Ανρί: μια παραμυθένια ποδοσφαιρική ιστορία

Η πορεία του Τιερί Ντανιέλ Ανρί από την κακόφημη φτωχογειτονιά του Παρισιού ως την κορυφή του ποδοσφαίρου. Ο Γάλλος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο αφού έγινε ακόμα και άγαλμα.
Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1977 στη φτωχογειτονιά του Παρισιού Λε Ουλί. Εκεί που ένα χρόνο νωρίτερα είχαν μετακομίσει ο πατέρας του Αντουάν από τη Γουαδελούπη και η μητέρα του Μαρσί από τη Μαρτινίκα. Μια περιοχή της Γαλλίας αρκετά κακόφημη. Ισως γι’ αυτό έχει πει ότι δεν έχει παιδικούς φίλους διότι όλοι είναι στη φυλακή. Ευτυχώς το ποδόσφαιρο του έδειξε έναν άλλο δρόμο, προφανώς πολύ καλύτερο αν σκεφτεί κάποιος ότι το 2006 θεωρείτο ο ένατος πιο εμπορικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο και ο όγδοος πλουσιότερος παίκτης της Premier League, με περιουσία 21.000.000 λίρες.

Η πρόβλεψη του πατέρα
Ο πατέρας του είχε από πολύ νωρίς καταλάβει τι θα έκανε το γιός του. Ο Αντουάν Ανρί κρατούσε αγκαλιά τον μικρό Τιερί και έλεγε «Δείτε τον! Θα γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής».
Το πίστευε και παρά τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας έκανε ότι μπορούσε για να τον βοηθήσει. Φορούσε ακόμα και τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του γιού του καθώς δεν μπορούσε να αγοράσει δικά του.
Ο Τιερί ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον τοίχο της γετινιάς του. Ατελείωτες ώρες μέχρι που ο πατέρας του τον έγραψε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ουλί. Λίγο αργότερα ήρθε το διαζύγιο τον γονιών του και η απαίτηση της μητέρας του Μαρσί να σπουδάσει ο Τιερί. Ευτυχώς το ταλέντο του ανακάλυψε η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλία και τον έστειλε σε ηλικία 13 ετών για εκπαίδευση στο προπονητικό κέντρο Κλερφοντέν.

Η συνάντηση με τον Βενγκέρ
Τρία χρόνια αργότερα θα βρεθεί στα τμήματα υποδομής της Μονακό όπου συναντά έναν κύριο που θα σημαδέψει την πορεία του. Το όνομά του είναι Αρσέν Βενγκέρ και είναιθ ο υπέυθυνος για την διαμάχη του Τιερί με τον πατέρα του. Ο Αντουάν Ανρί θέλει να γίνει ο μάνατζερ του γιού του και να τον στείλει στη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά ο νικητής στη διαφωνία είναι ο Βενγκέρ. Μέχρι σήμερα ο μεγάλος σταρ των γηπέδων δεν έχει σχέσεις με τον πατέρα του, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην Γουδελούπη. Εχει όμως με τη μητέρα του και τον αδερφό του, ο οποίος έπαιξε για λίγο ποδόσφαιρο και σήμερα, σε ηλικία 38 ετών εργάζεται στο Μετρό του Παρισιού.    
Στη Μονακό έγινε επαγγελματίας, έπαιξε για πέντε χρόνια και το 1998 βρέθηκε στο Τορίνο και στη Γιουβέντους . Μόλις έξι μήνες έμεινε εκεί καθώς είχε απελπιστική απόδοση.

Η ώρα της Αρσεναλ
Ο Βενγκέρ τον περίμενε πάντα και βρέθηκε στην Άρσεναλ υπογράφοντας συμβόλαιο 10,5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών. Η Άρσεναλ ηταν και η ομάδα στην οποία αναδείχτηκε ως ένας απο τους καλύτερους παίχτες στον κόσμο. Στην Αγγλία αναδείχθηκε πολλές φορές πρώτος σκόρερ, κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι δύο φορές (2004,2005), οδήγησε την Άρσεναλ σε ένα αήττητο πρωτάθλημα και είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, έχοντας πετύχει 226 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Έχει ψηφιστεί από τους οπαδούς ως ο καλύτερος παίκτης που έχει περάσει από την Άρσεναλ και πλέον το άγαλμά του βρίσκεται έξω από το γήπεδο. 
Το Σεπτέμβρη του 2007 πήγε στη Μπαρτσελόνα. Ο λόγος ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ που δεν είχε κατακτήσει με την Αρσεναλ. Ήταν μέλος της επιθετικής τριάδας που πέτυχε 100 τέρματα τη σεζόν 2009-2010, οπότε και η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ισπανίας.

Η Εθνική ομάδα
Ο Ανρί ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας της Γαλλίας. Από το 1998, όταν η Γαλλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, ο Ανρί αποτελεί ηγετικό μέλος. Μάλιστα, από τότε, σε όλες ανεξαιρέτως τις διοργανώσεις έχει αναδειχτεί πρώτος σκόρερ. Έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Γαλλίας.
Ο Γάλλος που φορούσε πάντα το «14» του Γιόχαν Κρόιφ, τον Ιούλιο του 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα των Νιού Γιόρκ Ρεντ Μπούλς. Τον Ιανουάριο του 2012 επέστρεψε στην Άρσεναλ ως δανεικός παίκτης από τους Νιού Γιόρκ Ρεντ Μπούλς, για ένα μήνα.

Η περιπέτεια του διαζυγίου
Οταν βρέθηκε στην Αμερική ήρθε και το διαζύγιο με το μοντέλο, Κλερ Μέρι, από την Αγγλία. Η Κλερ ισχυρίστηκε ότι βρήκε γραπτά μηνύματα από μια άλλη γυναίκα στο κινητό του Τιερί.
Στο δικαστήριο η Κλερ πήγε με τον δικηγόρο του πρίγκιπα Κάρολου κι ο Ανρί με αυτόν της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να βγουν από την τσέπη του Ανρί, 10 εκατομμύρια λίρες.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ανρί έχει σχέση με την Αντρέα Ράγιατσιτς, μοντέλο από τη Βοσνία. Μαζί παρακολουθούν συχνά αγώνες NBA, κάτι που λατρεύει ο Ανρί. Εκεί συναντά και τον κολλητό του Τόνι Πάρκερ. Βέβαια πολλές φορές βλέπει και τον άλλο φίλο του να αγωνίζεται, τον Ρότζερ Φέντερερ.

Σχετικά άρθρα