ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πόσα χημικά έχουν οι πατάτες των fastfood;

23 Ιανουαρίου 2015

Ποιο είναι το μυστικό που τις κάνει αφράτες;

Οι τηγανιτές πατάτες από τα  ΜcDonald's είναι τραγανές, αφράτες και νόστιμες για μικρούς και μεγάλους. Ποιο είναι όμως το μυστικό τους; Έρευνες που έγιναν στα συστατικά τους αποκάλυψαν μεταξύ άλλων την χρήση χημικών ουσιών. 

Μπορεί να ακούγεται τρομαχτικό και επικίνδυνο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Όπως αναφέρει η βρετανική ιστοσελίδα Daily Mail Online η διμεθυλοπολυσιλοξάνη (Dimethylpolysiloxane ), μια  μορφή σιλικόνης με  ιδιαίτερα δύσκολο όνομα τοποθετείται για λόγους ασφάλειας καθώς εμποδίζει το λάδι από το να αφρίζει. Άλλα συστατικά που βρέθηκαν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Αρχικά, οι πατάτες των  ΜcDonald's συλλέγονται από τα χωράφια στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξεπλένονται με καυτό νερό για να καθαριστούν. Στη συνέχεια κόβονται σε λεπτές λωρίδες. Αφού πάρουν το επιθυμητό σχήμα εμπλουτίζονται με διάφορα συστατικά τα οποία ενισχύουν την ποιότητα τους, την γεύση τους και την εμφάνιση τους, όπως λάδι κανόλα, λάδι σόγιας, φυσικό άρωμα βοείου κρέατος, υδρολυμένο γάλα, κιτρικό οξύ και φυσικά διμεθυλοπολυσιλοξάνη, που αναφέραμε και πριν. Στη συνέχεια η ''δεξτρόζη'', μια μορφή φυσικής ζάχαρης φροντίζει ώστε η πατάτα να διατηρεί το χρυσό της χρώμα μετά το τηγάνισμα. Το νάτριο και το πυροφωσφορικό οξύ συμβάλουν στο να μην ΄΄μαυρίσει'' η πατάτα. Σειρά έπειτα έχει το αλάτι. Τέλος, οι πατάτες καταψύχονται και μεταφέρονται στα διάφορα εστιατόρια, όπου και τηγανίζονται για δεύτερη φορά. 

Όλα αυτά τα συστατικά είναι απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους βελτιστοποίησης της ποιότητας και της εικόνας της πατάτας. 

Από μόνη της βέβαια η τηγανιτή πατάτα μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες και λιπαρά και καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολικά της κατανάλωση, οπότε ας μην στεκόμαστε μόνο στα εν λόγω συστατικά. 


πηγή: protothema.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Mary Anne Radmacher
Η Σκέψη της ημέρας
Mary Anne Radmacher