Φιστίκια: Μοναδικά τα οφέλη του για την υγεία μας

3 Ιανουαρίου 2015

Ιστορικά, προέρχονται από την Δυτική Ασία, αλλά στην Ελλάδα διαθέτουμε μία από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως.

Ο λόγος γίνεται για τα φιστίκια Αιγίνης. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να τα έχουμε συνδυάσει αυστηρά με κάποια νυχτερινή έξοδο ως συνοδευτικό του ποτού μας, ή ως συστατικό σε γλυκά, αλλά τα φιστίκια είναι μια πολύ πιο σημαντική τροφή για τον άνθρωπο.

Δείτε μερικά από τα μοναδικά οφέλη των φιστικιών για την υγεία μας:

Υγεία της καρδιάς

Τα φιστίκια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), μετά από σύντομο χρονικό διάστημα τακτικής κατανάλωσης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α και Ε, καταπολεμούν την φλεγμονή, προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Ένα μόλις φλιτζάνι με φιστίκια Αιγίνης, περιέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φωσφόρου που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος. Εκτός από το να διασπάει τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα, ο φώσφορος βοηθάει και στην ανοχή του οργανισμού στη γλυκόζη.

Υγιές αίμα

Τα φιστίκια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή βιταμίνης Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω του του αίματος στα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων.

Νευρικό σύστημα

Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Υπάρχουν κάποια μόρια που μεταφέρουν τα μηνύματα από τα νεύρα στον εγκέφαλο. Αυτά ονομάζονται αμίνες και απαιτούν αμινοξέα για να αναπτυχθούν σωστά. Τα αμινοξέα με τη σειρά τους βασίζονται στη βιταμίνη Β6 για τη δημιουργία τους. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό της μυελίνης, τού μονωτικού υμένα γύρω από τις νευρικές ίνες. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση της σεροτονίνης, της μελατονίνης, της επινεφρίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ενός αμινοξέος που "διευθύνει" τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων σε όλο το σώμα.

 

www.madata.gr

 

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδηρο, κάλιο και περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν πως κρύβει και το μυστικό για την καταπολέμηση υπερβακτηριδίων, όπως το ΜRSΑ, τα οποία αντιμετωπίζονται εξαιρετικά δύσκολα. (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθυκιλλίνη).

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον δημιούργησαν μια λοσιόν από τη φλούδα του ρόδιού, η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις χάρη στις δραστικές χημικές ουσίες του φρούτου.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα φυσικά προϊόντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για την αντιμετώπιση των υπερβακτηρίων.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ντέκλαν Νότον αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός της φλούδας του ρόδιού με βιταμίνη C και μεταλλικά άλατα έχει αποτέλεσμα μια πολύ ισχυρή επίδραση κατά την οποία τα ανθεκτικά υπερβακτήρια είτε εξουδετερώνονται είτε αδρανούν.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ωστόσο ότι θα περάσει αρκετός καιρός προτού η «θαυματουργή» λοσιόν διατεθεί στην αγορά, καθώς παρά τα τρία χρόνια διαρκούς μελέτης ακόμη βρίσκονται στο στάδιο εργαστηριακών δοκιμών της ενάντια στο υπερβακτήριο ΜRSΑ.

Το ρόδι έχει τη δική του ιστορία

Το ρόδι είναι  για πολλούς λαούς, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, το σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας, της αφθονίας, της γονιμότητας, του πλούτου και του έρωτα.

Από εκεί πηγάζει και το έθιμο κάθε πρωτοχρονιά να σπάει ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού.

Η ρόδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο από το 3000 πχ και οι καρποί της χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διέθεταν.

Εξυμνείται σε Αιγυπτιακούς Παπύρους, αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, εμφανίζεται στην Ελληνική Μυθολογία, την Ρωμαϊκή ιστορία και το Κοράνι. Στη σύγχρονη εποχή το ρόδι εξακολουθεί να έχει ισχυρή συμβολική έννοια για τους Έλληνες.

Ο καρπός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδηρο, κάλιο και έχει πολλές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.

Επίσης, περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ (αντικαρκινογόνο δράση), ενώ η συγκέντρωση αυτών των ευεργετικών ουσιών έχει 3 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.

Περιέχει ακόμη, φυτικές ίνες και είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Σύμφωνα επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση ρόδιού έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στον οργανισμό καθώς και αντικαρκινική δράση.

Το ρόδι συμβάλει:

• Στην σωστή κυκλοφορία του αίματος

•  Στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος

• Μειώνει την πίεση και προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες

•  Διατηρεί το φυσικό ισοζύγιο της χοληστερόλης και των λιπιδίων

•  Αυξάνει τη γονιμότητα

•  Μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

•  Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες για το δέρμα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ