Μελωμένος μπακλαβάς με φιστίκι και αμύγδαλο

<div>Μερίδες: 25</div>
<div>Χρ. Πρ: 1 ώρα</div>
<div>Χρ. Ψης :  40΄</div>
<div> </div>
<div><strong>Υλικά</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για το φύλλο</strong></div>
<div> </div>
<div>1 κιλό φύλλο κρούστας (50 φύλλα κρούστας)</div>
<div> </div>
<div><strong>Για το σιρόπι</strong></div>
<div> </div>
<div>1lt νερό</div>
<div>1.400 γρ. ζάχαρη</div>
<div>1 κ.γλκ χυμό λεμόνι</div>
<div>1 κ.γλκ χυμό πορτοκάλι</div>
<div>100 γρ. γλυκόζη</div>
<div>100 γρ. μέλι ανθέων</div>
<div> </div>
<div><strong>Για την επάλειψη των φύλλων</strong></div>
<div> </div>
<div>200 γρ. φυτικό βούτυρο</div>
<div>150 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος</div>
<div>150ml ηλιέλαιο</div>
<div> </div>
<div><strong>Για την γέμιση</strong></div>
<div> </div>
<div>150 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο</div>
<div>100 γρ άσπρο αμύγδαλο ψιλοκομμένο</div>
<div> </div>
<div><strong>Διαδικασία</strong></div>
<div> </div>
<div><strong>Για το βούτυρο:</strong> Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο, την μαργαρίνη, το ηλιέλαιο. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήστε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δεν πρέπει να καεί.</div>
<div><strong>Για το μείγμα φιστίκι:</strong> Στο μπλέντερ ρίξτε το φιστίκι, το αμύγδαλο και αλέστε πολύ ψιλοκομμένο.</div>
<div><strong>Για το μοντάρισμα:</strong> Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30Χ45 εκ. αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο. Απλώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς με ένα πινέλο ένα-ένα. Απλώστε το μείγμα φιστίκι σε όλη την επιφάνεια στα στρωμένα φύλλα. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα τα υπόλοιπα 25 φύλλα. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη το ταψί και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα. Βουτήξτε ένα μαχαίρι μυτερό σε ζεστό νερό και κόψτε σε μικρά τετράγωνα κοµµάτια. Περιχύστε µε το υπόλοιπο λιωμένο βουτύρου. Πασπαλίστε με νερό. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα. Βάλτε τον μπακλαβά στη µμεσαία σχάρα του φούρνου για  20΄ λεπτά. Βγάλτε τον από το φούρνο και αδειάστε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μεταλλικό µπολ. Βάλτε τον μπακλαβά στο φούρνο και αφήστε τον να ψηθεί για άλλα 15-20΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να έχουν γίνει τραγανά τα φύλλα. Βγάλτε από το φούρνο και σιροπιάστε σιγά σιγά με το καυτό σιρόπι. Αφήστε το μπακλαβά για 7 ώρες μέχρι να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Τέλος πασπαλίστε με τριμμένο φιστίκι και αμύγδαλο.</div>
<div><strong>Για το σιρόπι:</strong> Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, τη γλυκόζη. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε  για 10΄ λεπτά να βράσει (από το σημείο βρασμού). Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.</div>
<div> </div>
<div><strong>Tips:</strong></div>
<div> </div>
<div>- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιστίκι Αιγίνης με ψιλοκομμένο καρύδι ή μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικά.</div>
<div> </div>
<div>- Μπορείτε να πασπαλίσετε ένα-ένα τα φύλλα με ελάχιστο μείγμα από το ψιλοκομμένο φιστίκι και αμύγδαλο.</div>

Σχετικά άρθρα