Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης;

12 Ιανουαρίου 2015
Καρολίνα, 20 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, είμαι 20 ετών και έχω σταθερό κύκλο περιόδου.  Στην προηγούμενη μου περίοδο και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της 3ης μέρας είχα σεξουαλική επαφή και τελείωσε μέσα μου. Υπάρχει περίπτωση να έχω μείνει έγκυος; Η περίοδος μου διήρκησε απο τις 17/12 έως τις 22/12.  Ευχαριστώ πολύ, θα περιμένω με ανυπομονησία την απάντηση σας.

Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος – Μάριος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρή. Η σταθερή περίοδος συνήθως προφυλάσσει από δυσάρεστες εκπλήξεις . Για ασφάλεια θα συνέστηνα ένα τεστ κυήσεως.

 

Διαβάστε επίσης ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ

Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «την απουσία περιόδου» είναι αμηνόρροια. Οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν περίοδο πριν από την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μετά την εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: πρωτογενής και δευτερογενής αμηνόρροια. Η πρωτογενής αμηνόρροια είναι όταν μια νεαρή γυναίκα δεν είχε την πρώτη περίοδο της πριν από την ηλικία των 16. Η δευτερογενής αμηνόρροια είναι όταν μια γυναίκα έχει κανονική περίοδο η οποία σταματάει ξαφνικά για τρεις ή περισσότερους μήνες.

Τι προκαλεί αμηνόρροια;

Η αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα όργανα, στους αδένες αλλά  και στις ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.

Πιθανές αιτίες της πρωτογενούς αμηνόρροιας περιλαμβάνουν:

Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) ή στην υπόφυση (ένας αδένας στον εγκέφαλο που κάνει ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση)

Κακόμορφα αναπαραγωγικά όργανα

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της πρωτογενούς αμηνόρροιας δεν είναι γνωστή.

Κοινές αιτίες δευτερογενούς αμηνόρροιας  περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Εμμηνόπαυση

Στρες

Κακή διατροφή

Κατάθλιψη

Απότομη απώλεια βάρους

Η υπερβολική άσκηση

Ορμονικές διαταραχές που οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Οι όγκοι των ωοθηκών ή του εγκεφάλου (σπάνια)

Ποια είναι η θεραπεία για την αμηνόρροια;

Η θεραπεία τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς αμηνόρροιας προσδιορίζεται από την ακριβή αιτία της αμηνόρροιας. Θεραπευτικοί στόχοι μπορεί να είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, για τη δημιουργία έμμηνο ρύση, την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με την αμηνόρροια.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες είναι η αιτία της αμηνόρροιας  η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από θεραπείες που μειώνουν το επίπεδο ή τη δραστηριότητα των ανδρικών ορμονώ.

Ενώ πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει στο εμπόριο διάφορες φυτικές θεραπείες για την αμηνόρροια, για καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια φυσική ή εναλλακτική  θεραπεία για την αμηνόρροια, είναι συνετό να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

AdTech Ad


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...