Ο Γιαννάκης «ξανάσμιξε» με Παπαδόπουλο, Χατζηβρέττα

H Greek Basketball Academy υποδέχθηκε μια εμβληματική μορφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, περί ου ο λόγος, βρέθηκε στο κλειστό γήπεδο της ΕΚΟ, στον Εύοσμο και παρακολούθησε μια από τις προπονήσεις της Ακαδημίας. Ο προπονητής που έχει συνδέσει το όνομα του με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας έμεινε εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται στη GBA, χαρακτηρίζοντας παράδειγμα προς μίμηση την πρόταση που κάνει στο μπάσκετ.

Οι δυο εκ των τεσσάρων ιδρυτών της Ακαδημίας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Νίκος Χατζηβρέττας παρουσίασαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη στους μικρούς αθλητές. Ο Νίκος Χατζηβρέττας τόνισε πως ο υψηλός προσκεκλημένος της GBA υπήρξε παιδικός ήρωας για πολλούς από τους παίκτες της γενιάς του, -συμπεριλαμβανομένου και του Λάζαρου Παπαδόπουλου- αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ήταν και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου μπάσκετ.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Γιαννάκης λέγοντας αρχικά πως «με τον Λάζαρο και τον Νίκο έχουμε ζήσει απίστευτες επιτυχίες. Στεφθήκαμε πρωταθλητές Ευρώπης και παίξαμε σε τελικό Παγκοσμίου πρωταθλήματος».

Απευθυνόμενος στα παιδιά της GBA επεσήμανε πως «είστε τυχεροί που έχετε από μικρή ηλικία τόσο καλούς προπονητές. Προτού έρθετε στην προπόνηση, θα πρέπει να έχετε διαβάσει και να έχετε κάνει τα μαθήματα σας. Στη διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να έχετε τα αυτιά σας ανοικτά και να είστε συγκεντρωμένοι. Χαίρομαι που σας αρέσει η προπόνηση. Θα πρέπει να ακούτε τους προπονητές σας. Έχετε να μάθετε πολλά απ’ αυτούς για το παιχνίδι αλλά και για τη συμπεριφορά σας εκτός γηπέδων».

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης φωτογραφήθηκε με τους μικρούς αθλητές της GBA και το τεχνικό επιτελείο της Ακαδημίας ενώ υπέγραψε δεκάδες αυτόγραφα.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της GBA

Πώς κρίνεται την προσπάθεια και τη δουλειά που γίνεται στη GBA;

«Πολύ ωραία δουλειά. Ειλικρινά ζηλεύω. Συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί είναι τεράστια προσφορά για το μπάσκετ ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Θέλω να πιστεύω ότι οι γονείς δεν θα χάσουν την ευκαιρία να φέρουν τα παιδιά τους στη GΒΑ γιατί μπορούν να πάρουν πάρα πολλά. Να μάθουν πως να συμπεριφέρονται και να μάθουν αυτό το παιχνίδι που μας έχει κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες με τις επιτυχίες του. Νομίζω ότι το μπάσκετ ταιριάζει πάρα πολύ στον τρόπο που ζούμε και στην ιδιοσυγκρασία μας σαν Έλληνες. Δεν υπάρχει καλύτερη απόφαση για έναν γονιό να φέρει το παιδί του να το μάθουν μπάσκετ ο Λάζαρος (σ.σ. Παπαδόπουλος), ο Νίκος (σ.σ. Χατζηβρέττας), ο Δημήτρης (σ.σ. Διαμαντίδης), ο Κώστας (σ.σ. Χαραλαμπίδης). Μου αρέσει πολύ αυτό που είδα και μακάρι να έχουν κουράγιο τα παιδιά να προσφέρουν».

Αισθάνεστε διπλά χαρούμενος επειδή ιδρυτές της Ακαδημίας είναι τρεις παίκτες (σ.σ. Παπαδόπουλος, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης) με τους συνεργαστήκατε και πετύχατε σπουδαία πράγματα;

«Είμαι τριπλά και τετραπλά χαρούμενος. Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ περήφανος που μου είχε δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους και να ζήσουμε απίστευτες στιγμές όλοι μαζί. Νομίζω ότι θα μεταδώσουν σ’ αυτά τα παιδιά τόσο τη θέληση τους για δουλειά όσο και για διακρίσεις. Το άγγιγμα τους, η γνώση και η προσωπικότητα τους θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και γιατί όχι να μην τα δούμε κι αυτά να μας προσφέρουν επιτυχίες που θα μας κάνουν υπερήφανους».

Πόσο σημαντικό είναι το όραμα και οι ιδέες που έχουν θέτοντας ως στόχο την κατασκευή γηπέδου που θα «στεγάσει» τις δραστηριότητες της Ακαδημίας;

«Αυτό που κάνουν είναι τεράστιο, πόσο μάλιστα αν μπορέσουν να υλοποιήσουν και το επόμενο στάδιο της προσπάθειας τους. Νομίζω και μόνο το γεγονός ότι είναι εδώ πέρα δεκάδες παιδιά και εκατοντάδες σε όλα τα γήπεδα που χρησιμοποιεί η GBA φανερώνει ότι γίνεται εκπληκτική δουλειά. Οι γονείς που είναι πιο κοντά και παρακολουθούν την εξέλιξη των παιδιών τους θα διαπιστώνουν πως η πρόοδος που παρουσιάζουν είναι ιδιαίτερη. Εδώ βλέπουμε μικρά σε ηλικία παιδιά που δουλεύουν, δεν χάνεται δευτερόλεπτο και είναι λίγα παιδιά ανά προπονητή. Πολύ ωραία δουλειά και θα ήθελα να δώσω και πάλι συγχαρητήρια σε όλους».

Τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες πόσο συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος;

«Νομίζω ότι η μόνη ελπίδα για το μπάσκετ είναι αυτή. Είναι παράδειγμα προς μίμηση η GBA γι’ αυτή την πρόταση που κάνει και νομίζω ότι απ’ αυτά τα παιδιά θα βγουν παιδιά που θα ξεπεράσουν το παρελθόν του ελληνικού μπάσκετ. Μόνο αυτή είναι η λύση. Το κυριότερο είναι ότι εδώ βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι άσχετα με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, μπαίνουν μέσα και δουλεύουν σκληρά. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Άσχετα με την οικονομική ανταπόκριση που μπορεί να έχουμε κι αν δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν, όταν μπαίνουμε στο γήπεδο πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αυτό έκανα από νεαρός και νομίζω πως το κάνουν ή το έκαναν τα περισσότερα παιδιά που έχουν διακριθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Πρέπει να δουλεύουν με την ίδια θέληση και το ίδιο πάθος άσχετα με το πώς αμειβόμαστε».

Σχετικά άρθρα