Πανακότα γιαούρτι με μέλι και καρύδια

9 Ιανουαρίου 2015
Συστατικά
  • λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της φόρμας
  • 4 κ.σ. ή 60 ml νερού
  • 2 1/2 κ.γ. (7 γρ.)  ζελατίνη σε σκόνη
  • 450 γρ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
  • 450 ml γάλα, κρέμα γάλακτος ή ένα συνδυασμό αυτών (μισό-μισό)
  • 50 έως 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. (30 ml) φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από περίπου 1/2 λεμόνι)

Για το σερβίρισμα

  • 110-170 γρ. μέλι
  • 55 έως 85 γρ. καρύδια, ψημένα και χοντροκομμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Αν σκοπεύουμε να ξεφορμάρουμε την πανακότα αργότερα, λαδώνουμε μία φόρμα για κέικ 22 εκ. ή μικρά φορμάκια για κρέμα καραμελέ.
  • Τοποθετoύμε το νερό σε ένα μικρό μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζελατίνη και την αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 15 λεπτά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, με το σύρμα χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι και 250 ml γάλα ή κρέμα ή ένα μείγμα αυτών και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σιγοβράζουμε το υπόλοιπο γάλα ή και την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα νερού-ζελατίνης (θα διαλυθεί αμέσως) και αφαιρούμε από το μάτι.
  • Ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα γιαούρτι που έχουμε κρατήσει στο πλάι και τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη μεγάλη φόρμα ή στα μικρά φορμάκια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για τα μικρά φορμάκια και έως 8 ώρες ή όλο το βράδυ για μία μεγάλη φόρμα.
  • Για να ξεφορμάρουμε τη φόρμα κέικ παίρνουμε ένα μεγαλύτερο ταψί το οποίο το έχουμε γεμίσει με νερό βραστό 1,5 εκ. βαθύ. Βουτάμε την πανακότα με τη φόρμα σε αυτό για 10 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια το αναποδογυρνάμε πάνω σε μια επίπεδη στρογγυλή πιατέλα.
  • Για να ξεφορμάρουμε τα μικρά φορμάκια, παίρνουμε μια μικρή κατσαρόλα με νερό που έχει σιγοβράσει και βυθίζουμε το κάτω μέρος από το κάθε φορμάκι για πέντε δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια, το αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο. Επαναλάμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
  • Συνοδεύουμε με επιπλέον μέλι και καρύδια.

http://akispetretzikis.com

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ