Ιστορίες Αναγνωστών: Είμαι χρήστρια ουσιών από τα 14 μου

30 Δεκεμβρίου 2014
Αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Eιμαι χρηστρια ναρκωτικων ουσιων απο τα 14 μου τωρα ειμαι 29 χρονωνΕιμαι στο υποτιθεμενο κεντρο απεξαρτησεις Οκανατο θετω ετσι γιατι εξακολουθω να ειμαι εξαρτημενη με την μονη διαφορα οτι τωρα θεωρουμε νομιμο και κρατικο πρεζακισυγνωμη για την εκφρασηοπως λεω με δικα μου λογιαΘα΄θελα να ρωτησω αν θα μπορουσα να΄ρχομαι να παρακολουθω αυτες τις ομαδες σας και να συμμετεχω. Πριν μπλεξω εκανα και εγω καποια μαθηματα αρμονιου θαθελα να το συνεχισω αν αυτο ειναι καποιος τροπος να βοηθηθω. Ψαχνω τροπους να λυσω και να ξεπερασω αυτο το προβλημαΤο μεγαλο μου θεμα ειναι οτι δεν εχω κινητρο και ενδιαφεροντα και το κυριοτερο ολα τα ατομα που γνωριζω κανουν χρηση με αποτελεσμα να μενω μονη μου κατι που δεν βοηθαει καθολου ισα ισα μου κανει κακο δεν μπορω να διαχειριστω μονη μου το θεμα Πιστευω οτι ομαδικα και με άλλα ατομα γνωστες του προβληματος θα ηταν η καλυτερη λυση και βοηθεια Σας παρακαλω πολυ απαντηστε μου αν θα μπορουσα να ερχομαι να συμμετεχω στις ομαδες σαςπιστευω θα ηταν μια πολυ μεγαλη και σημαντικη στηριξη

Αγαπητή αναγνώστρια, στο ερώτημά σας απαντά ο Ακριβάκης Γιάννης, Ψυχολόγος, ατομικός - ομαδικός Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής, Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική,  Μονάδα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 ΑΝΩ.

θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η καλύτερη λύση και η πιο αποτελεσματική βοήθεια, που μπορείτε να λάβετε, πέρα από την προσπάθεια που κάνετε μόνη σας ή και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να απεξαρτηθείτε, είναι η συμμετοχή σε ομαδικές διαδικασίες με συνανθρώπους σας, οι οποίοι έχουν το ίδιο αίτημα και τις ίδιες ανησυχίες με εσάς. Και αυτό διότι η έννοια “εξάρτηση” ενέχει μέσα της την έννοια του άλλου (είτε ο άλλος είναι η ουσία, είτε κάποιος άλλος ανθρωπος, είτε κάτι άλλο). “Είμαι εξαρτημένος από….”. λέμε συνήθως. Συνεπώς η συμμετοχή σας σε ομάδες (ποικίλων ενδιαφερόντων, τέχνης και μη) υπό την εποπτεία καλά εκπαιδευμένων θεραπευτών πάνω στο αντικείμενο, θα σας βοηθούσε να έρθετε σε επαφή με αυτή την λειτουργία σας (την εξαρτητική) και θα αναδείξει ίσως τις ανάγκες σας, που έχουν μείνει ανικανοποίητες και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα για να εδραιωθεί η εξάρτηση. Και όλα αυτά μέσα από τη σχέση με τον άλλον, ο οποίος μπορεί να συνιστά αντικείμενο της εξάρτησης αλλά και “λυτρωτή” συγχρόνως, εάν καταφέρετε να “τον” δείτε με τα “γυαλιά” της ψυχής σας. Μέσα από την συμμετοχή σας σε αυτές τις ομάδες θα είστε σε μία σταθερή και συχνή επαφή με ανθρώπους, που μοιράζονται την ιδια επιθυμία (να απεξαρτηθούν), αλλά έχουν και την ίδια ανάγκη (να είναι εξάρτημένοι) και η πιθανότητα να μείνετε μόνη σας, μειώνεται κατά πολύ, εκτός βέβαια αν εσείς το επιλέξετε. Η συναναστροφή σας με τους ανθρώπους αυτούς είναι αυτή που θα σας δώσει κίνητρο και ενδιαφέρον για τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζεται την αναγκαιότητα και αποδέχεσθε με αυτό τον τρόπο την σημαντικότητα, που έχει για εσάς, να ξεπεράσετε το πρόβλημα σας και “να υπερνικήσετε την ανάγκη σας”. Είναι εξίσου πολύ σημαντκό που ζητάτε κάπου να στηριχθείτε, γιατί μάλλον καταλαβαίνετε την σημαντικότητα του άλλου στην ζωή σας και συνειδητοποιείτε ότι αυτός ο άλλος δεν μπορεί να είναι οι ουσίες. Δεν γνωρίζω αν μπορείτε να συμμετέχετε στις ομάδες που αναφέρετε, αλλά σίγουρα υπάρχουν πλαίσια που θα μπορούσαν να καλύψουν την ανάγκη σας αυτή και να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες σας, όπως το 18 ΑΝΩ, οι Ν.Α.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...