Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία

29 Δεκεμβρίου 2014

Με το μυαλό στις κάλπες προσέρχονται οι βουλευτές στην κρισιμότερη έως τώρα διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 12:00 το μεσημέρι στη βουλή καθώς στα κομματικά επιτελεία μέχρι αργά χθες το βράδυ η εκτίμηση που κυριαρχούσε είναι πως η χώρα οδεύει ολοταχώς προς εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου καθώς η βουλή αναμένεται ότι θα διαλυθεί στο διάστημα μεταξύ 3 και 5 Ιανουαρίου.

Στις 14:00 μετά την ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο όπως αναμένεται θα μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Η είδηση για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενίσχυσε τις πληροφορίες ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές και πως οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνώριζαν από νωρίς το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας. Μοναδικό σημείο προς διευκρίνιση η ημερομηνία των εκλογών:

Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ωστόσο άλλοι παράγοντες του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. 

Σε κάθε περίπτωση η προεκλογική περίοδος αναμένεται "σύντομη και σκληρή". Και οι δυο, Σαμαράς-Βενιζέλος, συμφωνούν στο ότι οι κάλπες θα «χρεωθούν» αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Για τους εμπειρότερους μάλιστα η τελευταία παρέμβαση του κ. Σαμαρά είχε περισσότερο «άρωμα» πρόωρης κάλπης και λιγότερο εκλογής του Σταύρου Δήμα καθώς για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για νίκη της ΝΔ στο ενδεχόμενο των εκλογών επικαλούμενος μάλιστα και τις τελευταίες μετρήσεις που δείχνουν «ψαλιδισμένο» το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. 

«'Οτι είχε να πάρει η κυβέρνηση από τους ανεξάρτητους βουλευτές, το έχει πάρει» έλεγε στο real.gr γαλάζιο στέλεχος εξηγώντας ότι όλα τα άλλα σενάρια που ακούστηκαν για τη Χρυσή Αυγή τις πρώτες ώρες μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν αντέχουν ανάλυσης από τη στιγμή που το Μαξίμου δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί ακόμη και τη διπλή ψήφο των ανεξάρτητων Μπούκουρα και Αλεξόπουλου ενώ και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας νωρίς-νωρίς έσπευσε να διαλύσει κάθε τέτοιο σενάριο πολιτικής «ανωμαλίας». 

Στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από την ώρα που επισήμως η χώρα θα μπει σε προεκλογική τροχιά. 

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν ότι το μεσημέρι τα «ναι» στον Σταύρο Δήμα θα αυξηθούν ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ο στόχος των 180 βουλευτών απέχει πολύ μακριά από τη βάση των 168 βουλευτών που ψήφισαν κατά της διάλυσης της βουλής και της προσφυγής στις πρόωρες εκλογές. 


Real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ