Κολονοσκόπηση - Ο κυριότερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του εντέρου

9 Ιανουαρίου 2015

Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος κατά συχνότητα καρκίνος στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, μετά τον καρκίνο του μαστού(στις γυναικες), του προστάτη(στους άνδρες) και των πνευμόνων.

Αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου συνηθέστατα επάνω σε ΚΑΛΟΗΘΗ πολύποδα ο οποίος προϋπήρχε επί πολλά έτη και δεν έδινε συμπτώματα ή έδινε(π.χ αιμορραγία) και ο ασθενής τα αγνοούσε.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στα αρχικά τουλάχιστον στάδια δεν δίνει κάποια συμπτώματα ή μπορούμε να πούμε οτι αυτά είναι γενικά και δεν είναι παρόντα μόνο σε περιπτώσεις καρκίνου όπως: αίμα στα κόπρανα, αναιμία, φούσκωμα, αλλαγές στον τρόπο αφόδευσης, αλλαγή της σύστασης και του σχήματος των κοπράνων, απώλεια βάρους και λοιπά. Από τα παραπάνω αυτό που ίσως ανησυχήσει περισσότερο τον ασθενή είναι η παρουσία αίματος και θα πρέπει να διερευνηθεί πάντοτε από ιατρό.

 Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει σαφές είναι οτι με την σωστή πρόληψη μειώνουμε πάρα πολύ τις πιθανότητες να πάθουμε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κολονοσκόπηση και εικονική κολονοσκόπηση (virtual colonoscopy)

Ο κυριότερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση όταν έχουμε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα ή το αργότερο στο 50ο έτος της ηλικίας εφόσον δεν έχουμε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Εφόσον δεν ανευρεθεί κάτι το παθολογικό η κολονοσκόπηση μπορεί να επαναληφθεί σε 5-10 χρόνια.

Ασθενείς οι οποίοι έχουν κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου ή πολυποδίασης ή φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ελέγχονται πριν την ηλικία των 50 ετών σε συνεννόηση πάντοτε με τον θεράποντα ιστρό τους ο οποίος θα καταρτίσει ένα πλάνο εξατομικευμένο στις ανάγκες του κάθε ασθενή ανάλογα με το σε ποιά ομάδα κινδύνου αυτός ανήκει.

Όπως προείπαμε στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται επάνω σε ΚΑΛΟΗΘΗ πολύποδα ο οποίος προϋπήρχε επί πολλά έτη και δεν έδινε συμπτώματα ή έδινε(π.χ αιμορραγία) και ο ασθενής τα αγνοούσε. Με την κολονοσκόπηση και ταυτόχρονη αφαίρεση του πολύποδα, προλαμβάνουμε και ουσιαστικά καταργούμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβάστε περισσότερα στο http://blog.nowdoctor.gr/27106-proliptikos-elegchos-screening-gia-karkino-pacheos-enterou/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...