Δίαιτα σε νεαρή ηλικία: Επικίνδυνη για την ανάπτυξη

29 Ιανουαρίου 2015
Μιμή, 11 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Είμαι 11 χρονών και είμαι 40 κιλά και έχω ύψος 155. Πιστεύω πως τα κιλά μου ειναι μια χαρά αλλά έχω πολύ λίπος στην κοιλιά και τα πόδια μου νομίζω πως είναι πολύ χοντρά. Δεν με ενδιαφέρει πολύ να χάσω κιλά αλλά θελω να είμαι λεπτή. Σε παρακαλώ βοηθήστε με.

Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η δίαιτα σε μια τέτοια ηλικία είναι ιδιαίτερα «λεπτό» ζήτημα και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η σύσταση του ειδικού. Τα τοπικά κιλά πιθανότατα σχετιζονται με κληρονομικούς παράγοντες, ωστόσο η αργή και σταθερή απώλεια θα σας εξασφαλίσει απώλεια λίπους κυρίως από τις περιοχές που έχετε την προδιάθεση. Είστε σε μια ηλικία πολύ καθοριστική για την ανάπτυξη γι αυτό καλό θα ηταν να αποφύγετε οποιαδήποτε αυστηρή ή στερητική δίαιτα που δεν θα σας εφοδιάζει με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Με εκτίμηση,

Αναστάσιος Παπαλαζάρου PhD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
W. www.nutrimed.gr
E. apapalazarou@nutrimed.gr
F. facebook.com/Αναστασιος Παπαλαζαρου

 

Ως διαιτολόγοι συχνά καλούμαστε να απαντήσουμε σε απαντήσεις αναγνωστών διαφόρων blog και ιστοσελίδων για θέματα διατροφής και ελέγχου του σωματικού βάρους που τους απασχολούν. Πολλοί συχνά ανάμεσα στους αναγνώστες είναι παιδιά, κυρίως κορίτσια λίγο πριν ή στην εφηβεία, με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού τα οποία αναζητούν άμεσες λύσεις προκειμένου να χάσουν πολλά κιλά ακόμα, αγνοώντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει η απώλεια αυτή για την υγεία και την ανάπτυξη τους. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα δείτε πως πρόκειται για ηλικίες ακόμα και λιγότερο από 10 χρονών!

Τι μπορεί να έχει πάει στραβά; Γιατί άραγε αυτά τα παιδιά αναζητούν απελπισμένα βοήθεια μέσω διαδικτύου; Έχουν απευθυνθεί στους γονείς τους; Έχουν εκείνοι αντιληφθεί την κατάσταση και τους πιθανούς τις κινδύνους;

Προφυλάξτε τα παιδιά σας:

Θέτοντας από μικρή ηλικία τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, της άνευ όρων αποδοχής και υποστήριξης από εσάς, ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν μαζί σας και να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Καλλιεργώντας καλές διατροφικές συνήθειες χωρίς υπερβολές, αυστηρούς περιορισμούς ή υπερδιάθεση τροφίμων.

Αποφύγετε να εστιάζετε στην εικόνα σώματος,του παιδιού,τη δική σας και των άλλων. Αν η μαμά ζυγίζεται καθημερινά, δείχνει την εμμονή της, τον ψυχαναγκασμό τηs και ταλαιπωρείται σωματικά και ψυχολογικά. Έτσι το παιδί μαθαίνει πως η ευτυχία μας εξαρτάται από το νούμερο της ζυγαριάς. 

Ασχοληθείτε ουσιαστικά με τη διαπαιδαγώγησή του, ώστε να γίνει ένα ανεξάρτητο ον με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και προσωπικότητα. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Μιλήστε στα παιδιά για τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα με τη πάροδο των χρόνων, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές και πως θα τις διαχειριστούν. Θυμηθείτε πως πολλά κορίτσια καταφεύγουν στη αποχή από το φαγητό για να διατηρήσουν το παιδικό τους σώμα, φοβούμενες υποσυνείδητα την εφηβεία και της αλλαγές στο σώμα (στήθος, καμπύλες).

Συμβουλευτείτε ειδικούς νωρίς. Κανένας δεν είναι προετοιμασμένος για να γίνει γονιός, εκμεταλλευτείτε τη βοήθεια διαφόρων φορέων ώστε να πάρετε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στη ανατροφή των παιδιών σας.

Να παρατηρείτε το παιδί σας, χωρίς υπερβολές και καταναγκασμούς, διακριτικά ώστε να εντοπίσετε άμεσα αλλαγές στη διάθεση του, το βάρος του, τη συμπεριφορά του στο τραπέζι αλλά και στη καθημερινότητα του. Ζητήστε άμεσα βοήθεια αν έχετε την υποψία ότι κάτι πάει στραβά.

Ο αγώνας με τις διατροφικές διαταραχές είναι επίπονος και συχνά έχει δυσάρεστο τέλος. Η πρόληψη τους είναι επίσης μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί καθημερινή δουλεία με τα παιδιά από μικρή ηλικία. Δεν χρειάζεται άγχος και πανικός, αλλά η αγάπη σας, η ουσιαστική φροντίδα και προσοχή σας.

 

 

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 

MSc, Επιστήμονας Διαχείρισης τους Στρες και Προαγωγής της Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθηνών 

Επ. Συνεργάτης Κέντρου Συμβουλευτικής Διατροφής & Προαγωγής της Υγείας "ΕΥΡΩΣΤΙΑ"

Ε: info-health@evrostia.com W:http://evrostia.wordpress.com

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
μαρι***** ****
15:07 Δευτέρα 3/10/2016
Γεια σας με λένε Μαρία είμαι 12 χρονων είμαι 60 ή 70 κιλά και έχω υψος 161 Ατο σχολείο μερικές φορες με λένε χοντρή Νιώθω άσχημα μπορείτε να με βοηθησετε
Anto***** ****
15:00 Πέμπτη 18/08/2016
Καλησπερα Ειμαι 14 χρονων εχω υψος 180 και ειμαι 95 κιλα Εχω μεγαλα μπουτια και σχετικη μεγαλη κιλια Θελω με καποιον τροπο να χασω κιλα με μια καλη διατροφη και ενα καλο προγραμμα γυμναστικης Μπορειτε να με βοηθησετε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας