Επισκέπτες από την Εύβοια

Η επίσκεψη του Ηρακλή Ψαχνών στην Αθήνα για το ματς με την ΑΕΚ ξυπνάει αναμνήσεις για ακόμα μία φορα. Η επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης μας τις θυμίζει. 

«Οι επιστροφές στο παρελθόν συνεχίζονται για την ΑΕΚ και στον αυριανό αγώνα με τον Ηρακλή Ψαχνών. Οι δύο αντίπαλοι δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε ίδια κατηγορία πρωταθλήματος, αφού η ΑΕΚ ήταν μόνιμα στην Α’ Εθνική και ο Ηρακλής μόνιμα (μέχρι το 2008) σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, όμως οι κιτρινόμαυροι είχαν συναντηθεί σε αγώνες πρωταθλήματος με άλλες ομάδες από τον νομό Ευβοίας.

Ουσιαστικά, η ομάδα ήταν η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Ο Ολυμπιακός Χαλκίδας που είχε συμμετάσχει στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1963-64, συγχωνεύθηκε με άλλα σωματεία της πόλης του στα χρόνια που ακολούθησαν και έτσι δημιουργήθηκε ο ΑΟ Χαλκίς, ο οποίος τη σεζόν 1968-69 αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική. Υποβιβάστηκε όμως και τα επόμενα χρόνια ήταν μόνιμος «κάτοικος» των χαμηλότερων εθνικών κατηγοριών, με τελευταία συμμετοχή στη Β’ Εθνική το 1987-88 και τελευταία συμμετοχή στη Γ’ Εθνική πέρσι (στην «επαγγελματική» Γ’ Εθνική τη σεζόν 2005-06 κατόπιν νέας συγχώνευσης με τον Λήλαντα Βασιλικού).

Αυτός ο σύλλογος, λοιπόν, ο ΑΟ Χαλκίς, ήταν η τελευταία ομάδα της Εύβοιας που φιλοξενήθηκε από την ΑΕΚ σε αγώνα πρωταθλήματος πριν από 46 χρόνια. Για την ακρίβεια, στις 3 Νοεμβρίου του 1968 στη Νέα Φιλαδέλφεια, με το σκορ να είναι το 5-2. Ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε κάνει χατ-τρικ από το 9ο έως το 21ο λεπτό, οι Εμμανουηλίδης και Κουτσουδάκης μείωσαν σε 3-2, όμως τα γκολ του Παναγιώτη Βεντούρη (στο 60′) και του Γιώργου Καραφέσκου (πέναλτι στο 90′) διαμόρφωσαν το τελικό σκορ.

Θυμίζουμε ότι ΑΕΚ και Ηρακλής Ψαχνών ομάδες είχαν συναντηθεί στο ΟΑΚΑ πριν από  στο ίδιο γήπεδο πριν από 54 μέρες, στις 28 Οκτωβρίου, και η ΑΕΚ είχε νικήσει 3-0 σε αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας.»

Σχετικά άρθρα