Θυλακίτιδα στο στήθος: Πόσο σοβαρό είναι;

29 Ιανουαρίου 2015
Φωφώ, 13 χρονών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 13,5 χρονών. Δεν έχω ακόμη περίοδο. Την τελευταία εβδομάδα έχω παρατηρήσει ένα μικρό κόκκινο σημάδι στο στήθος μου. Μοιάζει με σπυράκι αλλά δεν έχει πύον. Το μέγέθος του δεν ξεπερνά τα 2 με 2,5 χιλιοστά περίπου. Καθώς το πιάνω δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερο βάθος. Δεν με ενοχλεί ούτε οταν το πιέσω ελαφρά. Η μητέρα μου είναι ενήμερη και μου λέει πως είναι ένας απλός δερματικός ερεθισμός. Γνωρίζετε τι είναι; Θα πρέπει να ανησυχώ; Θα χρειαστεί κάποια επίσκεψη σε γυναικολόγο ή δερματολόγο;

Η απάντηση από την Δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, επιστημονική διευθύντρια του Δερματολογικού τμήματος και Εφαρμογών Laser της Cosmetic Derma Medicine

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα πρέπει να εξεταστείς. Μπορεί να είναι από ένα σπυράκι (θυλακίτιδα) μέχρι μια κύστη. Στην τελευταία περίπτωση η θεραπεία με Laser το εξαφανίζει με μια συνεδρία.

 

Διαβάστε επίσης:

Ως λίπωμα χαρακτηρίζουμε μια τοπική ανάπτυξη κυττάρων λιπώδους ιστού κατά τρόπο που να δημιουργείται ένα μόρφωμα, συνήθως με την μορφή μαλακής και ευκίνητης σφαιρικής ή ημισφαιρικής μάζας. Είναι μια καλοήθης πάθηση και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς.

Παρ’ όλα αυτά πάντοτε θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ιστολογικά η διάγνωση, όταν αφαιρείται το μόρφωμα που έχει χαρακτηριστεί ως λίπωμα.

Κλινική εικόνα

Το λίπωμα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα και το μέγεθος του μπορεί να είναι από πολύ μικρό της τάξης του ενός εκατοστού μέχρι και υπερμεγέθες άνω των 15 εκατοστών.
Τα λιπώματα είναι δυνατό να μεγαλώνουν σε μέγεθος με αργό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου.
Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να κληρονομούν μια τάση να αναπτύσσουν λιπώματα και συνήθως αυτοί αναπτύσσουν πάνω από 1 με 2 λιπώματα σε διάφορες περιοχές του σώματος. Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τον ασθενή, καθώς πρόκειται για καλοήθη πάθηση.
Συνήθως τα λιπώματα δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα, εκτός από την μάζα που προεξέχει. Συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει ένα λίπωμα εάν εξαιτίας του όγκου του πιέσει γειτονικά όργανα ή ιστούς, για παράδειγμα ένα λίπωμα που πιέζει ένα νεύρο μπορεί να προκαλέσει τοπικό πόνο.

Θεραπεία

Παρότι το λίπωμα είναι καλοήθης πάθηση συστήνουμε να αφαιρείται για μια σειρά λόγων... Διαβάστε περισσότερα στο www.nowdoctor.gr

AdTech Ad

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ιωάν***** ****
00:16 Τετάρτη 11/01/2017
Καλησπέρα Είμαι 25 ετωνΈχω παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό ένα σημαδι μικρό και πιο σκούρο από το δέρμα μου σχεδόν κυκλικό στο στήθος στην και δεξιά μεριά Δεν είχα δώσει σημασία μέχρι που διάβασα για κάτι αντίστοιχο στο διαδίκτυο και αγχωθηκα από αυτά που διάβασα περί ασθένειας θα πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό ή δεν έχω λόγο να φοβάμαι
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ