Αθηροσκλήρωση, η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών στην Ελλάδα

8 Δεκεμβρίου 2014

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής εταιρείας Αθηροσκλήρωσης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4-6 Δεκεμβρίου 2014, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Divani Caravel (αίθουσα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ). Ο βασικότερος παράγοντας θανάτου στις αναπτυγμένες κοινωνίες  σήμερα είναι η Αθηροσκλήρωση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Η αθηροσκλήρωση είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός της καρδιάς και των αρτηριών αφού  είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών και της καρδιαγγειακής  νόσου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών και θρόμβωση. Για τους λόγους αυτούς, η αθηροσκλήρωση θεωρείται ο βασικότερος παράγοντας θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου σήμερα.

Αθηροσκλήρωση, εξήγησε ο κος Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθ/τής Βιοχημείας, Κλινικής Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, είναι η προοδευτική πάχυνση του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων, με τελική συνέπεια τη μικρή ή μεγάλη στένωση ή απόφραξη του αυλού τους. Με απλά λόγια είναι το «πουρί» που δημιουργείται στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας και την «καταστρέφει» Παράγοντες κινδύνου  της νόσου αποτελούν η υπερλιπιδαιμία , η οποία παρατηρείται στο 48-50% των Ελλήνων , η υψηλή αρτηριακή υπέρταση, που σημειώνεται το 20-50% του πληθυσμού της χώρας μας , ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει περίπου το 10% των Ελλήνων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος.

Στην πράξη, επεσήμανε ο καθηγητής,  η αθηροσκλήρωση είναι η νόσος της τρόπου ζωής. συμπεριφοράς. άτομα που τρώνε πολύ, καπνίζουν και κάνουν καθιστική ζωή αφού αυτός ο τρόπος ζωής «βοηθάει» τη συγκέντρωση λιπιδίων και χοληστερίνης στο αίμα.  Η αθηροσκλήρωση  αρχίζει από την μικρή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά   ανάλογα με τον τρόπο ζωής. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η κληρονομικότητα.

Η μείωση της LDL (κακής) χοληστερίνης αποτελεί τον κύριο στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, τόνισε ο κος Μωυσής Ελισάφ, Καθ/τής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Δ/ντής  Β’ Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ενώ  σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου επιδιώκεται η μείωση της LDL χοληστερίνης σε πολύ χαμηλά επίπεδα (<70mg/dl).

Μια πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε πριν μια εβδομάδα έδειξε ότι σε αυτά τα άτομα η περαιτέρω μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης (περίπου στα 50mg/dl) με τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου,  είχε ως αποτέλεσμα επιπρόσθετη μείωση περίπου κατά 10% των εμφραγμάτων, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιαγγειακών θανάτων. Ωστόσο, το κύριο ερώτημα που παραμένει είναι εάν επιτυγχάνονται  αυτοί οι στόχοι στην κλινική πράξη. Τα δεδομένα που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία και επιβεβαιώνονται από την ανάλυση των δεδομένων του ιατρείου με διευθυντή τον καθηγητή,  δείχνουν ότι μόνο το 25% των ατόμων υψηλού κινδύνου επιτυγχάνουν το στόχο της θεραπείας (LDL χοληστερίνη <70mg/dl).

Οι περισσότεροι  άνθρωποι, επεσήμανε  ο κος Χρήστος Πίτσαβος, Καθ/τής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει ένας καπνιστής είναι να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Στην πραγματικότητα όμως, κινδυνεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό,  με προεξάρχοντα το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο , αφού το κάπνισμα ευθύνεται για το 1/5 των καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως και για το 30-40% του συνόλου των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο (WHO2008). 

Η ελλιπής συμμόρφωση των Ελλήνων στα μέτρα τρόπου ζωής και σε αυτά της φαρμακευτικής αγωγής είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στην ιατρική περίθαλψη που συνδέεται με σημαντική (μακροχρόνια) ανθρώπινη και οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, σημαντικά υψηλότερη από το βραχυχρόνιο οικονομικό όφελος που προκύπτει από την αύξηση του ποσού της φαρμακευτικής δαπάνης που καταβάλει ο ασθενής. Είναι χρήσιμο αλλά και απαραίτητο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την κατοχύρωση της μακροχρόνιας ψυχικής και καρδιαγγειακής υγείας των συμπατριωτών μας οι οποίες αυτή την εποχή βάλλονται. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρώπη. To 2000, οι Έλληνες κατανάλωσαν 56% περισσότερα τσιγάρα κατά άτομο, από το μέσο όρο του Ευρωπαίου Σύμφωνα με το πανευρωπαϊκό δίκτυο καταπολέμησης του καπνίσματος, το 47% των Ελλήνων ανδρών και το 29% των Ελληνίδων είναι καπνιστές.

Πρόληψη της αθηροσκλήρωσης

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης είναι να εξαλειφθούν τυχόν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχετε. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Πηγές - www.virus.com.gr - http://www.atherosclerosis.gr/

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ