Τα συμπτώματα της κατάθλιψης : Κοιμάμαι, κλαίω, νιώθω άσχημα...

5 Δεκεμβρίου 2014
Μιλένα, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Καλησπέρα. Είμαι σε ένα τέλμα που φοβάμαι μην γίνει φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν θα βγω ποτέ. Έχω περάσει αρκετά δύσκολες καταστάσεις και ενώ πάντα πίστευα στον εαυτό μου τώρα πια έχω πάψει. Αποφάσισα και πήρα τις βαλίτσες μου και ήρθα στην Ιταλία να σπουδάσω πριν δυο χρόνια. Έχω όμως κολλήσει δεν περνάω τα μαθήματα και όσο περνάει ο καιρός νιώθω ακόμα και πιο άχρηστη. Έχω κολλήσει στον πρώτο χρόνο γιατί εδώ αν δεν έχεις περάσει κάποιο αριθμό μαθημάτων αναγκάζεσαι να παρακολουθήσεις από την αρχή τον πρώτο χρόνο. Αυτή θα είναι η τρίτη χρονιά που παρακολουθώ τα ίδια. Μου λείπει μόνο ένα μάθημα. Έχω διαλυθεί ψυχολογικά νομίζω πως έχω κατάθλιψη κοιμάμαι 11-12 ώρες και νιώθω συνεχώς ενοχές που δεν τα καταφέρνω Δουλεύω κιόλας σερβιτόρα. Ενώ βλέπω πως κάποιος τρίτος θα θεωρούσε ότι δεν είμαι τόσο χάλια εγώ δεν ευχαριστιέμαι με τίποτα. Νιώθω να μην κάνω τίποτα Δεν χαμογελάω. Κλαίω συχνά. Ντρέπομαι να πάω να παρακολουθήσω το μάθημα γιατί τα παιδιά εκεί πια θα είναι μικρότερα από εμένα Διάβαζω 34 μέρες τη βδομάδα από 56 ώρες. Ήρθα να διαβάσω για να ξεφύγω γρήγορα από την οικογένειά μου. Δεν νιώθω καμία σιγουριά δεν έχω κανέναν να με καθησυχάσει ή να με στηρίξει Ανησυχώ για όλα και αγχώνομαι για τα πάντα. Τα λεφτά πάντα Νιώθω να είμαι 30 Σκέφτομαι το θάνατο Έχω περάσει χειρότερες φάσεις παλαιότερα Σκεφτόμουν τον πατέρα μου πεθαμένο. Τώρα ντρέπομαι που το λέω. Ήταν βίαιος με τη μαμά μου. Πια έχουμε καλές σχέσεις αλλά χωρίς να λέει κάτι ξεκάθαρα νιώθω να με κρίνει Νιώθω πως όλοι με κρίνουν για τις αποτυχίες μου. Φοβάμαι μήπως περάσει ο χρόνος και δεν κάνω τίποτα με την ζωή μου Έχω ένα υπέροχο αγόρι που όμως αποφεύγω να με συγκρίνω μαζί του γιατί δεν έχει αποτύχει ποτέ του σε τίποτα Είμαι σίγουρη ότι αυτό που σπουδάζω τελικά δεν μου αρέσει αλλά είμαι αποφασισμένη να το τελειώσω. Σαν δουλειά αργότερα μπορεί να είμαι και ταλαντούχα Άλλωστε με τα μαθήματα που κάνω ακόμα τώρα δεν μπορώ να καταλάβω πως θα είναι πραγματικά η σχολή. Πρέπει να βρω την υπομονή και την ηρεμία να συνεχίσω να προσπαθώ αλλά είναι μια καθημερινή μάχη μέσα μου που με έχει καταβάλει Έχω απομακρυνθεί από όλους και από την οικογένειά μου την ίδια για να μην με κρίνουν. Να τα παρατήσω να σταματήσουν τα βάσανά μου και να βρω κάτι πιο εύκολο να μου ταιράζει ή να ψάξω να βρω τη δύναμη να το παλέψω;

Γράφει η Μαρκέλλα Καπλάνη M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής, B.Sc. Ψυχολογίας. Μέλος Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων. 

Μαρκέλλα Καπλάνη

Αυτό που περιγράφεις, αγαπητή αναγνώστρια, υποδηλώνει κατάθλιψη, κάτι που από ότι καταλαβαίνω έχεις ψάξει αν κρίνω από το πόσο αναλυτικά περιγράφεις τα συμπτώματα που βιώνεις. Δε κάνω διάγνωση, γιατί αυτό προϋποθέτει κλινική εξέταση και συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων, μα σίγουρα βιώνεις κάποια συμπτώματα αυτής της διαταραχής. Άρχικά, είναι σημαντικό να εξηγήσω πως τις περισσότερες φορές τα αίτια της κατάθλιψης δεν είναι εμφανή. Μπορεί, φαινομενικά, να πηγαίνουν όλα καλά στη ζωή σου, και όντως έτσι φαίνεται κρίνοντας από τα λεγόμενα σου, μα η κατάθλιψη έχει πολύ βαθύτερες ρίζες. 

Θυμάσαι μήπως πότε ξεκίνησαν τα πρώτα συμπτώματα και αν έγινε κάτι που ίσως τα πυροδότησε; Τα ακαδημαϊκά προβλήματα υπήρχαν πάντα ή ξεκίνησαν όταν πρωτοπήγες πανεπιστήμιο; Υπάρχουν περιστάσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματα σου; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα ήταν καλό να κάνεις στον εαυτό σου και που θα σε καθοδηγήσουν στο να βρεις την πραγματική αιτία πίσω από την θλίψη σου. Είναι σημαντικό να βρεις την σκέψη / τις σκέψεις που πυροδοτούν τα έντονα συναισθήματα θλίψης και εκ τούτου καταλήγουν στα συμπεριφορικά συμπτώματα που περιγράφεις. Ένας ειδικός θα σε βοηθούσε πολύ με αυτή τη διαδικασία ώστε να κάνεις ουσιαστική και στοχευμένη δουλειά.

Εάν όμως, για οποιοδήποτε λόγο, δεν είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο την προκειμένη στιγμή, θα σου προτείνω κάποιες τακτικές που ίσως ελαχιστοποιήσουν τις αντιδράσεις σου. Αρχικά, είναι σημαντικό να κρατάς ένα ημερολόγιο, εάν αυτό σου είναι εύκολο. Σ' αυτό το ημερολόγιο είναι καλό να περιγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου κάθε μέρα γιατί με τον καιρό θα μπορέσουνε να σου αποκαλύψουν κάποια πρότυπα στον τρόπο σκέψης σου που οδηγούν σε συγκεκριμένα συναισθήματα - είτε θετικά είτε αρνητικά. Ταυτοχρόνως, μία τεχνική που θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις περισσότερη θετικότητα, είναι στο τέλος κάθε ημέρας να γράφεις και κάτι θετικό που συνέβη ή/και κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ευγνωμοσύνη, τείνουν να είναι και πιο θετικοί. Αν και στην αρχή μπορεί να καταγράφεις πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων μα να μην το νιώθεις 100%, με τον καιρό θα δεις μεγάλη διάφορά. Άλλος ένας τρόπος, είναι η σωματική άσκηση. Η άθληση προκαλεί την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών που συνδέονται με κατάσταση ευτυχίας στον εγκέφαλο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς δεσμούς με άτομα γύρω σου, όπως με το αγόρι σου, την οικογένεια σου, και τους φίλους σου. Η παρουσία τους στη ζωή σου δημιουργεί μία αίσθηση στήριξης, η οποία, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι πολύ σημαντική. Και να μη νιώθεις την όρεξη ή την ανάγκη να βρεθείς με άλλους, θα σου κάνει καλό να μην αποφεύγεις τις εξόδους  και την κοινωνική επαφή έστω και αν αρχικά το κάνεις με το ζόρι. Σημείωσε όμως ότι αυτά που προτείνω είναι προσωρινές μέθοδοι οι οποίες, αν και πολύ πιθανόν να αποβούν αποτελεσματικές, δε στοχεύουν την ρίζα του προβλήματος, απλά μειώνουν τις παρενέργειες. 

Εύχομαι να μπόρεσα να βοηθήσω με τον τρόπο μου. Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη απορία ή θέλεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα σου έθεσα παραπάνω, μη διστάσεις να ξανά επικοινωνήσεις μαζί μας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Νεφο***** ****
11:15 Δευτέρα 1/05/2017
Καλησπερα Ειμαι μια μαθητρια 18 χρονων απο κερκυρα φετος δινω πανελληνιες και πραγματικα δεν ξερω τι θελω να κανω στην ζωη μου δεν μαρεσει καθολου να διαβαζω πιο συγκεκριμενα δεν μαρεσει να διαβαζω τα καποια πραγματα και μετα να πρεπει να τα πω σε καποιον καθηγητη σε καποιο συγκεκριμενο χρονικο διαστημαεκανα καποια προσπαθεια στην αρχη αλλα πιο πολυ για να φυγω απο εδω που μενω και για τους γονεις μου αφου τους προσφερω μονο απογοητευσηποτε δεν ηξερα τι πραγματικα ηθελα παντα οτι ξεκινουσα το παρατουσα και ειμαι γενικα πολυ αχρηστη ντρεπομαι πολυ για μενα βλεπω αλλα παιδια στην ηλικια μου με στοχους εγω ειμαι ενα τιποτακαι επειδη διαβαζω εξομολογησεις του σαιτ σας ειναι τελειο εδω μιλαμε για μια διαφορετικη ιστορια μια ιστορια ενος κοριτσιου που οντως ειναι αχρηστο οχι νιωθει αχρηστο που δεν ξερει ποια ειναι που παρασυρετε που οι γονεις της εχουν αγανακτισει της επιβεβαιωνουν οτι δεν θα κανει ποτε τιποτα και αυτη συνεχιζει το βιολι της θελω να αλλαξω πραγματικα δεν περναω καθολου καλα εχω αρχισει να πιστευω πως η ζωη ισως δεν ειναι για ολους ζηλευω τα κοροτσια στην ηλικια μου που εχουν στοχους και κανουν τα παντα για να τους υλοποιησουν ζηλευω τα κοριτσια στην ηλικια που και στοχους να μην εχουν να μην εχουν το εχουν ξεκαθαρισει στους γονεις τους και τους εχουν μιλησει εγω πραγματικα φοβαμαι να μιλησω δεν ξερω τι να πω η μαμα μου νομιζει πως ειναι φυσιολογικο να πρεπει να ξερω τι θα περασω αλλα εγω το βρισκω παραλογο δεν ξερω αν αυτο που ισως μπω μαρεσει αυτα που μου αρεσαν τα επικριναν με αποτελεσμα να ξενερωσω και οχι δεν φταινε οι δικοι εγω φταιω γιατι αν μου αρεσε αρκετα δεν θα τους ακουγαεχω πολυ καιρο να νιωσω καλα δεν εχω πουθενα να μικησω οι φιλες μου δεν καταλαβαινουν οι γονεις μου δεν αλλαζουν με τιποτα γνωμη και με θεωρουν ενα τιποτα οπως και γωδεν εκανα τιπιτα ποτε μου καλα δεν εχω ενα στηριγμα δεν στοχους δεν εχω ονειροειχα πει στην μαμα μου να δω ειδικο καποιο διαστημα που ειχα τρελαθει εντελως αλλα το απεφευγε με αποτελεσμα να ξεχαστει τελειωςνιωθω πολυ παιδι ακομα δεν μαρεσει αυτος ο κοσμοςδεν με θυμαμαι ποτε να εκανα κατι καλο κατι που θα αρεσει στους δικους μου παντα με θυμαμαι να κανω χαζομαρες και να απογοητευω τους γυρω μουσας ευχαριστω παρα πολυ που με ακουσατε
Σία ***** ****
22:48 Δευτέρα 26/10/2015
θα ήθελα να παραμείνω ανώνυμη καλησπέρατο πρόβλημα μου είναι ότι είμαι κακομαθημένη Έχω μάθει να τα έχω όλα και δε χρειάστηκε μέχρι στιγμής να δουλέψω για τίποτα Είμαι 22 χρονών και φοβάμαι οτι το ότι δε μου έλειψε τίποτα οφείλεται στο γεγονός ότι τωρα βιώνω έντονα συναισθήματα λύπης Αλλά ας το πάρουμε απο την αρχή Ήμουν πάντοτε μια καλή μαθήτρια Συνήθιζα να ζωγραφίζω ώσπου σταμάτησα για να αφοσιωθώ στο διάβασμαΤο όνειρο μου ήταν πάντοτε να γίνω ζωγράφος Οι δικοί μου πάντα μου έλεγαν σπούδασε κάτι που θα σου εξασφαλίσει ένα πιάτο γεμάτο και μετά κάνε οτι θες Έτσι κι έγινε Μπήκα στο παιδαγωγικό και αποφοίτησα στα 4 χρόνια με καλό βαθμό παρόλο που ποτέ δεν είχα ονειρο να γίνω δασκάλα και ποτέ μου δεν το ξεστόμισα σαν παιδίΏσπου ήρθε και πάλι η ζωγραφική στη ζωή μου κι αυτή τη φορά για να ριζώσει Ζωγράφιζα σαν τρελή τον τελευταίο χρόνο πριν τελειώσω με τις σπουδέςήταν σαν την ψυχανάλυση μου όταν ζωγράφιζα ήμουν σε έναν κόσμο διαφορετικό πιο όμορφο Τέλειωσα με τις σπουδές γύρισα πίσω στους γονείς μου Δεν είχα ιδέα τι θα έκανα στη ζωή μου Με τις καινούριες οικονομικές καταστάσεις το άλλοτε επάγγελμα που θα μου εξασφάλιζε το μέλλον με έβγαλε άνεργη και ανίδεηΤο μόνο που ήξερα και θα ήθελα ήταν να πάω κάποια στιγμή στην Καλών τεχνώνΚαι πάλι ήταν εκεί η ζωγραφική για να με ησυχάσειΚαι τότε οι γονείς μου σκέφτηκαν να κάνω ένα μεταπτυχιακό κάτι που δεν μου είχε περάσει ποτέ απο το μυαλό Το δέχτηκα σκεπτόμενη ότι θα ήταν καλό για εμένα να ασχολούμαι με κάτιοτι θα με βοηθούσε περισσότερο με το υποτιθέμενο επάγγελμα μου Γιατί στο μυαλό μου δουλειά σήμαινε λεφτά και λεφτά σήμαιναν μπογιές και καμβάδες Εκείνη την περίοδο έψαχνα για δουλειά σε οτιδήποτε μάταια όμως Παρόλο που ήμουν πτυχιούχος πανεπιστημίου η παντελής έλλειψη εμπειρίας μου ήταν αρκετή για να μπώ κι εγώ στην μεγάλη ομάδα των ανέργων Όμως τα πράγματα άρχιζαν να μη πηγαίνουν καλά Ο γυρισμός μου στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε εφιάλτη Οι φίλοι μου είχαν τα δικά τους προγράμματα με αποτέλεσμα να βγαίνω ελάχιστα απο το σπίτι Δουλειά πουθενά Διάβασμα αρκετό ελάχιστος χρόνος για ζωγραφική Είχα βρεί και κάτι μαθήματα ζωγραφικής οικονομικά διότι δε μπορούσαμε να πληρώσουμε και μεταπτυχιακό και φροντιστήριο για μαθήματα σχεδίου προκειμένου να πάω στην Καλών Τεχνών άτιμη και αναγκαία παραπαιδεία μόνο που άργησα να το ανακαλύψω και το τμήμα είχε συμπληρωθεί απο συμμετοχές Έτσιμία ασχολία που περίμενα πως και πως να ξεκινήσω ακυρώθηκε Οι δύσκολες μέρες άρχισαν Διάβαζα αρκετά δεν έβγαινα απο το σπίτι ή πήγαινα βόλτες μόνη μου Ώσπου άρχισα να ξεσπάωκλαίω κάθε μέρα τα μάτια μου και το κεφάλι μου πονάνεδεν περνάω ποτέ καλά πλέον κι όλα αυτά κρύβοντας τα παο τους δικούς μου για να μη με πάρουν χαμπάρι είχα αποφασίσει να συνεχίσω το μεταπτυχιακό όσο δύσκολο κι αν είναι γιατί δεν μπορεί να είμαι τόσο αχάριστηΞέρω τις θυσίες που έκαναν οι δικοί μου για έμενα τόσα χρόνια και ίδίως σε εποχές σαν τη σημερινή Το γεγονός ότι μου δίνουν την ευκαιρία να κάνω ένα μεταπτυχιακό πρέπει να με χαροποιει Εγώ όμως όχι μόνο δε χαίρομαι αλλά νιώθω οτί βασανίζομαι κίολας ενώ άλλα παιδιά θα ήθελαν πάρα πολύ να βρίσκονται στη θέση μου Επιπλέον δε μπορώ να τα τινάξω τώρα όλα στον αέρα επείδη είμαι κακομαθημένη και δε θέλω να διαβάσωέχουμε πληρώσει για το μεταπτυχιακό ήδη θα ήμουν τέρμα αγνώμονας αν το έκανα Ας μη μιλήσω για τον τομέα των ερωτικών ο οποίος είναι ανύπαρκτοςκαι ποιος να σε δει θα μου πεις που είσαι σαν το κλαμμένο όλη μέρακαι ποιος θα σε δει μεσα στο σπίτιΔεν είμαι κι έτοιμη για όλα αυτά Δε μπορώ να προδώσω τους γονείς μουαλλά απο την άλλη δε μπορώ να συγκεντρωθώ και να διαβάσωανάμεσα στα κλάμματα και στις εξάρσεις θυμού διαβάζω και 2 σειρές μεχρι που τα παρατάωπλέον δεν έχω όρεξη για τίποτα παρά μόνο να κάθομαι και να κοιτάω έναν υπολογιστή μέχρι να χαζέψωπλέιν εγώ βλέπω μπροστά μου ένα αδιέξοδο κι ας είναι ένα χαζό πρόβλημα μπροστά σε αυτά που έχουν άλλοι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν καθημερίνα Νιώθω πως τίποτα δε θα αλλάξει κι όλα θα συνεχίσουν να κινιούνται στους ίδιους απαθείς ρυθμούς Βάζω τα κλάμματα και μόνο σκεπτόμενη ότι θα συνεχίσω να περάσω τον υπόλοιπο χρόνο έτσιδεν αντέχω πιαπροσπάθησα να το παλέψω να κάνω πράγματα μόνη μου αλλά πλεόν δεν έχω όρεξη για τίποτασυγνώμη για την μεγάλη επιστολήαπλά δεν έχω πουθενά να τα πω
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πόσο γόνιμη είσαι;
Γυναικολογία
Πόσο γόνιμη είσαι;