Μελωμένος μπακλαβάς με φιστίκι και αμύγδαλο

5 Δεκεμβρίου 2014
Μερίδες: 25
Χρ. Πρ: 1 ώρα
Χρ. Ψης :  40΄
 
Υλικά
 
Για το φύλλο
 
1 κιλό φύλλο κρούστας (50 φύλλα κρούστας)
 
Για το σιρόπι
 
1lt νερό
1.400 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλκ χυμό λεμόνι
1 κ.γλκ χυμό πορτοκάλι
100 γρ. γλυκόζη
100 γρ. μέλι ανθέων
 
Για την επάλειψη των φύλλων
 
200 γρ. φυτικό βούτυρο
150 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
150ml ηλιέλαιο
 
Για την γέμιση
 
150 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
100 γρ άσπρο αμύγδαλο ψιλοκομμένο
 
Διαδικασία
 
Για το βούτυρο: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο, την μαργαρίνη, το ηλιέλαιο. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δεν πρέπει να καεί.
Για το μείγμα φιστίκι: Στο μπλέντερ ρίξτε το φιστίκι, το αμύγδαλο και αλέστε πολύ ψιλοκομμένο.
Για το μοντάρισμα: Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ45 εκ. αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς με ένα πινέλο ένα-ένα. Απλώστε το μείγμα φιστίκι σε όλη την επιφάνεια στα στρωμένα φύλλα. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα τα υπόλοιπα 25 φύλλα. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη το ταψί και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα. Βουτήξτε ένα μαχαίρι μυτερό σε ζεστό νερό και κόψτε σε μικρά τετράγωνα κοµµάτια. Περιχύστε µε το υπόλοιπο λιωμένο βουτύρου. Πασπαλίστε με νερό. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα. Βάλτε τον μπακλαβά στη µμεσαία σχάρα του φούρνου για  20΄ λεπτά. Βγάλτε τον από το φούρνο και αδειάστε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μεταλλικό µπολ. Βάλτε τον μπακλαβά στο φούρνο και αφήστε τον να ψηθεί για άλλα 15-20΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να έχουν γίνει τραγανά τα φύλλα. Βγάλτε από το φούρνο και σιροπιάστε σιγά σιγά με το καυτό σιρόπι. Αφήστε το μπακλαβά για 7 ώρες μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Τέλος πασπαλίστε με τριμμένο φιστίκι και αμύγδαλο.
Για το σιρόπι: Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, τη γλυκόζη. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε  για 10΄ λεπτά να βράσει (από το σημείο βρασμού). Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
 
Tips:
 
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιστίκι Αιγίνης με ψιλοκομμένο καρύδι ή μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικά.
 
- Μπορείτε να πασπαλίσετε ένα-ένα τα φύλλα με ελάχιστο μείγμα από το ψιλοκομμένο φιστίκι και αμύγδαλο.
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ