Διακίνηση μεταναστών -Ακτινογραφία στο εμπόριο της δυστυχίας

28 Δεκεμβρίου 2014

Ανκόνα, 7 Νοεμβρίου. Είναι έξι το πρωί και στο ιταλικό λιμάνι επικρατεί μία σχετική ηρεμία. 

Επιβάτες και οχήματα σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να επιβιβαστούν στο καράβι που σε λίγα λεπτά θα αναχωρήσει με προορισμό της Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Ο έλεγχος των εισιτηρίων γίνεται με νωχελικούς ρυθμούς. 

Ένα λευκό βαν με καρότσα περνάει τον έλεγχο των αρχών και ο οδηγός αφού το παρκάρει στο γκαράζ του καραβιού, ανεβαίνει στην καμπίνα του. Είκοσι ώρες μετά, το φεριμπότ «δένει» στην Πάτρα. 

Καθώς τα οχήματα αποβιβάζονται, επικρατεί ένταση στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σταματούν το λευκό βαν και δημιουργούν γύρω του έναν κλοιό. Με γρήγορες αποφασιστικές κινήσεις, συλλαμβάνουν τον οδηγό, ενώ περαστικοί και ταξιδιώτες αναρωτιούνται τι συμβαίνει. 

Λίγα λεπτά αργότερα, αποκαλύπτεται ότι ο οδηγός είναι μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην καρότσα του βαν, αλλά τίποτα δεν υπάρχει εκεί. Όμως, τα υπερσύγχρονα X-Ray Scanners του Λιμενικού έχουν καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες: πέντε Σύροι πρόσφυγες είναι «στοιβαγμένοι» σε μία ειδική κρύπτη στο σασί του λευκού βαν.

Πέντε ανθρώπινες ψυχές κλεισμένες σαν τα ποντίκια στο πάτωμα ενός αυτοκινήτου. Πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, που αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη και αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένοι, ο ένας πάνω στον άλλον, κονσερβοποιημένοι, για τουλάχιστον 24 ώρες. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόση ώρα βρίσκονταν «παγιδευμένοι». 

Με ένα μπουκαλάκι νερό ως μόνο εφόδιο, έμεινα εγκλωβισμένοι σε λίγα τετραγωνικά χώρου, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου. Και έπεσαν στον εφιάλτη των διακινητών!

Αυτή είναι μόνο μία περίπτωση από τις εκατοντάδες που έρχονται αντιμέτωποι –σχεδόν καθημερινά- οι αξιωματικοί του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής. 

Μέσα από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», αποκαλύπτεται το εμπόριο δυστυχίας που έχουν στήσει οι διακινητές μεταναστών, ενώ αντικατοπτρίζονται οι απάνθρωποι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν τα αδίστακτα κυκλώματα που θησαυρίζουν από τον ανθρώπινο πόνο.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής»

                   

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ