης. Ο Τζώνη Καλημέρης εξομολογήθηκε ότι κι εκείνος έχει κάνει λάθη στην καριέρα του. Μάλιστα χαρακτηριστικά είπε ότι : «Ο κλάδος υπέστη μεγάλη καταστροφή και το ρίξαμε στο φθηνό. Μερικές φορές ένιωσα ντροπή γι’ αυτό το οποίο επέλεξα εγώ».

Πάμε όμως να δούμε πώς ο Τζώνη Καλημέρης ξεκίνησε και κατάφερε να περάσει από σχεδόν όλα τα κανάλια της ελληνική τηλεόρασης.

Τα ατίθασα εφηβικά χρόνια στη Γλυφάδα και το πόλο

Ο Τζώνη Καλημέρης μεγάλωσε στη Γλυφάδα όπου έκανε την κοσμοπολίτικη ζωή της εποχής. Το όνομα του πατέρα του Εδουάρδος, εμβληματικό και έξω από τα ελληνικά δεδομένα. Οι καταβολές του είναι από την Βρετανία. Εργάστηκε ως ηλεκτρολόγο μηχανολόγος. Από την άλλη η μητέρα του Αλεξάνδρα ήταν καθηγήτρια αρχιτεκτονικής και εσωτερικών χώρων. Η οικογένεια κλίνει με την αδερφή του Αννίτα η οποία εξελίχθηκε σε μία αναγνωρισμένη ζωγράφο.

 

Το πρώτο του πάθος υπήρξε το πόλο με το οποίο ασχολήθηκε σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Το παρουσιαστικό του ήταν φυσικό να ¨ρίχνει¨ τα… όμορφα κορίτσια. Το ταλέντο του στην πισίνα φάνηκε από πολύ νωρίς και παρά την προσπάθεια των γονιών του να τον προσγειώσουν εκείνος συνέχισε να διαπρέπει. Ως έφηβος ήταν ατίθασος και η σχέση του με τα μαθήματα θα λέγαμε ότι βασιζόταν στη φαντασία και τον αυτοσχεδιασμό του. Ο τελευταίος ήταν που τον βοήθησε να αποσπάσει καλούς βαθμούς στο σχολείο.

Την παιδεία ωστόσο την απέκτησε από τον αθλητισμό ο οποίος κατάφερε να του διδάξει αξίες που του χρησίμευσαν στην πορεία.

Οι σπουδές στο Λος Άντζελες και τα πρώτα βήματα στο Mega

Αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον και ¨πήρε τα μπογαλάκια του¨ και έφυγε για την Αμερική ήταν το καινοτόμο. Με άλλα λόγια η ανάγκη του να πειραματιστεί με το καινούριο, την τηλεόραση και το σινεμά. Έτσι λοιπόν έφτασε στα 30 του στο Λος Άντζελες. Εκεί όπου νιώθεις δέος μπροστά στα μεγάλα στούντιο. Εκεί ανακάλυψε την μαγεία της εικόνας αλλά και τη δύναμη που έχει το Μέσο που λέγεται τηλεόραση.


Γύρισε στην Ελλάδα τη στιγμή που η ιδιωτική τηλεόραση θα έκανε τα πρώτα της βήματα. Ανάμεσα στα στελέχη που ¨έχτιζαν¨ τα ιδιωτικά κανάλια από την αρχή ήταν και ο Τζώνη Καλημέρης. Αυτός που του άνοιξε την πόρτα του Mega ήταν ο ίδιος ο Φώτης Μπόμπολας που βρισκόταν στην ευρύτερη παρέα. «Μια και ξέρεις από παραγωγή, δεν έρχεσαι να δουλέψεις στην Ανωση; Ή μήπως προτιμάς το κανάλι;» του είχε πει. Η απόφαση πάρθηκε και ξεκίνησε ως υπεύθυνος των ελληνικών παραγωγών και κατέληξε διευθυντής προγράμματος.

Ο ίδιος δεν επιλέγει τα ριάλιτι. Επιμένει στη μυθοπλασία και στην ισχυρή ενημέρωση. Είναι η εποχή που παραδίδει στο ελληνικό κοινό προτάσεις όπως οι «Δέκα μικροί Μήτσοι», το «Ψηλά τα χέρια», «Οι τρεις χάριτες», «Οι Αυθαίρετοι», «Οι απαράδεκτοι», «Οι τελευταίοι εγγονοί», το «Ψίθυροι καρδιάς» και τόσα άλλα…

Η περιπλάνησή του στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης

Μετά από 9 χρόνια διαδρομής στο Mega αποφασίζει το 1998 να παραιτηθεί. Ακολουθεί μία μικρή περίοδος που δούλεψε στο Star ωστόσο η άρνησή του να ευθυγραμμιστεί με συγκεκριμένες επιλογές τον έκαναν να αποχωρήσει.
Τότε είναι που κάνει την απόπειρα να στήσει δική εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Την ονομάζει Bad Movies και μαζί με την καλλιτεχνική ματιά του Αντώνη Καφετζόπουλου γυρίζουν ταινίες όπως «Η αγάπη είναι ελέφαντας», «Στάκαμαν!», «Φτηνά Τσιγάρα». Επεκτείνεται και στις θεατρικές παραγωγές αλλά θα αποχωρήσει και πάλι γιατί η τηλεόραση τον καλούσε. Στοίχημα στην καριέρα του υπήρξε η ΕΡΤ την οποία ήθελε να κάνει ανταγωνιστική. Η Eurovision ήταν το καλό χαρτί του αλλά και η ενδυνάμωση των δελτίων ειδήσεων. Αυτό που τον έκανε αυτή τη φορά να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας ήταν το 25 μπλακ άουτ στον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών Ελλάδας – Νότιας Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ύστερα ακολουθούν ο Alpha στη συνέχεια ο ΑΝΤ1 και τώρα ήρθε η σειρά του Ε.

Εννιά χρόνια αργότερα, Star, ΕΡΤ και Ολυμπιακοί αγώνες και τα τεράστια νούμερα τηλεθέασης της Eurovision, ύστερα Alpha και κάποια στιγμή μοιραία απόφαση να κοπεί η εκπομπή της χρυσής -τότε- Κωνσταντίνας Σπυροπούλου. Ακολουθεί ο ΑΝΤ1. Πάει, φεύγει, έρχεται και τώρα ο Τζώνη Καλημερης, βρίσκεται στο πιο heavy metal κανάλι που θα μπορούσε: «Epsilon TV»!

Όπως ανακοίνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός: «Το πολύπειρο στέλεχος της ελληνικής τηλεοπτικής βιομηχανίας, με αξιοσημείωτες επιτυχίες στο ενεργητικό του, εκφράζει την απόλυτη πεποίθηση πως σε στενή συνεργασία με την κορυφαία ομάδα που διαμορφώνεται σταδιακά στον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά κυρίως με σκληρή δουλειά, θα επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι σε σύντομο χρονικό διάστημα».

 

Η μάχη με τον καρκίνο

 

Η περίπτωση του Τζώνη Καλημέρη είναι η περίπτωση που λέμε «ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του».
Όπως είχε περιγράψει ο ίδιος: «Το 2001 είχα τρίψει τη γάμπα μου σε ένα ξύλο και είχα κάνει μια κοκκινίλα η οποία δεν πέρναγε και από τη στιγμή που κάτι δεν περνάει, σε προβληματίζει. Στο δέρμα αντικειμενικά είναι φανερό να παρατηρήσεις το οποιοδήποτε πρόβλημα, οπότε αναγκαστικά το ψάχνεις». Η διάγνωση που έγινε ήταν καρκίνος του δέρματος αλλά τουλάχιστον έγινε έγκαιρα. Εκείνος αρνήθηκε την ψυχολογική υποστήριξη που του πρότειναν να αναζητήσει.

Όπως είχε εξομολογηθεί αργότερα: «Λοιπόν, ή εγώ είμαι γαϊδούρι και δεν επηρεάζομαι συναισθηματικά, ή οι άλλοι μεγαλοποιούν τα πράγματα. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι η ασθένεια ξεπερνιόταν, δεν επηρεάστηκα . Δεν επανατοποθετήθηκα στη ζωή. Είμαι και λίγο του “ό,τι είναι να γίνει ας γίνει”. Από μικρός είχα την αίσθηση ότι είμαστε προσωρινοί. Ήξερα πάντα μέσα μου ότι δεν είμαστε για πάντα».

https://www.youtube.com/watch?v=ZB-xFkY5_8U

Το ταξίδι του αυτή τη φορά στην Αμερική έγινε για να υποβληθεί σε ακτινοβολίες οι οποίες ήταν επιτυχημένες. Η μάχη με τον καρκίνο είχε δοθεί και ο Τζώνη Καλημέρης είχε βγει νικητής. Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια ήταν και η δεύτερή του γυναίκα Μαρία Ιωάννου.

Σε εκπομπή με θέμα την πρόληψη του καρκίνου είχε πει:
«Το πιο σημαντικό ήταν ότι πήγα αμέσως στο γιατρό και δεύτερον και πιο σημαντικό που έκανα, αφού πέρασα μία διαδικασία πολλών προσπαθειών, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα , πήγα στην Αμερική και αντιμετώπισα το πρόβλημα κατευθείαν στη ρίζα του» είχε τονίσει . «Ο καρκίνος δεν γιατρεύεται, είναι σε ύφεση, κοιμάται» είχε παρατηρήσει.

 

Οι γυναίκες της ζωής του

Όπως είπαμε και στην αρχή ο Τζώνη Καλημέρης από έφηβος είχε συνηθίσει να έχει… επιτυχία στο γυναικείο φύλλο. Φυσικά αυτό συνεχίστηκε και τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μπορεί να είναι 62 χρονών αλλά οι κατακτήσεις του από ότι φαίνεται δεν σταματάνε. Όπως έχει γίνει γνωστό το τελευταίο διάστημα έχει σχέση με την κατά 23 χρόνια μικρότερή του Χριστίνα Κοντοβά. Δεν είναι άλλωστε πολλές οι μέρες από τότε που κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με το ζευγάρι να απολαμβάνει το μπάνιο του στη Μύκονο. Για όσους δεν γνωρίζουν η Χριστίνα Κοντοβά ξεκίνησε την καριέρα της ως σχεδιάστρια μόδας το 2008 με την επωνυμία “watermelon” σχεδιάζοντας κυρίως μαγιό και beachwear στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα κοσμήματα αλλά και με τα ρούχα.

Δεδομένου ότι ξεκινήσαμε από το… τέλος ας πάρουμε αντίστροφα τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του Τζώνη Καλημέρη ( τουλάχιστον αυτές που έγιναν γνωστές).

Τον Μάρτιο του 2016 ήταν που μπήκε τέλος στις φήμες που ήθελαν τον τότε σύμβουλο του Τηλεοπτικού Περιεχομένου του ANT1να διατηρεί σχέσεις με την τότε 31χρονη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Ανθή Σαλαγκούδη. Η κοινή τους εμφάνιση σε πρεμιέρα θεατρικής παράστασης επιβεβαίωσε τη σχέση τους. Μία σχέση που τελείωσε λίγο αργότερα αθόρυβα. Όπως λέγεται η διαφορετική φάση που βρισκόταν ο καθένας στη ζωή του έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση.

Ο έρωτα που θυμούνται ωστόσο πολλοί είναι εκείνος με την πρώην σύζυγό του Μαρία Ιωάννου. Άλλωστε τα τατουάζ που είχε κάνει ο καθένας έδειχναν και την ένταση του. Εκείνος είχε ¨χτυπήσει¨ το πρόσωπο της Μαρίας και των δυο τους παιδιών και εκείνη μία κόκκινη καρδιά με το όνομα Τζώνη. Ο έρωτάς του ήταν κεραυνοβόλος ενώ υπήρξαν ένα λαμπερό ζευγάρι που για πολλούς φάνταζε ιδανικό. Το διαζύγιο ήταν συναινετικό και ήρθε ύστερα από 14 χρόνια γάμου. Μαζί απέκτησαν τον Λεωνίδα και τον Αλέξανδρο. Μόλις 3 μέρες πριν αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί τον Λεωνίδα έγινε και ο γάμος τους στο δημαρχείο Φιλοθέης το 2001.

https://youtu.be/c3HQeslkyuo

Πατέρας της Μαρίας είναι ο Δάκης Ιωάννου, ο οποίος είναι Κύπριος επιχειρηματίας, μεγαλοκατασκευαστής, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και παγκοσμίου φήμης συλλέκτης μοντέρνων έργων τέχνης.

Ο Τζώνη Καλημέρης έχει αποκτήσει κι άλλον έναν γιο από τον πρώτο του γάμο με την Κοραλία Καράντη. Με τη γνωστή ηθοποιό χώρισαν όταν ο γιος του ήταν δυόμισι χρονών.

Η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της περιγράφοντας τον γάμο της με τον Τζώνη είπε:
«Όταν ήμουν παντρεμένη με τον Τζώνη Καλημέρη, ήμασταν και οι δύο πολύ νέοι και η δημοσιότητα με ενοχλούσε. Χωρίς να το θέλουμε ήμασταν στο στόχαστρο. Δεν μπορούσαμε να έχουμε ιδιωτική ζωή, μας σχολίαζαν. Από αυτή την άποψη ανακουφίστηκα όταν χώρισα. Στάθηκα στα πόδια μου, ένοιωσα ελευθερία.»

Μάλιστα παραδέχτηκε ότι εκείνο που την κέρδισε στον Τζώνη Καλημέρη είναι η επιμονή του. Ίσως αυτό είναι και το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από την προσωπική και επαγγελματική πορεία του Τζώνη Καλημέρη. Ότι είναι κυνηγός και επιμένει μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει.

Σχετικά άρθρα