Σήμερα Θέατρο - "Χίλντα" στο 'Ιδρυμα Κακογιάννης

29 Ιανουαρίου 2015
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου έως Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:00
 
 
XIΛΝΤΑ της Μαρί Ντιάιγ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου 2014 "Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque", η ΧΙΛΝΤΑ της Μαρί Ντιάιγ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου επαναλαμβάνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σ’ ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων από τις 16 Ιανουαρίου 2015 έως τις 08 Φεβρουαρίου 2015, κάθε Πέμπτη με Κυριακή στις 21:00.
 
Γεννημένη το 1967 στη βόρειο-κεντρική Γαλλία η Μαρί Ντιάιγ από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Σενεγαλέζο ξεκίνησε να γράφει από τα 12-13 της χρόνια και σπούδασε στη Σορβόννη. Έχει αποσπάσει τα βραβεία Femina (2001) και Goncourt (2009) για μυθιστορήματά της και έργα της παίζονται σταθερά στο θέατρο από το 2000. Το λογοτεχνικό περιοδικό La Quinzaine littéraire σημειώνει «Η Marie NDiaye έχει βρει έναν αποκλειστικά δικό της τρόπο για να μιλήσει για πράγματα που ανήκουν σε όλους».
 
Στο έργο της "Χίλντα" πρωταγωνιστούν μία νεαρή υπηρέτρια η Χίλντα και η κυρία της. Η συγγραφέας διεισδύει στα άδυτα του αιώνιου ζεύγους κύριος – υπηρέτης, ανώτερος – κατώτερος, ισχυρός – ανίσχυρος. Ένα δοκίμιο για την αλλοτρίωση της προσωπικότητας και την ουτοπία της συνύπαρξης. Η κυρία επιθυμεί να δώσει σάρκα και οστά στις συγκεχυμένες και ουτοπικές της ιδέες περί ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας ενώ η Χίλντα θέλει απλώς, να παραμείνει μία απλή υπηρέτρια. Η ιστορία μιας καταστροφής! 
 
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου 2014 "Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque" με διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 31 Μαΐου, και από 1 μέχρι 3 Ιουνίου 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά κουστούμια: Κωσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Φωτογραφίες: Γιάννης Καραμπάτσος
Video: plays2place productions
    
Ερμηνεύουν: Άννα Κουτσαφτίκη, Νικόλας Πιπεράς, Νατάσα Εξηνταβελώνη
 
 
Πληροφορίες
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου έως Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:00
XIΛΝΤΑ της Μαρί Ντιάιγ
σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου

Αίθουσα: Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος
Διάρκεια: 80’
Τιμή εισιτηρίων: 12€, Γενική είσοδος 
             8€ μειωμένο  
              4€ ατέλειες

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...