Παραδοσιακή τυλιχτή τυρόπιτα!

26 Ιανουαρίου 2015

Υλικά:

Για το φύλλο

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 130-150 γρ. νερό
  • γάλα και σουσάμι για πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. διάφορα τυριά (φέτα, γραβιέρα) τριμμένα
  • αρωματικά διάφορα (δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη)
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και τα ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να είναι εύπλαστη και μαλακή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά και βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αρωματικά, το πιπέρι και ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα.
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 4-5 ίσα κομμάτια.
  • Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 20 εκ.
  • Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με βούτυρο ή με λίγο νερό και βάζουμε ένα μέρος της γέμισης στο κάτω μέρος του.
  • Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό και σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι (σπέιρα)  και την άκρη του σαλιγκαριού τη βάζουμε από κάτω έτσι ώστε να μη ξεκολλήσει .
  • Το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 33 εκ. αφού το έχουμε λαδώσει ή έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα ζυμάρια.
  • Με το πινέλο αλείφουμε το γάλα πάνω από την πίτα μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

πηγή: akispetretzikis.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ