Ενας πραγματικός ηγέτης για τον ΠΑΟΚ (video)

Διαβάστε ακόμα: Περνάει εξετάσεις και υπογράφει ο Ρικάρντο Κόστα

«Είναι ένα ηγέτης, ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική προσωπικότητα», έγραφε η Marca για τον Ρικάρντο Κόστα όταν αυτός φορούσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Βαλένθια.

Ο Ricardo Miguel Moreira da Costa που θα συνεχίσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, γεννήθηκε στην πορτογαλική πόλη Vila Nova de Gaia στις 16 Μαΐου 1981. Από την παιδική του ηλικία ήταν σαφές ότι ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Πάλεψε με αφοσίωση στον στόχο του και κατέβαλε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, από τότε που ξεκίνησε να παίζει στην ακαδημία της Μποαβίστα.

Η εργατικότητα και η τιμιότητα είναι οι δύο σημαντικές αξίες που προσπαθεί να μεταδώσει στους δύο γιους που απέκτησε με τη σύζυγό του Σάντρα, της οποία η δίδυμη αδελφή είναι παντρεμένη με τον επίσης Πορτογάλο ποδοσφαιριστή, Πέδρο Ολιβέιρα.

Για τον Ρικάρντο η οικογένεια είναι πολύ σημαντική. Αφιερώνει σε αυτή όλο τον ελεύθερο χρόνο του. Λατρεύει μια βόλτα με τα παιδιά του είτε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο , είτε στον κινηματογράφο. Θεωρείται ιδιαίτερα κοινωνικός και… ομιλητικός και γι’ αυτό δείχνει εύκολη προσαρμοστικότητα στα αποδυτήρια.

«Είναι ένας γεννημένος νικητής που μισεί την ήττα», έγραφε η Marca και τονίζει ότι ότι στο παιχνίδι του έχει στοιχεία από τον Βραζιλιάνο Αλοίσιο, τον συμπατριώτη του Ρικάρντο Καρλβάλιο ενώ είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ζοζέ Μουρίνιο. Ισως διότι αυτός ήταν που τον εμπιστεύθηκε και τον καθιέρωσε στην άμυνα της Πόρτο .

Έκανε τα πρώτα βήματά του στην ακαδημία Valadares Gaia σε ηλικία οκτώ ετών και στα έντεκα βρέθηκε στην Μποαβίστα. Το 2000 «μετακομίζει» στην Πόρτο όπου παίζει στη Β’ ομάδα και το 2002 ο Ζοζέ Μουρίνιο τον ρίχνει στα βαθιά. Βασικός κόντρα στην πρώην ομάδα του, την Μποαβίστα. Βασικός και αναντικατάστατος πλέον στην ομάδα που εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο UEFA και το νταμπλ στην Πορτογαλία .

Στην Πόρτο μένει μέχρι το 2007 και πανηγυρίζει ουκ ολίγους τίτλους. Ένα χρόνο μετά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κατακτά πρωτάθλημα στην Πορτογαλία και το Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας 3-0 στον τελικό του Γκελσενκίρχεν τη Μονακό ακολουθούν το νταμπλ του 2006 και το πρωτάθλημα του 2007.

Φεύγει από την Πόρτο και φορά τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ όπου παίζει σε 20 ματς. Τον Ιανουάριο ακολουθεί η Λιλ, όπου γίνεται αμέσως βασικός σε Γαλλία και Ευρώπη και το καλοκαίρι του 2010 είναι βασικός στη Βαλένθια και σύντομα γίνεται αρχηγός.

Η δεύτερη χρονιά του είναι κακή αλλά ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνι τον ξανακάνει βασικό. Είκοσι έξι αγώνες και τέσσερα γκολ είναι ο απολογισμός του και πλέον στα 33του δοκιμάζει στο Κατάρ και την Αλ Σανίγια.
Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πρωταγωνιστής σε μια εκπληκτική φάση όταν έσωσε την ομάδα του από γκολ πάνω στη γραμμή.

Σχετικά άρθρα