Κάρι – Προστατεύει από άνοια, εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις

<p class="mol-para-with-font" style="text-align: justify;">Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονο κάρι μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από την άνοια, το εγκεφαλικό και άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.</p>
<p style="text-align: justify;">Ουσιαστικά <strong>το κάρι</strong> δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στηνχρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, τοπιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ.</p>
<p style="text-align: justify;">Η διατροφή που περιέχει<strong> κάρι</strong> μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.<br /> Όπως αναφέρθηκε, σε πολλές κουζίνες της Ανατολής μαγειρεύουν σχεδόν τα πάντα με κάρυ. Στη Δύση, προτιμάται κυρίως στο ψάρι και το κρέας και φυσικά στο ρύζι. Για να φτιάξουμε δικό μας κάρυ, σοτάρουμε τα μπαχαρικά ολόκληρα και μετά τα πολτοποιούμε στο γουδί ή το μπλέντερ. Μην ψήνετε το κάρυ για πολύ ώρα, γιατί καίγεται γρήγορα και πικρίζει.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Το κάρι, ασπίδα προστασίας έναντι της γήρανσης του εγκεφάλου</strong><br /> <strong>Νέα Υόρκη:</strong> Η διατροφή που περιέχει κάρυ, το γνωστό μπαχαρικό, μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ηλικιωμένους Ασιάτες και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.<br /> Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στην κουρκούμη (όπως είναι επιστημονικά γνωστό το κάρυ), έχει πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.<br /> Είναι γνωστό ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο στομάχι, το ήπαρ και τους νεφρούς.<br /> Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τους νευρώνες σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, αλλά έχουν περιορισμένη επιτυχία στην καταπράυνση της γνωστικής εξασθένησης των ασθενών με ήπια έως μέτρια άνοια.</p>
<p class="mol-para-with-font" style="text-align: justify;">Σε πειράματα με ποντίκια ανακάλυψαν ότι μία ουσία που περιέχει η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κάρι, επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά τα νοσήματα στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η ουσία λέγεται <em>αρωματική τουρμερόνη</em> και, όπως διαπιστώθηκε, προάγει τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο και την διαφοροποίησή (μετατροπή) τους σε νευρώνες. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των βλαβών στον εγκέφαλο.</p>
<p class="mol-para-with-font" style="text-align: justify;">«Αν και αρκετές ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών βλαστοκυττάρων, λιγοστές προάγουν και την διαφοροποίησή τους σε νευρώνες, η οποία αποτελεί σημαντικό στόχο της αναγεννητικής ιατρικής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντέλ Ρέγκερ, από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης &amp; Ιατρικής του Γιούλχ, στη Γερμανία.</p>
<p class="mol-para-with-font" style="text-align: justify;">«Τα ευρήματά μας για την αρωματική τουρμερόνη μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά προς αυτόν τον στόχο». Η δρ Ρέγκερ και οι συνεργάτες της, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Stem Cell Research &amp; Therapy», εξέτασαν τις επιδράσεις της αρωματικής τουρμερόνης στα νευρικά βλαστοκύτταρα<em> </em>(NSCs) που υπάρχουν στον ενήλικο εγκέφαλο.</p>
<p class="mol-para-with-font" style="text-align: justify;">Σε ορισμένες συγκεντρώσεις, η ουσία αύξανε τον πολλαπλασιασμό των NSCsέως 80%, ενώ επιτάχυνε και την ταχύτητα της ωρίμανσής τους. Επιπλέον, οι εγχύσεις της ουσίας στα ζώα είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση δύο βασικών περιοχών του εγκεφάλου, της <em>υποκοιλιακής ζώνης</em> και του <em>ιπποκάμπου</em>, στις οποίες είναι γνωστό ότι συμβαίνει η <em>νευρογένεση</em>, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων (νευρώνες λέγονται τα κύτταρα του εγκεφάλου).</p>
<p class="mol-para-with-font" style="text-align: justify;">Η αρωματική τουρμερόνη είναι το ένα από τα δύο βασικά βιοενεργά συστατικά του κάρι. Το δεύτερο είναι η κουρκουμίνη που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Πηγές – tanea.gr/ siniparxi.gr</p>

Σχετικά άρθρα