Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014»

7 Δεκεμβρίου 2014

Σε μια Αθήνα που φοράει­ τα γιορτινά της, το καταξιωμένο φεστιβάλ γευστικού πολιτισμού, διασκέδασης και απόλαυσης, που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους, ανοίγει τις πύλες του ανανεωμένο. Δοκιμάζοντας τα καλούδια σχεδόν 140 εξαιρετικών μικρών παραγωγών, δεν το κρύβουμε ότι νιώθουμε υπερηφάνεια για τα ωραία πράγματα που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες όταν σκέφτονται θετικά και δημιουργικά αλλά κι αισιοδοξία μέσα στη δύσκολη περίοδο που ζούμε.

Σπάνιες λιχουδιές
Η βόλτα στο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014» ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ένα κυνήγι θησαυρού γεμάτο εκπλήξεις. Ελαιόλαδα αρωματισμένα­ με σοκολάτα, ουασάμπι ή σαγκουίνι, κουλουράκια με σαφράν από την Αστυπάλαια, μοναδική φάβα Σχοινούσας, απόσταγμα μελιού με βότανα, τυρί που ωριμάζει σε μέλι, αλάτι αρωματισμένο με ούζο και γλυκάνισο ή με ρόδι και κόκκινο κρασί, σοκολατάκια με γεύση καυτερή πιπεριά, γύρη λουλουδιών­ και… μετσοβόνε, χωριάτικη σαλάτα και… σπανακόπιτα, πετιμέζια ποιότητος και μελάσα, πολύ μυρωδάτο λικέρ με 12 ελληνικά βότανα, ακόμη και πανέμορφα χειροποίητα σκεύη σερβιρίσματος από μάρμαρο θα βρείτε και θα μάθετε πώς να φτιάχνετε τη δική σας μπίρα στο σπίτι... Η λίστα μοιάζει ατελείωτη, γι’ αυτό και η περιπλάνηση στο φεστιβάλ θα σας εκπλήσσει διαρκώς, από περίπτερο σε περίπτερο.

Συλλογή εξαιρετικών τυριών και αλλαντικών
Με την άνθηση των wine bars τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ανέβηκαν οι μετοχές της τυροφιλίας και της αγάπης για τα σπέσιαλ αλλαντικά. Ειδικά τώρα τις γιορ­τές είναι πολύ ωραίο να μοιράζεστε με φίλους ένα πλατό διαλεχτών τυριών και αλλαντικών. Είναι λοιπόν χρυσή ευκαιρία να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά προϊόντα που θα φέρουν στο φεστιβάλ παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα. Διαμάντια όπως το σκοτύρι και το κεφαλοτύρι Ίου, η μυκονιάτικη και ναξιακή κοπανιστή, περίφημες κρητικές γραβιέρες και αθότυροι, συριανό Σαν Μιχάλη, ζακυνθινά λαδοτύρια και λαδογραβιέρες, κρασοτύρια και θηλυκοτύρια από τη Νάξο αλλά και νεωτερισμοί όπως το γκερεμέζι με βότανα θα είναι στη διάθεσή σας. Εξαιρετικά σαλάμια και λουκάνικα, προσούτο Ευρυτανίας, καβουρμάδες, παστουρμάδες και σουτζούκια, καπνιστά απάκια και σύγκλινα, κυπριακά χοιρομέρια και λούντζες θα σας δώσουν ιδέες για στιλάτα κεράσματα που θα έχουν μεγάλη πέραση σε τραπέζια και παρεΐστικες μαζώξεις. Η Ελλάδα παίζει πλέον δυνατά σε ένα γήπεδο που παλιότερα δύσκολα έβρισκε θέση.


 

Αστραφτερές ντελικατέσεν
Οι γιορτές είναι ταυτισμένες και με το σπάνιο, τη γαστρονομική εξτραβαγκάντσα, με προϊόντα που δεν τα έχουμε στην πρώτη θέση στο καθημερινό τραπέζι. Παλιότερα όταν σκεφτόμασταν τη μαύρη τρούφα, το μυαλό μας πήγαινε σε Γαλλία και Ιταλία, τώρα ξέρουμε ότι και στο ελληνικό έδαφος φυτρώνουν άγρια, και καλλιεργούνται τα περιζήτητα μανιτάρια. Στο φεστιβάλ θα τα δοκιμάσουμε και θα συμμετάσχουμε σε ειδική γευσιγνωσία με οδηγούς τη Θάλεια Τσιχλάκη και τον Έκτορα Μποτρίνι. Μπορεί χαβιάρι­ να μην έχουμε, έχουμε όμως φοβερό αβγοτάραχο, που το έχει δια­λέξει ο Ferran Adria ως ένα από τα 30 καλύτερα προϊόντα του κόσμου, και φανταστικό καπνιστό χέλι, που όταν το έφαγε ο Ελληνοαυστριακός αστεράτος σεφ Konstantin Filippou την άνοιξη στο φεστιβάλ της Τεχνόπολης ενθουσιάστηκε. Σπέσιαλ γιορ­τινές ντελικατέσεν όπως καπνιστός φασιανός, καπνιστά ορτύκια και αβγά ορτυκιού τουρσί σε χυμό από παντζάρι καρυκεύουν με ασυνήθιστο χρώμα το τραπέζι μας.

Bio-ευαισθησία
Η ευαισθητοποιημένη στα προβλήματα του περιβάλλοντος πλευρά της γαστρονομίας ανεβάζει διαρκώς τις μετοχές της στη συνείδησή μας. Το ίδιο συμβαίνει και στο φεστιβάλ, με αρκετούς παραγωγούς να φέρνουν στα περίπτερά τους ξεχωριστά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα βρούμε από λαχανικά, φρούτα, ελιές, λάδια και όσπρια μέχρι κρασιά, πετιμέζι, ζυμαρικά, βότανα, ξηρούς καρπούς και πολλά βιολογικά προϊόντα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξειδικευμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αγοράς και αποστολής αυτών των προϊόντων, που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Ενισχύοντας αυτήν την τάση ο Λευτέρης Λαζάρου τιτλοφορεί το μάθημα μαγειρικής του «Και γιορτή, και bio», προτείνοντας τσιπούρα και λαβράκι βιολογικής εκτροφής.

Τα δημοφιλή εδέσματα
Το ξέρουμε και το ξέρετε ότι τα ζυμαρικά είναι από τα πιο δημοφιλή εδέσματα των Ελλήνων, όπως και του κόσμου όλου άλλωστε, γι’ αυτό και δεν μπορεί παρά να έχουν σοβαρή εκπροσώπηση στους κύκλους των μικρών παραγωγών. Στο φεστιβάλ θα βρούμε από παραδοσιακά είδη (χυλοπίτες, τραχανάς, πέτουρα, κριθαράκι, κουσκουσάκι­, κορκότο ) μέχρι ραβιόλια (με μανιτάρι και τρούφα, ρικότα και σπανάκι, κολοκύθα ), νιόκι πατάτας αλλά και πολύ ειδικά ζυμαρικά από dinkel-spelt, ολικής αλέσεως ή με μελάνι­ σουπιάς.
Και το κρασί όμως βρίσκεται στον αφρό της δημοφιλίας –ειδικά στις γιορτές– και στα περίπτερα των μικρών παραγωγών μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά που δεν βρίσκετε κάθε μέρα μπροστά σας. Βινσάντο και σαμιώτικα γλυκά κρασιά που τόσο ταιριάζουν στο πνεύμα των ημερών αλλά και μια μεγάλη γκάμα ξηρών λευκών και κόκκινων οίνων, με πολλές ασυνήθιστες και άγνωστες ετικέτες ποιότητας ανάμεσά τους.
Και, φυσικά, θα υπάρχουν ούζο και τσίπουρο για να «μυρίσετε» τη χουχουλιάρικη ελληνοπρέπεια που μας ταιριάζει αυτήν την περίοδο. Το μέλι είναι από τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα ψώνια με τόσα γλυκά που ετοιμάζουμε και η γκάμα των μονοποικιλιακών μελιών που θα βρείτε είναι απλώς… συγκλονιστική! Ενδεικτικά αναφέρω μέλι από λεμονανθούς, φλαμουριά, γλυκάνισο, αγριο­βελανιδιά, κουμαριά και βανίλια…

Ερεθιστικές παράλληλες εκδηλώσεις
Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του φεστιβάλ οι τρεις κύκλοι των 30 εκδηλώσεων που γίνονται στις 3 ημέρες που διαρκεί. Στα Μαθήματα Μαγειρικής παρελαύνουν οι πιο αγαπημένοι Έλληνες σεφ, στον Μαέστρο της Παράδοσης δημοσιογράφοι, σεφ και τηλεπαρουσιαστές μαγειρεύουν σε παρεΐστικο κλίμα, ενώ στα Εργαστήρια Γεύσης καταξιωμένοι γευσιγνώστες συνδυάζουν γεύση και απόλαυση­. Υπάρχουν σπάνια events όπως οι κάθετες γευσιγνωσίες στα κρασιά του Κτήματος Κατσαρού και στο Τέχνης Αλυπίας, ερεθιστικές ιδέες­ όπως η παρασκευή των γκουρμέ­ αρωματικών ξιδιών, τα πρωτότυπα­ μαγειρέματα με κοπανιστή και η γευσιγνωσία της, οι λιχουδιές με «εξωτικά» κρέατα της Ελλάδας (προβατίνα, τράγος, γίδα ) κ.ά.

 Αστέριος Κουστούδης
Αστέριος Κουστούδης

Μαύρος χοίρος fan club
Θα γίνουν η μασκότ του φεστιβάλ αυτά τα πανέμορφα κατάμαυρα γουρουνάκια της αρχαιοελληνικής ράτσας μέλαν ακροκώλιον (ο πρόγονος όλων των ευγενών μαύρων χοίρων της Μεσογείου ), τα οποία θα έχουν το σπιτάκι τους στο άνω επίπεδο C. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη ζωντανή γευστική ιστορία, ενώ οι μεγάλοι θα συνειδητοποιήσουμε τον αναξιοποίητο πλούτο μας. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος την τεράστια φήμη του ισπανικού jamοn από τα μαυροπόδαρα pata negra για να καταλάβει τις δυνατότητες που έχει αυτή η ιστορική ράτσα η οποία κινδυνεύει από εξαφάνιση.
Είναι μια κίνηση συμβολική τώρα που η Ελλάδα συνειδητοποιεί τη σημασία του γευστικού της πολιτισμού και τον εκφράζει ολοζώντανα. Επίσης την Κυριακή 7/12, στις 12 μ., ο Δημήτρης Σκαρμούτσος θα παρουσιάσει την εκδήλωση «Η ανωτερότητα του αρχαιοελληνικού μαύρου χοίρου» μαγειρεύοντας τηγανιά από μαύρο χοίρο του Δ. Δήμου, του βραβευμένου από το Slow Food κτηνοτρόφου που το δια­σώζει, καθώς και αλλαντικά από το Αλλαντοποιείου Στρεμμένου.

 Τα παιδιά μέχρι 12 ετών μπαίνουν δωρεάν στο φεστιβάλ, όπου υπάρχουν χώροι για παιχνίδι ή δημιουργική απασχόληση
Τα παιδιά μέχρι 12 ετών μπαίνουν δωρεάν στο φεστιβάλ, όπου υπάρχουν χώροι για παιχνίδι ή δημιουργική απασχόληση

Παιδί - παιχνίδι - Γιάννης Μπαξεβάνης
Είναι χαρά θεού να βλέπεις μικρά παιδιά στο φεστιβάλ. Κι εσείς μας έχετε δείξει ότι δεν διστάζετε να τα πάρετε μαζί σας όταν συρρέετε κάθε άνοιξη και Χριστούγεννα στο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις». Φέτος, λοιπόν, τα παιδιά έχουν το δικό τους χώρο, ένα χαρούμενο παιδότοπο με πολύχρωμα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Από τη δημιουργική τους απασχόληση δεν θα λείπει η εκπαιδευτική διάσταση, προσαρμοσμένη ευχάριστα στην ψυχοσύνθεσή τους.
Ο δημοφιλής σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης θα «παίζει» μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας με τους μικρούς του φίλους. Στόχος του να συστήσει στα παιδιά καινούργια προϊόντα, γεύσεις και τροφές που δεν τους προτείνουμε συχνά, αλλά συμβάλλουν σε μια πιο ισορροπημένη, νόστιμη και υγιεινή διατροφή, που αναπτύσσει ταυτοχρόνως την περιέργειά τους. Θα ανοίξουν μαζί του φύλλο, θα κόψουν λαχανικά, θα μαγειρέψουν, θα δοκιμάσουν, θα αξιολογήσουν, θα καλοπεράσουν και θα ευχαριστηθούν ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα της κακώς εννοούμενης παιδικής διατροφής.

Έξι ελληνικά tapas από τη Μεγάλη Βρεττανία

Χοιρινό με κυδώνια, δαμάσκηνα και γλυκά μπαχαρικά
Το χαρούμενο και γενναιόδωρο πνεύμα των μεγάλων γιορτών εκφράζεται τέλεια από αυτό το πληθωρικό φαγητό, που συνδυάζει την εκφραστική γεύση των φρούτων με τα καρυκεύματα και το κρέας.

Μπρουσκέτα με γαύρο, ντομάτα και κρεμμύδι
Τραγανιστό ψωμί και πάνω του μια γευστική συγχορδία που συνδυάζει δροσιά, σπιρτάδα, γλύκα και umami, με το μαριναρισμένο γαύρο να φυσάει. Ελλάδα στα όπα της!

Σούπα κίτρινης ­κολοκύθας με καρότα, πράσα και θυμάρι
Γλυκοφάγωτη και γιορτινή, ενώνει στο βελούδο της το ζεστό πορτοκαλί της κολοκύθας και του καρότου με τη γλυκιά σπιρτάδα του πράσου και το βουνίσιο άρωμα του θυμαριού.

Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα
Η πολυαγαπημένη στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μελιτζάνα, καπνισμένη στη φωτιά, γίνεται ορεκτική κρέμα.

Πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με λάχανο τουρσί
Η δημοφιλέστερη πιπεριά της επικράτειας σε μια λαχταριστή βορειοελλαδίτικη εκδοχή η οποία συνδυάζει γλύκα κι ένταση. Μεζές με πολλά κυβικά...

Αμπελοσαρμαδάκια με κιμά
Ένας από τους πιο αγαπημένους μεζέδες των Ελλήνων σε μια πιο μεστή, χειμωνιάτικη εκδοχή, έχει μέσα στο αμπελόφυλλο μυρωδάτο κιμά και για συντροφιά μια ξινούτσικη σάλτσα.

Προχωρημένα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από τον Βενέτη

Οικοδεσπότης της γλύκας στο φεστιβάλ θα είναι η αγαπημένη φίρμα Βενέτης, που στα νέου τύπου καταστήματά της έχει αναπτύξει τη ζαχαροπλαστική με εντυπωσιακό τρόπο.

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος και καρύδι
Ιδού πώς η παράδοση παντρεύεται τέλεια με τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική νοοτροπία και το μελομακάρονο παίρνει άλλη –πολύ ωραία– γεύση.

Κουραμπιέδες με γέμιση σοκολάτα
Μέσα στο «χιονισμένο» ­κουραμπιέ κρύβεται μια πρωτότυπη έκπληξη. Μια καρδιά από σοκολάτα, που αποκαλύπτεται στην πρώτη δαγκωνιά. Σαν να ξετυλίγεις το δώρο σου!

Βραβείο Κοινού

Οι επισκέπτες του «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014», αφού δοκιμάσουν τα προϊόντα των μικρών παραγωγών, ψηφίζουν τα καλύτερα κατά τη γνώμη τους προϊόντα του φεστιβάλ. Μια μεγάλη σειρά από ενδιαφέροντα δώρα αξίας άνω των € 10.000 θα περιμένουν τους 120 τυχερούς που θα κληρωθούν από το σύνολο των επισκεπτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. 

Το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αμαρουσίου και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ ), με τη χορηγία των εταιρειών Βενέτης, Neff και Agrino, την υποστήριξη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» και της σχολής Chef d’Oeuvre και τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνης. Χορηγός επικοινωνίας είναι το MEGA .

INFO
HELEXPO MAROUSSI Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι. 
Παρασκευή 5/12: 4-9 μ.μ., Σάββατο 6/12 και Κυριακή 7/12: 10 π.μ.-9 μ.μ.
Γενική είσοδος: € 6. Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν.

Το πούλμαν του φεστιβάλ θα σας μεταφέρει δωρεάν από το σταθμό του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας προς τη Helexpo Maroussi (φυσικά, με επιστροφή ). Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μπείτε στο www.elladagiortigefseis.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ