Έντονα καιρικά φαινόμενα.Έρχεται πολικό ψύχος

29 Δεκεμβρίου 2014

Βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας προβλέπονται για σήμερα, Δευτέρα.

Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χωρά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σταδιακά από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, που τοπικά θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ, πολύ γρήγορα όμως από τα δυτικά και βόρεια στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βόρειων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.

 

Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια που το βράδυ θα γίνει αισθητή σε όλη τη χωρά.

 

Σε ποιες πόλεις το θερμόμετρο θα πέσει κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου

 

Από την Τρίτη με την κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών στη χώρα μας, ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά.

 

Δε θα λείψουν και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές όχι μόνο στα βόρεια αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.

 

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, από το απόγευμα της Τρίτης θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο.

 

Στην Ήπειρο και τη Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα είναι ασθενείς και μικρής διάρκειας. Όμως και εκεί το κύμα ψύχους θα είναι αισθητό.

 

Ο παγετός που θα σημειώνεται θα είναι ισχυρός, το θερμόμετρο θα πέσει σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

 

Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο.  Από το βράδυ της Τρίτης στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα έχουν ένταση 9 μποφόρ.

 

Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα διατηρηθούν στο Αιγαίο την Τετάρτη αλλά και έως το μεσημέρι της Πέμπτης, δημιουργώντας προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και κάνοντας το κρύο ακόμα πιο τσουχτερό. (Στις προσήνεμες περιοχές η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 4-6 βαθμούς μικρότερη από την πραγματική).

 

Στην Αττική τα πρώτα χιόνια θα πέσουν από τη νύχτα της Τρίτης στα ορεινά.  Είναι πολύ πιθανό από την Τετάρτη χιονόπτωση να δουν και οι κάτοικοι των βόρειων προαστίων.

 

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς. Το κρύο θα παραμείνει και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο, όπου ενδεικτικά ο υδράργυρος στην Αθήνα θα φτάσει τους 10-11 βαθμούς.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα 29 Δεκεμβρίου

 

Στην Αττική προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες, που πιθανόν στα δυτικά και βόρεια να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

 

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 που γρήγορα θα γίνουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς, όμως από το απόγευμα θα σημειώσει αισθητή πτώση.

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στα θαλασσιά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονιά στα ορεινά, κυρίως στα ανατολικά. Πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά και θα σταματήσουν.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 που πολύ γρήγορα θα γίνουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, με αισθητή πτώση από το βράδυ.

 

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονιά θα πέσουν αρχικά στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και μέχρι το τέλος της ημέρας ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές.

 

Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα όμως και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ, που γρήγορα και από τα δυτικά θα επικρατήσουν άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά στη δυτική Μακεδονία θα είναι 6 με 7 βαθμούς χαμηλότερη και σταδιακά από τα δυτικά θα σημειώσει αισθητή πτώση.

 

Στα νησιά του Ιόνιου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονιά στα ορεινά.

 

Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ, που γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς, αλλά στην Ήπειρο θα είναι κατά τόπους 6 με 7 βαθμούς χαμηλότερη και σε πτώση από το μεσημέρι.

 

Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες σποραδικές καταιγίδες.

 

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονιά αρχικά θα πέσουν στα ορεινά, ενώ από το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και πιθανόν της κεντρικής Στερεάς.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία και από τα βόρεια θα γίνουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ.

 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα σημειώσει αισθητή πτώση.

 

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τις πρωινές ώρες ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πιθανόν το πρωί τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί και θα εξασθενήσουν, ενώ στις βόρειες Κυκλάδες θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.

 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πιθανόν στα Δωδεκάνησα το πρωί 9 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια, βόρειοι μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς, ενώ από το μεσημέρι στα βόρεια θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

 

Madata.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ