Απιστία: Μιλάει με άλλες στο facebook, τι πρέπει να κάνω;

15 Δεκεμβρίου 2014
Η σεξουαλική απιστία υπάρχει όσο υπάρχει και ο ανθρώπινος πολιτισμός και το διαδίκτυο φαίνεται να δίνει πλέον το δικό του στίγμα στην μακρά ιστορία της. Για πολλούς, ωστόσο, το διαδίκτυο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές των σχέσεων και συγκεκριμένα των συζυγικών, ίσως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ από την καθιέρωση του θεσμού του γάμου.
 
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Πως μπορεί όμως κανείς να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσει τους νέους κινδύνους;

Στις μέρες μας, η απιστία και η υιοθέτηση μυστικών συμπεριφορών είναι πλέον πολύ εύκολη από τη στιγμή που με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων όλα μπορεί να γίνουν γρήγορα και κρυφά. Οι φιλικές σχέσεις που αποκτούν ένα πιο ερωτικό χαρακτήρα, οι συναισθηματικοί δεσμοί, η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου, η αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το διαδικτυακό πορνό , ακόμα και το διαδικτυακό σεξ, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα, γρήγορα και μυστικά, ωθώντας ολοένα κα περισσότερα άτομα στην υιοθέτηση μιας διπλής ζωής.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα ηλεκτρονικά παράθυρα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά μέσα στο σπίτι και οι τοίχοι πρέπει να υψώνονται μέσα στο διαδίκτυο. Δεν πρέπει όμως να ανησυχεί κανείς επισημαίνουν μόνο για τις διαδικτυακές σελίδες που δε φανερώνονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ενέχει η διαδικτυακή απιστία δεν είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στη σεξουαλική απιστία, αλλά ότι αποπροσανατολίζει τη συναισθηματική επένδυση του ατόμου που τη διαπράττει μακριά από τη σχέση.

Η συναισθηματική απιστία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κι οποτεδήποτε, αλλά με το διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες που ευνοούν την επικοινωνία στο εδώ και το τώρα, το φαινόμενο μπορεί να πάρει γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Η άμεση ικανοποίηση που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες ερεθίζουν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου και συχνά κανείς συνειδητοποιεί ότι λαχταρά την άμεση σύνδεση που προσφέρουν, ή ότι θλίβεται κατά την απουσία της.

Για να περιφρουρήσει το ζευγάρι τη σχέση του από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι απαραίτητο οι σύντροφοι να μη κρύβονται πίσω από το λεγόμενο «δικαίωμα στον προσωπικό τους χώρο», όταν στην πραγματικότητα διεκδικούν το δικαίωμα τους στη μυστικότητα. Υπάρχει όμως αυτό το δικαίωμα μέσα σε μια ερωτική σχέση, πόσο μάλλον μια συζυγική;

Τα προβλήματα ξεκινούν τη στιγμή που κάποιος προσπαθήσει να κρύψει κάτι από τον /τη σύντροφό του. Όταν για παράδειγμα γράφει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που δε θέλει δει ο/η σύντροφος του , ή όταν δεν επιθυμεί να μοιραστεί τους κωδικούς.

Σε μια υγιή σχέση η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι βασικά συστατικά, ενώ η μυστικότητα δε φαίνεται να έχει θέση.

Ο σεβασμός βέβαια στον προσωπικό χώρο του άλλου είναι εξίσου σημαντικός , άλλα προϋποθέτει τη θεμελίωση της εμπιστοσύνης. Όταν άλλωστε υπάρχει εμπιστοσύνη, ακόμα κι αν κανείς γνωρίζει τους κωδικούς του άλλου, δεν τους χρησιμοποιεί, από σεβασμό στον ιδιωτικό του χώρο.

Το καλύτερο μέσο λοιπόν του ζευγαριού για να προστατευτεί από τη σύγχρονη εκδοχή της απιστίας είναι η παραδοσιακή θεμελίωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ανθη***** ****
08:18 Τετάρτη 3/08/2016
καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω ειμαι 15 χρονια παντρεμενη αποτα 16 μου ηταν ο πρωτος και μοναδκος στην αρχη ολα ηταν πολυ καλα μετα απο 7 χρονια αφου ειχε περασει ενα προβλημα υγειας αλλαξε τελειος δηλ εφτεγα για ολα ποτε δεν ειμουν αρκετα καλη και επρεπε να του δινω ολα τα λεφτα που εβγαζα με την δικαιολογια οτι δεν ειμαι ικανη να κανω κουμαντο τα πραγματα χειροτερεψαν αρχισε να θελει και ααλα πραγματα οπως σεχ με αλλους και με αλλε ς οταν του ειπα οτι αυτο δεν προκειτε να γινει απο εμενα α ρχισε να γινετε επιθετικος να σηκωνει και το χερι του να μην υπολογιζει τον κοσμο και να με βριζει χυδαια μπροστα τους και να με απειλη για να μου παρει και τα λεφτα ακομα ποιο πολυ στο διαστημα αυτο γνωρισα καποιον αλλο που φυσικα ειναι τουλαχιστον ακομα η νυχτα μ την μερα διαζυγιο δεν μου δινει και μου λειι να παω σε ψυχιατρο φυσικα βλεπω οτι και εγω δεν ειμααι οπως πρωτα με εχει επειρεασει ολη αυτη η κατασ ταση αλλ α τη να κανω δεν ξερω μπορειτε4 να με βοηθησετε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ