Πώς ένα παλιό ξυλουργείο μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο πολυτελές σπίτι

8 Δεκεμβρίου 2014

Ενας σχεδιαστής, με τους δυο γιους του και το τεριέ τους τον Γουίνστον, μοιράζονται ένα μικρό κτίριο της δεκαετίας του 1950 το οποίο μάλλον περνά απαρατήρητο ακόμα και στους γείτονες της οικογένειας στην περιοχή Mile-Ex στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ωστόσο, οι χοντροί βιομηχανικοί τοίχοι του παλιού κτιρίου κρύβουν πολύ καλά τη μεταμόρφωση που έχει συντελεστεί στο εσωτερικό του κτιρίου το οποίο μετατράπηκε από εγκαταλειμμένο εργαστήρι και ξυλουργείο σε μια δίπατη μεζονέτα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, που θα ζήλευαν και ένοικοι πολυτελών επαύλεων.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Moderno «άνοιξε» τα παράθυρα του παλιού κτιρίου για να μπαίνει άπλετο φως στον χώρο, ενώ μεγάλωσε και το ύψος της μεγάλης σιδερένιας πόρτας η οποία φτάνει μέχρι το τέλος της οροφής.

Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν εκμεταλλευόμενοι τα δοκάρια του κτιρίου νέους τοίχους που χωρίζουν εύστοχα τον παλιό ενιαίο χώρο, «εγκλωβίζοντας» ακτίνες φωτός, την ώρα που οι ένοικοι απολαμβάνουν την ιδιωτικότητα που προσφέρουν τα χωρίσματα.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς εισερχόμενος στο εσωτερικό του κτιρίου, είναι ένας ενιαίος χώρος που περιλαμβάνει ένα άνετο σαλόνι με ένα γωνιακό γραφείο στην άκρη του δωματίου, μια τραπεζαρία και μια σύγχρονη κουζίνα με συσκευές και παροχές τελευταίας τεχνολογίας, όπως εστίες από ανοξείδωτο χάλυβα.

Στοιχείο που ξεχωρίζει στον χώρο είναι το εκκεντρικό ντιζάιν της σκάλας που οδηγεί στην ταράτσα, που έχει διαμορφωθεί αναλόγως για ευχάριστες οικογενειακές στιγμές την περίοδο του καλοκαιριού.

Ακολουθούν ένα καθιστικό, τα υπνοδωμάτια των αγοριών και η master κρεβατοκάμαρα. Και το μπάνιο των αγοριών και εκείνο του πατέρα δίνουν την αίσθηση της ηρεμίας, καθώς έχουν «παντρευτεί» το σκυρόδεμα με το ξύλο, η πορσελάνη με το ανοξείδωτο ατσάλι και το νερό με τη φωτιά που βγαίνει περιστασιακά από ένα μικρό «μαγκάλι» ή εναλλακτική εστία θέρμανσης.

Αξιοσημείωτο είναι πως το παλιό κτίριο έχει ανακαινιστεί με σκοπό να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ενεργειακό του αποτύπωμα. Για αυτό τον λόγο έχουν ανοιχτεί νέοι φεγγίτες για να μπαίνει όσο το δυνατόν περισσότερο φως, ενώ το σπίτι έχει μονωθεί με σπρέι σόγιας. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί πλάκες που ακτινοβολούν θερμότητα, ενώ έχει δημιουργηθεί και πράσινη στέγη. Στο κτίριο το οποίο ανήκε στον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη έχουν αξιοποιηθεί όλα τα προϋπάρχοντα υλικά, όπως παλιές ξύλινες πόρτες, παράθυρα ή σχάρες που πλέον χρησιμοποιήθηκαν με άλλο τρόπο, όπως την κατασκευή επίπλων.

Η πρόσοψη του κτιρίου πριν και μετά την ανακαίνιση

Η αρχική κατάσταση του χώρου



Πηγή: www.iefimerida.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ