5 super τροφές για ένα δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς

9 Ιανουαρίου 2015

Κάθε Γενάρη, πολλοί αναθεωρούμε -ανάμεσα σε άλλα- τις διατροφικές μας συνήθειες. Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα και γεύματα που πρέπει να βάλεις στη ζωή σου, αν θες να είσαι υγιής και να διατηρήσεις ή ακόμα και να μειώσεις το σωματικό σου λίπος.

Αυγό: Τόσο παρεξηγημένη τροφή, όσο πολύτιμη. Πλούσια σε πρωτεΐνη και λίπος, χαμηλή σε θερμίδες . Μπορείς να την καταναλώσεις αυγά στο πρωινό, σαν ομελέτα, βραστά ή και με τη μορφή "κρέπας". Απλώς λιώσε μια μπανάνα, χτύπα με 2 αυγά, ψήσε σε λίγο βούτυρο καρύδας όπως την ομελέτα. Δοκίμασε να σερβίρεις με μέλι ή πετιμέζι και ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, πρόσθεσε αυγά βραστά σε ένα σάντουιτς από προζυμένιο ψωμί, φάε αυγά στραπατσάδα για βράδυ, ή απλώς φας ένα αυγό με το φρούτο σου το απόγευμα. Φρόντισε φυσικά να είναι βιολογικά αυγά ή ελευθέρας βοσκής. Αν πάλι έχεις την τύχη να σου στέλνουν από το χωριό, τότε αυτά πρέπει να είναι η πρώτη σου επιλογή.

Πρόβειο Γιαούρτι: Ναι, αυτό το πλήρες. Ναι, αυτό με την πέτσα. Ήξερες ότι εκεί βρίσκονται άλλωστε τα περισσότερα προβιοτικα; Ναι, και τα περισσότερα λιπαρά, καλά το σκέφτεσαι. Λιπαρά από ζώα ελευθέρας βοσκής είναι περιζήτητα, μην τα φοβάσαι. Το γιαούρτι θα φροντίσει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σου και θα περιορίσει την αναζήτηση για γλυκό, απλώς αν προσθέσεις λίγο μέλι.

Βρώμη: Μην φοβάσαι, δεν είναι τόσο άνοστη όσο ακούγεται. Μπορείς να αναμίξεις τις νιφάδες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς για να τις προσθέσεις στο πρωινό σου. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις αντί για ψωμί στα μπιφτέκια σου. Μπορείς να την προσθέσεις στην ομελέτα σου για να φουσκώσει. Μπορείς να τη βράσεις και να τη φτιάξεις κρέμα με γάλα κατσικίσιο ή καρύδας. Θεωρείται ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ότι η γλυκοπρωτείνη που παράγεται κατά το βρασμό της επουλώνει στο γαστρικό βλεννογόνο.

Λάδι καρύδας: Ακούγεται εξωτικό και μυρωδάτο και όντως είναι. Θεωρείται ότι έχει επουλωτική δράση για τους βλεννογόνους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν καλλυντικό. Επέλεξε, ψυχρής έκθλιψης, βιολογικής γεωργίας και δοκίμασε να φτιάξεις μόνος σου σπιτική μερέντα αναμιγνύοντας με άθερμο μέλι και κακάο. Το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει και θα σε δικαιώσει στα μάτια των παιδιών σου!

Σπιτικοί ζωμοί: Ξεχασμένο σπορ αλλά πάντα επίκαιρο. Οι ζωμοί μακρού βρασμού είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Προμηθευτείτε μεγάλα κόκαλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, σιγοβράστε για τουλάχιστον 6 ώρες με φιλτραρισμένο νερό και μυρωδικά. Αν σας είναι δύσκολο να τον καταναλώσετε αυτούσιο, διατηρήστε το ζωμό στην κατάψυξη, σε παγάκια μικρά ή μεγάλα και προσθέστε τον στο φαγητό σας, ειδικά αν έχετε μικρό παιδί. Αν πάλι εσείς είστε αρκετά μεγάλο "παιδί" το κολλαγόνο που περιέχει ίσως βοηθήσει το δέρμα σας, χωρίς να πονέσει την τσέπη σας!

Γράφει η Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος (www.diatrofi.gr)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ