Ευαίσθητα παιδιά: Πώς πρέπει να τους συμπεριφέρεσαι;

19 Δεκεμβρίου 2014
Ελένη, 37 ετών ρωτά

Aναγνώστριά μας ρωτά: 

Καλή σας ημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα το όποιο με απασχολεί .Η κόρη μου είναι 4,5 ετών και πηγαίνει προνήπιo Είναι παιδί που με το παραμικρό στεναχωριέται. Είναι πολύ ευαίσθητη και οτιδήποτε καινούργιο την φοβίζει θα σας πω κάποια παραδείγματα που μας έχουν συμβεί .Μπαίνει στο αμάξι για το σχολείο και με ρωτάει εάν θα μπω και εγώ Βγήκαν με την τάξη της μια βόλτα μέχρι την πλατεία και έβαλε τα κλάματα γιατι φοβήθηκε μου είπε . Βγαίνω να πετάξω τα σκουπίδια και με περιμένει έξω στο μπαλκόνι που ο κάδος είναι απέναντι από το σπίτι μας. Εάν ένα παιδάκι από το σχολείο από λάθος την σκουντίσει δεν θα ανταποδώσει αλλά θα αρχίσει να κλαίει . Οταν πηγαίνουμε σε κάποιο παιδότοπο και δεν έχει οπτική επαφή με εμάς έρχεται κατα διαστήματα να μας βλέπει.  Θα ήθελα σας παρακαλω να μου πείτε τι πρέπει να κάνω Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Η Μερσύνη Αρμενάκα,  Παιδοψυχίατρος στο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής στην Α’Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει: 

Η κόρη σας φαινεται να εχει στοιχεια άγχους αποχωρισμού .Δεν γνωρίζω αν εχει συμβεί κατι που να το πυροδότησε ,οπως ενα θεμα υγείας ή καποιος μακροχρόνιος αποχωρισμους απο τους γονεις.Αυτο που βοηθά ειναι να συναναστρεφεται πιο πολλα άτομα στην καθημερινότητα της ,να μην είστε κλεισμένοι στο σπίτι  καθώς εχει παρατηρηθεί οτι συμβαίνει συχνότερα σε κλειστές οικογένειες.Τα προγράμματα μουσικής προπαιδείας ή τα θεατρικά εργαστήρια ή ενα ομαδικό άθλημα  ενισχύουν την έκφραση συναισθημάτων και την διαχείριση του άγχους .
Αν δείτε οτι συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες σας μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον ψυχοθεραπευτη παίγνιοθεραπειας ή art therapy .ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ