Αγριογούρουνο με πουρέ

31 Δεκεμβρίου 2014

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το αγριογούρουνο
2 κιλά αγριογούρονο κομμένο σε μερίδες
15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 καρότο κομμένο σε κύβους
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 λίτρα νερό ή ζωμός κότας
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμμένο
2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ
2 κιλά πατάτες
500 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 λίτρα φρέσκο γάλα
αλάτι
πιπέρι

 

 

 

Εκτέλεση

Για το αγριογούρουνο
Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μερίδες ή ζητάμε από το χασάπη να το κόψει.

Για το φαγητό αυτό καλό είναι να ξεκινήσουμε την προεργασία μια με δύο ημέρες πριν,  καθώς το αγριογούρουνο για να πάρει γεύση πρέπει να μείνει στο ψυγείο μέσα στο κρασί και τα λαχανικά για κάποιες ώρες, οπότε υπολογίστε πότε  πρέπει να αγοράσετε τα υλικά και και πότε θέλετε να το μαγειρέψετε.

Αφού το καθαρίσουμε, βάζουμε το αγριογούρουνο σε μια λεκάνη μαζί με το κόκκινο κρασί.

Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι, το δενδρολίβανο, το πιπέρι και το ξύλο κανέλας.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά το κρέας με τα λαχανικά και τα μυρωδικά.

Καλύπτουμε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μια πλαστική μεμβράνη(μπορούμε αντί για λεκάνη να χρησιμοποιήσουμε πλαστικό μπολ)  και αφήνουμε το αγριογούρουνο μέσα στο κρασί, με τα λαχανικά και τα μυρωδικά για μια νύχτα τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα για 24 με 30 ώρες.

Όταν βγάλουμε το αγριογούρουνο από τη λεκάνη, σουρώνουμε το κρέας και κρατάμε το ζουμί.

Βάζουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το αγριογούρουνο και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.

Το γυρνάμε με ένα πιρούνι και προσέχουμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια βγάζουμε το αγριογούρουνο από την κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.

Αλευρώνουμε το αγριογούρουνο και το βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.

Σβήνουμε με τη μαρινάδα από το κρέας που έχουμε κρατήσει.

Μόλις τα υγρά ελαττωθούν στο μισό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό για να συνεχιστεί το βράσιμο του αγριογούρουνου.

Ενώ το κρέας βράζει, ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 6-7 λεπτά.

Μόλις μαλακώσουν, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το αγριογούρουνο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το αγριογούρουνο να σιγοβράζει για 2 ½ ώρες ώστε να μαλακώσει.


Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται,  αλατοπιπερώνουμε ξανά.

Για τον πουρέ
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο γάλα, ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τους κύβους πατάτας και τους βράζουμε.
Μόλις βράσουν οι πατάτες, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε με το σύρμα και ο πουρές μας είναι έτοιμος.
Σερβίρουμε το αγριογούρουνο με τον πουρέ όσο ακόμα είναι ζεστός.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ