Κολλαγόνο: Πόσο ασφαλές είναι και πού κάνει καλό;

<p style="text-align: justify;"><strong>Η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος Δερματολογίας της Cosmetic Derma Medicine, επισημαίνει τι να γνωρίζουμε γι’ αυτό.</strong><br />  <br />Το κολλαγόνο υπόσχεται να μειώσει τους πόνους στις αρθρώσεις, να περιορίσει την τριχόπτωση και να επαναφέρει την σφριγηλότητα στους ιστούς λειαίνοντας τις ρυτίδες και χαρίζοντας όγκο στο πρόσωπο που έχει αδειάσει με την ηλικία. Είναι πράγματι τόσο αποτελεσματικό; <br /> <br /> Όπως εξηγεί η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονική διευθύντρια του Δερματολογικού τμήματος και Εφαρμογών Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine «γενικά το κολλαγόνο είναι καλό για τον οργανισμό. Ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, των ιστών, των αρθρώσεων και των εσωτερικών σπλάχνων. Ωστόσο μεγάλο μέρος του αποβάλλεται από το πεπτικό σύστημα. Επίσης κατανέμεται σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα να μην έχει επίδραση στη χαλάρωση του δέρματος και στις ρυτίδες ή στην ξηροδερμία και την τριχόπτωση. Τέλος, τα οφέλη του φαίνονται με συνεχόμενη χρήση. Γι’ αυτούς τους λόγους πρέπει να συνδυαστεί με πιο στοχευμένες θεραπείες, όπως οι ενέσιμες με υαλουρονικό οξύ και μπότοξ που δρουν κατευθείαν στις ρυτίδες και στην απώλεια όγκου στο πρόσωπο. Η διάρκεια του μπότοξ είναι 4 μήνες τουλάχιστον και του υαλουρονικού από 8-1,5 χρόνο».    <br /> <br /> Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το πόσιμο κολλαγόνο τύπου ΙΙ προστατεύει τα οστά σε περιπτώσεις αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά). Επίσης ορισμένες αποκαλύπτουν ότι το πόσιμο προκαλεί λιγότερες παρενέργειες από τα συμπληρώματα με κολλαγόνο με τα οποία έχουν παρατηρηθεί ναυτία, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια κ.ά.<br /> <br /> Στην αγορά διατίθενται διάφορα είδη πόσιμου κολλαγόνου με το υδρολυμένο να θεωρείται από τα πλέον βιοδιαθέσιμα, που σημαίνει ότι απορροφάται αρκετά από τον οργανισμό, ενώ μιμείται πολύ το δικό μας. Ωστόσο επειδή είναι ζωικής προέλευσης ή από ψάρια χρειάζονται αρκετές μελέτες ακόμα που να αποδεικνύουν την 100% ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;"><span style="text-decoration: underline;">Διαβάστε επίσης σχετικά με τις αλήθεις και του μύθους του υγρού πόσιμου κολλαγόνου</span></p>
<p style="text-align: justify;">Το κολλαγόνο (collagen) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.</p>
<p style="text-align: justify;">Η ποσότητα του κολλαγόνου ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια  πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. To  κολλαγονο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.</p>
<p style="text-align: justify;">Το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ’ ου και το όνομά του) που διατηρεί του ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα» όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.</p>
<p style="text-align: justify;">Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε  να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και  το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ’ όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.</p>
<p style="text-align: justify;">Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγονο. Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.</p>

Σχετικά άρθρα