Στιγμές ιστορίας: Νικήτρια ήταν πάντα η ΑΕΚ (photos)

Με αφορμή τον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στον Ατρόμητο, η επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ έκανε αφιέρωμα στις εντός έδρας αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες .

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Η τελευταία αναμέτρηση είναι και η πιο ιστορική, καθώς πρόκειται για τον τελευταίο ως τώρα τίτλο της ΑΕΚ. Πρόκειται για το 14ο Κύπελλό της ομάδας μας, το οποίο κατακτήθηκε μέσα σε ένα «κιτρινόμαυρο» ΟΑΚΑ με σκορ 3-0 στις 30 Απριλίου του 2011. Τα γκολ των Νίκου Λυμπερόπουλου (28′) Ναμπίλ Μπαχά (78′) και Παντελή Καφέ (85′) επέτρεψαν στην ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να κατακτήσει τίτλο μετά από εννέα χρόνια (το Κύπελλο του 2002) και να δώσει στον κόσμο της μία από τις λίγες χαρές εκείνων των εποχών.

Η ιστορία, όμως, των αναμετρήσεων των δύο ομάδων αρχίζει πολύ πιο παλιά, και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου του 1932, όταν η ΑΕΚ νίκησε τον Ατρόμητο με 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια με ένα γκολ του Δημητριάδη και δύο του Μούγγρα. Ακολούθησε το 1-0 του 1960 με γκολ του Σταματιάδη, το 3-0 του 1963 στο Περιστέρι με τα γκολ των Νεστορίδη, Ζάγγυλου και Παπαϊωάννου, αλλά και μια αγχώδης πρόκριση στα πέναλτι το 1974 στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά το 0-0 στα 120′.

Ο Ατρόμητος αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και στο τέρμα του είχε για πρώτη σεζόν τον Στέλιο Κωνσταντινίδη που μόλις είχε αποδεσμευθεί από την ΑΕΚ. Ο επονομαζόμενος «ντουλάπας» που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων της ΑΕΚ, είχε αποκρούσει το πέναλτι του (επίσης μέλους του ΔΣ του Συνδέσμου) Γιώργου Καραφέσκου, αλλά οι «κιτρινόμαυροι» είχαν περάσει με 4-3!

Το 1992-93 η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια και κορυφαία ομάδα της χώρας και ο Ατρόμητος στη μέση της βαθμολογίας της Β’ Εθνικής, όμως την υποχρέωσε να παίξει παράταση στον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας (1-1 το πρώτο ματς στο Περιστέρι) για να προκριθεί τελικά με σκορ 2-1 και με σκόρερ τον Κροάτη Ζόραν Σλίσκοβιτς. Δύο χρόνια μετά, στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου 1994-95, η ΑΕΚ νίκησε με 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε έναν αγώνα όπου σκόραρε για μία και μοναδική φορά σε 12 χρόνια καριέρας ο Βάιος Καραγιάννης.

Ο αυριανός αγώνας έχει ιστορική σημασία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων, ο Ατρόμητος είναι μια κατηγορία πάνω από την ΑΕΚ. Οι δυο τους μοιράζονται την κορυφή του ομίλου με 4 βαθμούς, όμως η ΑΕΚ είναι αυτή που προκρίνεται με νίκη, αλλά και με ισοπαλία. Όμως, και σε περίπτωση ήττας μπορεί να περάσει, αν ο Πανθρακικός δεν νικήσει τον Ηρακλή Ψαχνών στην Κομοτηνή».

Σχετικά άρθρα