Πώς να χορταίνετε με σαλάτα σαν κύριο γεύμα

18 Δεκεμβρίου 2014

Γράφει η Μπαλαφούτη Θεοδώρα Διαιτολόγος Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)

Με τις κατάλληλες προσθήκες η αγαπημένη σας σαλάτα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα υγιεινό, χορταστικό και πλήρες γεύμα! Είτε βρίσκεστε σε δίαιτα, είτε όχι μια σαλάτα αποτελεί πάντα εύκολη λύση για ένα γρήγορο γεύμα. Είναι ιδανική επιλογή για τους εργαζόμενους που δεν έχουν χρόνο να καταναλώσουν μαγειρευτό φαγητό το μεσημέρι ή προτιμούν κάτι εύκολο και γρήγορο το βράδυ μετά τη δουλειά. Στο γραφείο ή στο σπίτι μια σαλάτα μπορεί να είναι έτοιμη πιο γρήγορα, από το ντελίβερι της γειτονιάς! Την επόμενη φορά, πριν σηκώσετε το τηλέφωνο με σκοπό να παραγγείλετε, δοκιμάστε να ετοιμάσετε ένα γρήγορο αλλά και υγιεινό γεύμα.

Τα κύρια συστατικά μίας σαλάτας, συνήθως είναι τα λαχανικά, μία πηγή πρωτεΐνης, μία πηγή αμύλου και το ντρέσινγκ. Μια γρήγορη και εύκολη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έτοιμες σαλάτες, κομμένες και πλυμένες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως βάση του πιάτου σας. Εμπλουτίστε με τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες για να φτιάξετε ένα πιάτο ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις σας.

Χρησιμοποιήστε με σύνεση μία πηγή πρωτεΐνης στη σαλάτα. Οι πιο υγιεινές και ταυτόχρονα νόστιμες επιλογές είναι το αυγό, ο τόνος, το κοτόπουλο, φέτες από φιλέτο γαλοπούλας, το τυρί και η φέτα, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών, ή το cottage cheese. Επίσης τα θαλασσινά ταιριάζουν σε πολλές σαλάτες προσδίδοντας νοστιμιά και πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αποφύγετε τη χρήση μπέικον ή ζαμπόν καθώς περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες .

Ως πηγή αμύλου, μπορείτε να προσθέσετε σε μία σαλάτα παξιμάδι, φρυγανιές, ψωμί, καλαμπόκι ή πατάτα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μακαρονάκι κοφτό, κουσκούς, ή πλιγούρι. Χρησιμοποιήστε με μέτρο μία πηγή αμύλου μιας και εύκολα μπορεί να αυξήσετε τις θερμίδες του πιάτου σας στο διπλάσιο. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Τέλος το ντρέσινγκ που θα προσθέσετε αποτελεί την κύρια πηγή λίπους του πιάτου. Η πιο υγιεινή επιλογή ελαίου, είναι το ελαιόλαδο. Αποφύγετε τα έτοιμα ντρέσινγκ εμπορίου και την μαγιονέζα καθώς αυξάνουν κατακόρυφα το θερμιδικό περιεχόμενα αλλά και το λίπος που περιέχει η σαλάτα. Προτιμήστε επιλογές όπως μουστάρδα, λεμόνι ή ξύδι, βαλσάμικο ξύδι, ίσως λίγο μέλι και φυσικά μυρωδικά της ελληνικής Γης! (μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι κτλ) Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις μπορείτε να ανακατέψετε μερικά από τα παραπάνω προϊόντα και να έχετε μια νόστιμη σος για τη σαλάτα! Οι ξηροί καρποί επίσης ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών και ταιριάζουν απόλυτα με τις σαλάτες! Επιλέξτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς, ολόκληρους ή θρυμματισμένους για να απογειώσετε την θρεπτική αξία της σαλάτας!

Τέλος αν σας αρέσουν οι περίεργες γεύσεις, προσθέστε στη σαλάτα κομμάτια από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα!

Για να βάλετε μόνιμα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τη σαλάτα, χρειάζεται να την εμπλουτίζετε, να την αλλάζετε, να χρησιμοποιείτε φαντασία και να πειραματίζεστε! Ωστόσο εύκολα μπορεί να πέσετε στην παγίδα και με τη δικαιολογία ότι τρώτε μόνο μια σαλάτα, να μετατρέψετε το πιάτο σε διατροφική «βόμβα»! Για να μην την πατήσετε λοιπόν, επιλέξτε με σύνεση τα τρόφιμα που θα προσθέσετε στο πιάτο σας, χωρίς να κάνετε υπερβολές. Χρησιμοποιείστε περισσότερα λαχανικά και λιγότερα προϊόντα άλλων ομάδων που αυξάνουν τις θερμίδες της σαλάτας.

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ