Χριστούγεννα με μπάλα κόντρα στον πόλεμο

Πριν από ακριβώς εκατό χρόνια. Τότε που ο κόσμος βίωνε γιορτινές μέρες εν μέσω πολέμου. Τα Χριστούγεννα του 1914, το ποδόσφαιρο νίκησε τον πόλεμο.
Συγκεκριμένα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια εκεχειρία ανάμεσα σε Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς στρατιώτες που αποφάσισε να πουν «όχι» στον πόλεμο, «ναι» στο ποδόσφαιρο και να προκαλέσουν μια ανεπίσημη 48ωρη ανακωχή που έμεινε γνωστή ως η “ανακωχή των Χριστουγέννων”.
Λϊγους μήνες νωρίρτερα η Αγγλία είχε μπει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο απέναντι στους Γερμανούς που έφταναν στη Γαλλία. Ανάμεσα στους ένα εκατομμύριο Βρετανούς που είχαν στρατολογηθεί υπήρχαν και 2000 ποδοσφαιριστές. Μαζί τους είχαν και τις μπάλες τους.
Το Βρετανικό μέτωπο αναπτύχθηκε σε περίπου 400 μίλια τον Δεκέμβριο του 1914 από την Βόρεια Θάλασσα έως τα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία. Από τη μια οι Βρετανοί σταρτιώτες και από την άλλοι Γερμανοί στα χιονισμένα χαρακώματα. Φαίνεται όμως πως οι αντίπαλοι σταρτιώτες είχαν γίνει φίλοι. Τα πυρά σταματούσαν την ώρα του τρσαγιού και πετούσαν τενεκεδένια κουτιά με φημερίδες οι μια πλευρά στην άλλη.  
Το κλίμα του Χριστουγέννων οδήγησε τους Γερμανούς στρατιώτες να στολίζουν δέντρα και να τραγουδούν την Αγια νύχτα. Ξαφνικά, στις 24 Δεκεμβρίου κάποιοι βγήκαν από τα αναχώματα και άρχισαν να περπατούν χωρίς καμία κάλυψη. Γερμανοί και Βρετανοί αγκαλιάστηκαν στην λεγόμενη νεκρή ζώνη και τραγουδούσαν τα κάλαντα.
Ανήμερα τον Χριστουγέννων ο Βρετανός λοχαγός Ρόμπερτ Χάμιλτον συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό τους.
Λίγο αργότερα οι δύο πλευρές έθαψαν τους νεκρούς τους και σαν να μην υπήρχε πόλεμος οι Γερμανοί κάλεσαν τους Αγγλους να παίξουν ποδόσφαιρο. Το γήπεδο ήταν η νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σαν μικρά παιδιά, Γερμανοί και Αγγλοι αγκαλιάζονταν και έπαιζαν μπάλα. Οι Γερμανοί ήταν οι νικητές με 3-2 σε έναν αγώνα που κράτησε μια ώρα.   
Η είδηση διαδόθηκε στο μέτωπο και σε πολλά σημεία οργανώθηκαν ανάλογες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Είτε με πραγματικές μπάλες, είτε με άχυρα δεμένα με σχοινί, είτε με κονσερβοκούτια.
Μπορεί να ήταν και πενήντα οι παίκτες κάθε ομάδας. Κανίες δεν κράτησε σκορ και το παιχνίδι τελείωσε όταν ο ταγματάρχης βγήκε από το ανάχωμα φωνάζοντας: “Σκοτώστε τους Ούννους, μην κάνετε φιλίες με αυτούς”, περιέγραφε ο Ουαλός Μπέρτι Φελστάντ, που πέθανε σε ηλικία 106 ετών το 2001 και ήταν ένας από τους επιζήσαντες του πολέμου.
Ο αρχιστράτηγος τους βρετανικού στρατού σερ Τζον Φρεντς, έγραψε στους στρατιώτες του: “Είδα με μεγάλη δυσαρέσκεια τις αναφορές για τα πρόσφατα γεγονότα και τις επαφές με τον εχθρό, χωρίς διαταγή ανωτέρου. Είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του όποιος διατηρήσει επαφές με τον εχθρό με δική του πρωτοβουλία ή με πρωτοβουλία του εχθρού”. Η ανακωχή των Χριστουγέννων δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια, αλλά φέτος τιμάται από τις βρετανικές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο…

Σχετικά άρθρα