Τα 7 λάθη στις σχέσεις: Να γιατί την πατάς συνέχεια!

12 Ιανουαρίου 2015

Οι σχέσεις σου καταλήγουν συνήθως σε αποτυχία επειδή δεν ακολουθείς σωστούς κανόνες ή μήπως οι κανόνες που ακολουθείς είναι οι αιτίες της καταστροφής; Ο Dr. Phill σου επισημαίνει τους μύθους που έχουν καταλήξει να είναι επικίνδυνοι για τις ερωτικές σχέσεις.

Μια υπέροχη σχέση γεννάται όταν υπάρχει απόλυτη επικοινωνία και πραγματικά το πνευματικό σας επίπεδο είναι πολύ ταιριαστό.

Είναι πραγματικά υπέροχο όταν συμβαίνει αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι και δεν πρέπει να περιμένετε να ταιριάζετε απόλυτα και σε όλα. Οι ιστορίες που τα ρομάντζα και οι ιστορίες αγάπης μας διδάσκουν πολλές φορές μπορεί να είναι καταστροφικές. Ο πρίγκιπάς σας θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι γενετικά, ανατομικά και κοινωνικά ένα εντελώς διαφορετικό ον από εσάς. Η εξέλιξη της σχέσης σας δε θα είναι καλή αν πιστεύετε ότι οφείλει να είναι συνέχεια μες το μυαλό σας γιατί στην πραγματικότητα το γυναικείο από το ανδρικό μυαλό διαφέρει αρκετά. Η ευτυχία σε μια σχέση είναι να σας συμπληρώνει ο σύντροφός σας και όχι να είναι απλά ένας καθρέφτης του εαυτού σας. Θα πρέπει λοιπόν, άνδρες και γυναίκες να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη διαφορετικότητα του άλλου και να την απολαύσουμε. Η απόλυτη σύμπνοια όχι μόνο δεν είναι φυσιολογική αλλά μπορεί αν γίνει και πραγματικά κουραστική σε πολλές περιπτώσεις. 

  • Μια υπέροχη σχέση απαιτεί ένα μεγάλο ρομάντζο.

Ναι, μια ερωτική σχέση θα πρέπει να περιλαμβάνει και όλο αυτό που με μια λέξη συνηθίζουμε να αποκαλούμε ρομάντζο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου τα χολιγουντιανά σενάρια και να περιμένεις πως ξαφνικά κάποια μέρα θα ζήσεις γιατί πρέπει να ζήσεις όλα εκείνα που είδες στις ταινίες. Στην πραγματική ζωή το να είσαι ερωτευμένος/ η δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Ο τρελός έρωτας και το πάθος συμβαίνουν μονάχα στην αρχή. Και αυτή η αρχή δεν είναι ολάκερη η σχέση. Μια ώριμη αγάπη, μια όμορφη σχέση είναι εκείνη που καταφέρνει να επιβιώσει μετά από αυτό το πρώτο στάδιο του πάθους και να συντηρηθεί μέσα στη ρουτίνα. Μην κάνεις το λάθος και νομίσεις ότι επειδή δεν ζεις πια το πάθος εκείνων ντων πρώτων μηνών η σχέση σας οδεύει στο τέλος. Το να αρχίσεις να αναζητάς την επανάληψη αυτού του αρχικού πάθους σημαίνει ότι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαύσεις τα επόμενα στάδια της αγάπης τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και αποτελούν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία στη ζωή σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια του κινηματογράφου. Όχι της αληθινής ζωής.

 

Η ιδανική σχέση είναι εκείνη όπου όλα τα προβλήματα λύνονται και υπάρχει άψογη επικοινωνία.

Μην πέφτεις στην παγίδα να υποθέτεις ότι αν δεν μπορεί ο σύντροφός σου να σε κατανοήσει απόλυτα και δεν λύνονται όλες σας οι διαφωνίες, η σχέση σας δεν έχει μέλλον. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 90% των προβλημάτων παραμένουν άλυτα μέσα σε μια ερωτική σχέση. Πάντα θα υπάρχουν θέματα για τα οποία θα διαφωνείτε. Γιατί δεν μπορούν να ξεπεραστούν μεμιάς; Μα φυσικά γιατί αν ξεπερνιόνταν τόσο γρήγορα αυτό θα σήμαινε ότι και οι δυο θα θυσιάζατε βίαια τις αξίες σας και τις πεποιθήσεις σας, πράγμα που δε θα σας ικανοποιούσε. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να γίνεται μια συνεχής διαπραγμάτευση των θεμάτων ώστε να κατανοεί ο ένας τον άλλο συναισθηματικά. Το να αλλάξουν οι σύντροφοι ολοκληρωτικά και να λυθούν όλα τα προβλήματα μια για πάντα είναι ουτοπικό. Μιλάμε βέβαια για τα προβλήματα εκείνα που δεν παραβιάζουν την προσωπικότητα του άνδρα ή της γυναίκας, δε μιλάμε φυσικά για προβλήματα που έχουν να κάνουν λόγου χάρη με την κακοποίηση ή τη βία.

Για να έχεις μια καλή σχέση πρέπει να έχετε κοινά ενδιαφέροντα και πράγματα να κάνετε μαζί.

Οι σχέσεις στις οποίες οι σύντροφοι λειτουργούν εντελώς διαφορετικά στη ζωή τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα. Μπορείτε να γνωρίσετε τον κόσμο του συντρόφου σας να ασχολειθειτε με τα χόμπι του και τις δραστηριότητές του αλλά αν αυτό σας κάνει να νιώθετε περίεργα, αν σας δυσαρεστεί ή σας προκαλεί στρες μην το επιχειρείτε. Πραγματικά η σχέση μπορεί να προχωρήσει πολύ καλά ακόμα και αν οι δραστηριότητές σας είναι πολύ διαφορετικές.

Μια όμορφη σχέση δεν έχει καβγάδες.

Μη φοβάστε να διαφωνήσετε ή να τσακωθείτε. Όλα ακόμα και τα πιο υγιή ζευγάρια μαλώνουν. Ο καβγάς κάποιες φορές μπορεί να είναι και ωφέλιμος επειδή απελευθερώνει την ένταση που μπορεί αν έχει συσσωρευτεί. Αντί να ανησυχείτε για το αν καβγαδίζετε ή όχι καλύτερο θα ήταν να προσέχετε τον τρόπο με τον οποίο καβγαδίζετε.  

Μην αφήνετε ένα ζήτημα και βρίσκετε αφορμή σε άσχετη στιγμή για να εκδικηθείτε. Μην ντρέπεστε να πείτε πράγματα που σας προβληματίζουν. Μην συμπεριφέρεστε σαν να καταδικάζετε τον σύντροφό σας όταν τσακώνεστε. Επιχειρήστε μέσα από κάθε διαφωνία να καταλαβαίνετε τα συναισθήματα και τα δίκια και του άλλου.  

 

Οι σχέσεις πρέπει να είναι υπεράνω του σεξ

Η πεποίθηση ότι το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό σε μια σχέση είναι λανθασμένη. Το σεξ όχι μόνο μας κάνει πιο υγιείς σωματικά και ψυχολογικά αλλά και δίνει ποιότητα στη σχέση  φέροντας τους συντρόφους πολύ κοντά όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Ναι, το σεξ δεν είναι τα πάντα αλλά μετρά πολύ σε μια σχέση. Μην το παραμελείτε επειδή απλά τα χρόνια έχουν περάσει. Και προσέξτε. Όταν λέμε σεξ δεν εννοούμε μονάχα μία ερωτική πράξη. Το σεξ με την ευρεία έννοια μπορεί να συμβαίνει πολύ συχνά, μιλάμε για το άγγιγμα, την τρυφερότητα, την αγκαλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ο σύντροφος πρέπει να είναι τέλειος.

Μα κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εσείς. Αν η συμπεριφορά του δεν είναι επιθετική ή καταστροφική μπορείτε να μάθετε να ζείτε με τις ατέλειές του. Αντί να επιμένετε σε αυτές και να γκρινιάζετε μπορείτε να εστιάζετε στα προτερήματά του εκείνα που παρατηρήσατε από την πρώτη κιόλας στιγμή που τον γνωρίσατε. Θυμηθείτε. Η ιδιοσυγκρασία του δεν ήταν εκείνη που σας έκανε να τον ερωτευτείτε;  Μην κάνετε το λάθος λοιπόν και προσπαθείτε συνέχεια να αλλάξετε τον σύτνροφό σας. Μη πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος εκείνος μονάχα για το αν είστε ευτυχισμένη ή όχι. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του ευτυχία. Αν έχετε πολλά προβλήματα εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει όμως εσείς φέρετε την ευθύνη του εαυτού σας και πρέπει οι ίδιες να κάνετε τον εαυτό σας ευτυχισμένο. Πώς θα σας φαινόταν άραγε αν έπρεπε να φροντίζετε εσείς μονάχα για την ευτυχία του και να μη σας ενδιαφέρει τίποτε άλλο; Να είστε ολοκληρωτικά υπεύθυνη για το πώς αισθάνεται ένας άνδρας κάθε στιγμή αλλά και υπέυθυνη για κάθε πτυχή στη ζωή του; Θα ήταν πραγματικά καταστροφικό. Μην το απαιτείτε ούτε και εσείς αυτό. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ