Σιροπιαστό κέικ πορτοκάλι χωρίς γλουτένη

15 Δεκεμβρίου 2014

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για το κέικ
2 πορτοκάλια
4 αυγά
315 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
300 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα με 2 κ.σ άχνη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο

Για την επικάλυψη με το σιρόπι
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός)
100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
60 ml νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο

 

 

 

Εκτέλεση

Για το κέικ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 ° C. Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο, βουτυρώστε το όλο και απλώστε ένα φύλλο λαδόκολλας στη βάση της φόρμας ίσο με τις διαστάσεις της.  
Ρίχνετε τα πορτοκάλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με νερό.
Βράζετε σε δυνατή εστία για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια σταγγίξτε τα και βρέξτε τα με κρύο νερό. Ξανά βράζετε για άλλα 15 λεπτά σε δυνατή εστία και έπειτα στραγγίξτε και αφήστε να κρυώσουν.

Έπειτα τα χοντροκόβετε και αφαιρέστε τα κουκούτσια (αν έχει).
Στη συνέχεια ρίχνετε τα πορτοκάλια στο μούλτι και χτυπάτε μέχρι να γίνει πολτός.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέστε το μείγμα απ’ το πορτοκαλί, τα αλεσμένα αμυγδάλα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κάρδαμο (σκόνη) διπλώνετε το μείγμα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 1 ώρα.
Αφαιρέστε απ’ το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν αφαιρέστε το κέικ απ’τη φόρμα.

Για την επικάλυψη με σιρόπι
Αφαιρέστε το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το χυμό πορτοκάλι, νερό, άχνη ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα απαλό και λείο παχύρρευστο μείγμα. Αποσύρετε από την εστία και ραντίστε το κέικ.

 

 



Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ