Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και πώς αντιμετωπίζεται;

21 Ιανουαρίου 2015

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) αποτελεί τη συνηθέστερη πεπτική διαταραχή που αντιμετωπίζουν οι γαστρεντερολόγοι[1] μέσω των ασθενών τους και παρουσιάζεται με διάφορα συμπτώματα για το πεπτικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι κατά κανόνα παροξυσμικά και συνδέονται συχνά με το στρες ή με συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν το πρόβλημα αυτό, όπως οινοπνευματώδη και αεριούχα ποτά, λιπαρές και τηγανητές τροφές, σοκολάτα και ποτά με καφεΐνη. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο, σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε νεαρούς ενήλικες ή εφήβους, ενώ είναι δυο φορές συχνότερο στις γυναίκες από ότι στους άντρες[2].

Τρόποι αντιμετώπισης του ΣΕΕ

Οι μικρές αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή τα συμπτώματα του ΣΕΕ διαφέρουν από άτομο σε άτομο (π.χ. διάρροια, δυσκοιλιότητα, καούρες, φούσκωμα, στομαχικές κράμπες, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι), η γνώμη του ιατρού ή φαρμακοποιού είναι απαραίτητη. Ακόμα, το λεπτομερές διατροφικό πλάνο βοηθάει στον εντοπισμό των παραγόντων που πυροδοτούν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.  

Φυτικές ίνες:

Οι διαλυτές φυτικές ίνες διευκολύνουν τη διέλευση, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες επιταχύνουν το χρόνο διέλευσης.  Οι τροφές που περιέχουν διαλυτές ίνες είναι η βρώμη (κουάκερ), το κριθάρι, τα δημητριακά, τα φρούτα (π.χ. μπανάνες και μήλα) και τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. καρότα και πατάτες), ενώ οι τροφές που περιέχουν αδιάλυτες ίνες είναι το ψωμί ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί και σπόροι, πέρα του λιναρόσπορου.

Αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια, μειώστε τις μη διαλυτές φυτικές ίνες που καταναλώνετε, ενώ αν το σύνδρομο παρουσιάζεται με συμπτώματα δυσκοιλιότητας, μπορεί να σας βοηθήσει η αύξηση κατανάλωσης της ποσότητας των διαλυτών ινών και του νερού που καταναλώνετε.

Παράγοντες του τρόπου ζωής

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί, επίσης, να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Επειδή το στρες και άλλοι συναισθηματικοί παράγοντες πυροδοτούν συμπτώματα σε ορισμένους ανθρώπους, οτιδήποτε μειώνει το επίπεδο του στρες και της συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να φανεί χρήσιμο.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πεπτικών, δοκιμάστε τη νέα σειρά πιστοποιημένων Ιατροτεχνολογικών προϊόντων Benegast της Omega Pharma, που καταπολεμά άμεσα και με φυσικό τρόπο μια σειρά λειτουργικών και μη διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Η σειρά περιλαμβάνει τα πιστοποιημένα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα Reduflux™ για τις καούρες και τη δυσπεψία, Regulamine™ για τη ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου, Redugas™ για τον μετεωρισμό και τα αέρια και Dimexanol™ για τη διάρροια.

Επιπλέον, μέσω του site myeupepsia.gr που υποστηρίζεται από τη Benegast, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη βελτίωση της πέψης και την ενδυνάμωση της ευεξίας σας, μέσα από απλές και χρήσιμες συμβουλές.

 

 [1] Net Doctor.co.uk, Irritable Bowel Syndrome, December 2010, link: http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/irritablecolon.htm [Last visit: 4th December 2013]

[2] Patient.co.uk, Irritable Bowel Syndrome, May 2012, link: http://www.patient.co.uk/health/irritable-bowel-syndrome-leaflet [Last visit:2nd December 2013]


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....