Η σωματική άσκηση που προβλέπει πότε θα πεθάνεις - Κάνε το τεστ

11 Ιανουαρίου 2015

To περίφημο Sitting and Rising Test του ενός λεπτού!
Όσο μεγαλώνουμε, οι μύες μας τείνουν να γίνονται πιο αδύναμοι και η έλλειψη ισορροπίας αυξάνει τις πιθανότητες που έχουμε να πέσουμε.

Η απλή άσκηση του να κάθεσαι και να σηκώνεσαι ξανά, χωρίς να κρατιέσαι από πουθενά, θα μπορούσε να υποδείξει το χρόνο ζωής που σας απομένει. Αυτή είναι η πεποίθηση μίας ομάδας γιατρών, οι οποίοι επινόησαν αυτή την άσκηση ως τεστ δύναμης και της ευλυγισίας των ασθενών τους και είναι γνωστή ως Sitting and Rising Test (SRT).

Ο Claudio GilAraujo, από το Πανεπιστήμιο Gama Filho του Ρίο Ντε Τζανέιρο, είναι ένας από τους γιατρούς που επινόησαν αυτό το τεστ με σκοπό την άμεση εκτίμηση της ευλυγισίας αθλητών. Σήμερα, το χρησιμοποιεί για να πείθει τους ασθενείς του να αθλούνται για να διατηρήσουν τους μύες τους πιο δυνατούς, να ενισχύσουν την ισορροπία τους και να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με το περιοδικό Discover.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cardiology, ερευνητές περιέγραψαν τα αποτελέσματα του SRT σε 2002 ενήλικες, ηλικίας 51 έως 80 ετών, στην κλινική Clinimex Exercise Medicine του Ρίο. Κατέγραψαν ότι οι ασθενείς που συγκέντρωσαν κάτω από 8 στους 10 βαθμούς, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν τέλεια βαθμολογία.

Σύμφωνα με το τεστ κάθε φορά που κάποιος στηρίζονταν η πιάνονταν από κάπου για να σηκωθεί ή να καθίσει έχανε έναν βαθμό ενώ μισό βαθμό έχανε κάθε φορά που έχανε την ισορροπία του. Όσοι συγκέντρωσαν κάτω από τρεις βαθμούς είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.


Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε πόντος που κέρδιζαν οι συμμετέχοντες, σήμαινε και 21% μείωση της θνησιμότητας από κάθε είδους αιτία.

 

Προσοχή:

  • Μην το προσπαθήσετε εάν πάσχετε από αρθρίτιδα ή εάν πιστεύετε ότι η άσκηση θα σας προκαλέσει τραυματισμούς. Φορέστε άνετα ρούχα, όχι παπούτσια, και εξασφαλίστε ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας. Πάρτε μία στάση σα να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, χωρίς να στηρίζεστε πουθενά. Σηκωθείτε ξανά, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια ή τα γόνατά σας για να σπρώξετε το σώμα σας. Βάλτε κάποιον να σας βαθμολογήσει και κάντε την άσκηση μπροστά σε καθρέφτη για να παρατηρήσετε τυχόν ταλαντώσεις ή «αδικίες».
  • Το πρώτο μέρος του τεστ, το κάθισμα, αντιστοιχεί σε 5 βαθμούς, και το δεύτερο μέρος, το σήκωμα, σε άλλους 5. Αφαιρείτε ένα βαθμό κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τα χέρια ή τα γόνατά σας για στήριξη. Αφαιρείτε μισό βαθμό κάθε φορά που χάνετε την ισορροπία σας και υπολογίζετε την τελική σας βαθμολογία.

lifo.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία
Θεωρώ ότι είμαι κοντός. Πώς μπορώ να ψηλώσω;
Ρύζι με τόνο
Light & Υγιεινά
Ρύζι με τόνο
Πώς θα βοηθήσω κάποιον με διατροφική διαταραχή;
Οδηγός βοήθειας για συγγενείς/φίλους...
Άγχος και αλκοόλ: Τι συμβαίνει όταν συνδυάζονται;
Ούτε το αλκοόλ δεν μου μειώνει το άγχος,...
Φίλοι VS σχέση: Ποιος θα επικρατήσει;
Να τον αφήσω να φύγει και να είμαι διπλά...