Με σούπερ άμυνα πέρασε από την Νέα Σμύρνη!

Ο Ολυμπιακός με «όπλο» την άμυνα του πέρασε εύκολα από την Νέα Σμύρνη (73-56 τον Πανιώνιο) για την 10η αγωνιστική της Basket League στην επιστροφή του Γιάννη Σφαιρόπουλου ως αντιπάλου στην έδρα της προηγούμενης ομάδας του και πριν το ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στις 27 Δεκεμβρίου.

Η ομάδα του Πειραιά είχε τον απόλυτο έλεγχο στα πρώτα τρία δεκάλεπτα, που δέχθηκε μόλις 35 πόντους, ενώ στην επίθεση κυριάρχησε μέσα στην ρακέτα με τον Μπράιαν Ντάνστον, που τελείωσε τον αγώνα με 18 πόντους και δεν είχε αντίπαλο κοντά στο καλάθι. Οι «κυανέρυθροι»… εμφανίστηκαν στον αγώνα στο πρώτο πεντάλεπτο της τέταρτης περιόδου, κατέβασαν την διαφορά στους 10 πόντους, αλλά σε εκείνο το σημείο ο Βασίλης Σπανούλης με τρίποντο από τα 8 μέτρα και ο Μπρεντ Πέτγουεϊ, επίσης, με σουτ έξω από τα 6,75 μέτρα δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να αμφισβητήσουν τον τελικό νικητή.

Κυριάρχος για τρία δεκάλεπτα

Ο Ολυμπιακός με βάση την εξαιρετική άμυνα του έλεγξε όλο το πρώτο ημίχρονο, παρότι ήταν άστοχος από μακριά (1/8 τρίποντα), όπως και ο αντίπαλος του, Πανιώνιος (0/10). Οι «ερυθρόλευκοι», επίσης, υπερίσχυσαν στις «μάχες» τις δύο ρακέτες και με δύο καλάθια του Δημήτρη Αγραβάνη προηγήθηκαν με 10-3 λίγο μετά το 8’ και με 12-4 στο τέλος της πρώτης περιόδου. Η παραγωγικότητα των «κυανέρυθρων» στα πρώτα δέκα λεπτά είναι ενδεικτική για την πολύ καλή άμυνα του Ολυμπιακού.

Στην δεύτερη περίοδο οι φιλοξενούμενοι βρήκαν καλύτερο ρυθμό στην επίθεση. Με άλει ουπ κάρφωμα του Οθέλο Χάντερ ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με διψήφια διαφορά (16-6) για πρώτη φορά στο ματς, λίγο πριν το 12’. Με πέντε σερί πόντους του Μπρεντ Πέτγουεϊ (τρίποντο και κάρφωμα) και βολή του Βασίλη Σπανούλη, οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν την διαφορά στους 13 (24-11) 3’ και 30’’ πριν την λήξη του δεύτερου δεκάλεπτου. Με έξι σερί πόντους και δύο καρφώματα του Ντάνστον ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 16 (31-15) με ένα λεπτό να απομένει για το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Η ομάδα του Πειραιά μπήκε με μεγάλη ενέργεια και συγκέντρωση στο δεύτερο μέρος. Με δύο τρίποντα των Βαγγέλη Μάντζαρη, Πέτγουεϊ και τέσσερις πόντους και ένα κάρφωμα του Ντάνστον και επιμέρους σκορ 12-2 από τη έναρξη της τρίτης περιόδου, ξέφυγε με 24 (43-19), που ήταν η μεγαλύτερη διαφορά της στο ματς, λίγο πριν το 23’. Με την άμυνα ζώνης και πέντε πόντους (τρίποντο και καλάθι) του Δημήτρη Σταμάτη οι γηπεδούχοι μείωσαν μέχρι τους 16 (47-31) στο 27’.

Το μεγάλο τρίποντο του Σπανούλη

Ενάμιση λεπτό μετά την έναρξη της τέταρτης περιόδου ο Δημήτρης Κατσίβελης με τρίποντο ανέβασε την διαφορά στους 21 (56-35) για τους «ερυθρόλευκους», αλλά στην συνέχεια ο Ολυμπιακός χαλάρωσε αμυντικά, έχασε τον ρυθμό του επιθετικά και ο Πανιώνιος με έξι βολές του Δημήτρη Βεργίνη και τρίποντο του Νίκο Στρναντ κατέβασε την διαφορά στους 12 (62-52) με πέντε λεπτά να απομένουν για την λήξη της αναμέτρησης. Σε εκείνο το σημείο «επιστρατεύτηκε» από τον Σφαιρόπουλο, ο Βασίλης Σπανούλης, που επανήλθε στο παρκέ και με ένα τρίποντο από τα 8 μέτρα έσβησε τις ελπίδες των γηπεδούχων για ανατροπή (65-52) 4’ και 21’’ πριν το τέλος του αγώνα.

Με πέντε πόντους του Πέτγουεϊ (τρίποντο και κάρφωμα) και δύο βολές του Χάντερ ο Ολυμπιακός ξέφυγε πάλι με 17 (72-55) με δύο λεπτά να απομένουν για την λήξη του ματς και διέλυσε τις όποιες αμφιβολίες για τον νικητή του αγώνα. Με 12” να απομένουν για την λήξη του αγώνα οι διαιτητές Φούφης, Διαμαντής και Τσούνας, που είχαν αρκετές λάθος υποδείξεις χωρίς να επηρεάσουν την διαμόρφωση του αποτελέσματος, απέβαλλαν με δεύτερη τεχνική ποινή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, προπονητή του Πανιωνίου για διαμαρτυρία.

Τα δεκάλεπτα: 4-12, 17-31, 35-53, 56-73.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Αλεξανδρής): Ξανθόπουλος , Βεργίνης 7 (1), Κουκουλάς, Σπυρόπουλος, Στρναντ 6 (2), Μοντσενίγος 1, Σταμάτης 5 (1), Γουντς 6, Κόλεμαν 9, Κορολεφ 3, Προύιτ 2, Χάνκοκ 17 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 13 (3/5 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Χάντερ 4, Ντάνστον 18, Σπανούλης 5 (1), Ντάρντεν 4, Σλούκας 7 (5 ασίστ), Λαφαγιέτ 3 (1), Λοτζέσκι 5, Αγραβάνης 6, Μάντζαρης 3 (1/3 τρίποντα, 7 ασίστ), Καββαδάς 2, Κατσίβελης 3 (1).

Σχετικά άρθρα