«Νίκες, τίτλοι, θέαμα»

Η επίσημη παρουσίαση του Βίτορ Περέιρα από τον Ολυμπιακό είχε ένα σαφές μήνυμα τόσο από τον Πορτογάλο προπονητή όσο και από τον Βαγγέλη Μαρινάκη: νίκες και τίτλοι!

Ο Πορτογάλος τεχνικός είπε ότι στόχος του είναι να φτιάξει μια φουλ επιθετική αλλά και πολύ δυνατή συνολικά ομάδα που θα κερδίζει και θα προσφέρει θέαμα .

Ενώ ο πρόεδρος του Ολυμπιακού άφησε αιχμές για τον Μίτσελ όσον αφορά την εικόνα της ομάδας στη φετινή σεζόν, ενώ τόνισε ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα μπάτζετ που δεν επιτρέπεται να μην κερδίζει άνετα τους αντίπαλούς του στην Ελλάδα, ακόμη και τον ΠΑΟΚ!

Το συμβόλαιο του Περέιρα είναι για 2,5 χρόνια ενώ για τις μεταγραφές οι κινήσεις θα γίνουν μετά το ματς με την Ξάνθη και τις πρώτες προπονήσεις, ώστε να έχει απόλυτη εικόνα των αναγκών ο νέος τεχνικός.

Η παρουσίαση του Περέιρα

Ο Κριστιάν Καρεμπέ προλόγισε τον Βίτορ Περέιρα και παρουσίασε εν συντομία την έως τώρα προπονητική διαδρομή του. «Ήταν πολύ επιτυχημένος στην Πόρτο. Στα 8 χρόνια εκεί κατέκτησε αρκετά τρόπαια και παρουσίες στα ευρωπαϊκά γήπεδα . Από σήμερα είναι στην οικογένειά μας. Ο νέος βοηθός του είναι ο κ. Λουίζ Μιγκέλ. Θα κρατήσει και τον κ. Νικοπολίδη και τον κ. Ράντο στο τεχνικό τιμ. Καλωσόρισες Βίτορ στη μεγάλη οικογένειά μας με πάνω από 5 εκ. κόσμο, σαν μέλος μας και δικό μας άνθρωπο».

Β. Μαρινάκης: «Ήταν μία συνειδητή απόφαση η αλλαγή προπονητή, δεν έγινε μέσα σε μία μέρα. Ήταν κάτι που λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και αποφασίσαμε να γίνει τώρα η αλλαγή. Μας ενδιαφέρει να δούμε τον Ολυμπιακό πρωταθλητή στο τέλος της σεζόν. Όταν μια ομάδα έχει ένα μπάτζετ πολύ υψηλό σε σχέση με τις άλλες ομάδες, δεν πρέπει αν μη τι άλλο να αγχωνόμαστε στα παιχνίδια μας είτε εκτός είτε εντός έδρας. Και να παίρνουμε δύσκολα τα αποτελέσματα ή να μην έρχονται. Ήταν ανάγκη να γίνει η αλλαγή γιατί ο β γύρος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος και θα πρέπει με κάθε τρόπο να πάρουμε το πρωτάθλημα. Η επιλογή του νέου προπονητή έγινε με τα κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν για μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό. Αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό σε κρίσιμη περίοδο. Έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Στην Πόρτο δεν είχε άλλες επιλογές εκτός της νίκης, ξέρει τι σημαίνει πίεση. Το έχει πράξει με επιτυχία. Στο ρόστερ της Πόρτο υπήρχαν μεγάλοι παίκτες που διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Κι αυτό το λάβαμε σοβαρά υπόψη. Επίσης είναι ένας προπονητής που μπορεί να παίρνει τις πιο σωστές αποφάσεις υπό πίεση. Όλα αυτά τα κριτήρια καλύπτονται με τον Βίτορ Περέιρα. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε ξανά πρώτοι και στο τέλος της περιόδου ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταθλητής».

– Ποια στοιχεία σας έκαναν να πάρετε τον Περέιρα και αν ισχύει το συμβόλαιο 2,5 ετών;

«Όταν παίρνεις έναν τέτοιο προπονητή δεν τον παίρνεις για έξι μήνες. Ξεκινάμε για 2,5 χρόνια. Ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να κερδίζει και τη θέλουμε όλοι την ομάδα να είναι θεαματική. Χρειάζεται ο προπονητής να έχει και τις αντίστοιχες εμπειρίες. Ο Βίτορ τα έχει ζήσει στην Πορτογαλία σε ένα ακόμη πιο δυνατό πρωτάθλημα και έχει πετύχει. Είναι γνώστης του ποδοσφαίρου . Ευχόμαστε να κρατήσει μεγάλο διάστημα αυτή η συνεργασία. Με τον προηγούμενο προπονητή γράφατε αρκετά στην αρχή εναντίον του. Όταν καταλάβατε ότι θα φύγει αρχίσατε τους ύμνους. Τώρα που έφυγε ο Μίτσελ πάλι κλαίτε. Μακάρι να κλάψετε κι όταν θα φύγει ο Περέιρα»!

– Έχετε προγραμματίσει μεταγραφές;

«Ακόμη δεν έχει κάνει προπόνηση ούτε έχει την εικόνα. Θα δει τρεις προπονήσεις κι ένα επίσημο ματς και μετά θα δει τι πρέπει να κάνει. Αυτό συμφωνήσαμε. Δεν βιαζόμαστε. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται μεταγραφές για να νικήσει τον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, τον Πανιώνιο που παίζει με τα παιδάκια των 700 και 100 ευρώ; Θέλει μεταγραφές για να κερδίσει τον ΠΑΟΚ που βλέπουμε πως κερδίζει τώρα τελευταία. Ομάδα 50 εκ. που αντιμετωπίζει ομάδες των 2 εκ χρειάζεται μεταγραφές; Εμείς θα στηρίξουμε το πλάνο του προπονητή και θα τον βοηθήσουμε σε ό,τι πραγματικά θέλει».

– Είχατε πει ότι φιλοδοξία είναι να γίνει ο Ολυμπιακός Πόρτο. Είστε κοντά με τον άνθρωπο αυτό δίπλα σας;

«Εγώ θα δώσω άλλη συνέντευξη Τύπου και θα με ρωτήσετε ό,τι θέλετε. Τώρα είναι εδώ ο προπονητής. Πριν από 4,5 χρόνια είχα πει πολλά, τα περισσότερα έχουν γίνει. Ο Ολυμπιακός να είναι αυτάρκης, να παίρνει τίτλους και να πάει καλά στην Ευρώπη. Τα περισσότερα τα έχουμε κάνει. Σήμερα έχουμε τον κ. Περέιρα που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες με την Πόρτο, που είναι μια ομάδα πρωταγωνίστρια, κερδίζει, φτιάχνει παίκτες με καλούς σκάουτερς. Αλλά όσο μεγάλο ταλέντο είναι ένας παίκτης, όταν μπαίνει σε μεγάλη ομάδα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον κ. Περέιρα. Νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και να πετύχει στον Ολυμπιακό».

Βίτορ Περέιρα: «Ζητάω συγνώμη που δεν γνωρίζω ελληνικά, αλλά θα σας μιλήσω στη δική μου γλώσσα. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που είμαι εδώ. Ξέρω το μέγεθος της ομάδας, τι αντιπροσωπεύει ο Ολυμπιακός. Γνωρίζω τη δυναμική των οπαδών, του γηπέδου. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Θέλω να συνεχίσω να κερδίζω τίτλους κι έχω έρθει σε μια ομάδα που επίσης αυτό θέλει. Ξέρω ότι εδώ επιτρέπονται μόνο νίκες. Όπως και στην προηγούμενη ομάδα μου. Εγώ όμως δε θέλω μόνο το ποδόσφαιρο για τις νίκες, αλλά να παίζω ωραίο ποδόσφαιρο, θεαματικό, δυναμικό, επιθετικό. Και θέλω όλα αυτά να τα περάσω στην ομάδα που βρίσκομαι. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με εμπιστεύτηκαν. Το ευχαριστώ μου θα είναι οι νίκες, οι τίτλοι, τα αποτελέσματα. Ξέρω πόσο σημαντικό είναι, αλλά θέλω και να φτιάξω μια ομάδα επιθετική και δυναμική. Να αφήσω το στίγμα μου. Ευχαριστώ, τώρα ώρα για δουλειά»!

– Ποιο είναι το όνειρο σας ως προπονητής του Ολυμπιακού

«Είπα και πριν ότι εγώ και η ομάδα τρεφόμαστε από τίτλους και πρωταθλήματα. Θέλω να συνεχίσουμε με τίτλους αλλά και να κάνουμε κάτι καλό στην Ευρώπη».

– Ποια είναι η εικόνα της ομάδας όπως την παραλαμβάνετε και τι θέλετε να αλλάξετε ή να προσθέσετε;

«Έχω δουλέψει σε μεγάλες ομάδες, με δυνατούς αντίπαλους και με μεγάλους παίκτες. Ομάδες με σκληρή άμυνα που περίμεναν τις αντεπιθέσεις. Εγώ θέλω ένα ποδόσφαιρο κατοχής, μεγάλη επιθετικότητα σε άμυνα αλλά και μπροστά. Να μη μας κάνουν ευκαιρίες, να έχουμε εμείς την μπάλα και να μπορούμε να βάζουμε πολλά γκολ. Θέλω λοιπόν επιθετική ομάδα με δυνατή άμυνα, με ταυτότητα. Και πολλά΄γκολ εντός και εκτός έδρας».

– Η πιο έντονη βραδιά σας ήταν εκείνη η νίκη τίτλου με την Μπενφίκα τον Μάη του 2013;

«Είμαι άνθρωπος που ζω για το ποδόσφαιρο. Δεν αναπνέω χωρίς ποδόσφαιρο. Το ζω με πολύ πάθος. Θέλω να λένε όλοι κάποια στιγμή ότι πέρασε ο Περέιρα και άφησε το στίγμα του, έκανε καλή δουλειά, είχε επιτυχίες. Σε εκείνο το ματς βάλαμε το γκολ στο 92 και κερδίσαμε το πρωτάθλημα κάτω από μεγάλη πίεση. Και οι δύο ομάδες δεν είχαν καμία ήττα μέχρι τότε. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίζαμε, αλλά έτσι είμαι. Θέλω από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό να προσπαθούμε συγκεντρωμένοι να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχουν μόνο δύο αποτελέσματα, η νίκη και η νίκη! Ούτε η ισοπαλία. Στην Πόρτο έκανα μία ήττα σε δύο χρόνια. Αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθειά μου σε κάθε παιχνίδι, να φτάνω πάντα στη νίκη».

– Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο χρόνος. Πόσο καιρό θα χρειαστείτε για να αποκτήσει η ομάδα την ταυτότητα που θέλετε;

«Δεν είναι η καλύτερη περίοδος να αναλαμβάνεις τώρα μια ομάδα, το ξέρω. Καλύτερα είναι φυσικά το καλοκαίρι. Όμως έχω την πείρα με τους συνεργάτες μου να κάνουμε πολλή και ποιοτική δουλειά. Αυτό το πότε δεν το ξέρω, δεν έχω μαγικό ραβδί να το κάνω από το πρώτο παιχνίδι. Αλλά δεν έχω και απεριόριστο χρόνο, ούτε να κάνω την προετοιμασία χωρίς να υπολογίζω την ανάγκη για νίκες».

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Σωκράτης Κόκκαλης που βρέθηκε δίπλα με τον Αντώνη Νικοπολίδη και είχαν συζήτηση για αρκετή ώρα, ενώ είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Στην αίθουσα βρέθηκαν στελέχη της διοίκησης και της ομάδας, όπως και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές .

Σχετικά άρθρα